Annons
Annons
Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Nyhet

Airbnb-uthyrning i Stockholm stoppas

Hyresnämnden i Stockholm har beslutat att stoppa en kvinna som hyrt ut sin lägenhet på Södermalm till turister via uthyrningssajten Airbnb.

Text: Johanna Jackson • 2015-08-27 Uppdaterad 2021-06-23

Beslutet i ärendet som är det första i sitt slag i Sverige, togs förra veckan efter att kvinnan försökt hävda sin rätt att hyra ut lägenheten på Bastugatan i andrahand. Det skriver SvD Näringsliv. 

– Jag tror att detta är det första fallet i Sverige, säger hyresrådet Anne Bratt Norrevik till tidningen.

I juli 2014 gjordes en liberalisering av Bostadsrättslagen som innebar att skälen för andrahandsuthyrning inte längre bevövde vara “beaktansvärda”, men beskedet från Stockholms hyresnämnd gör det klart att det inte gäller uthyrning som liknar “hotellverksamhet av mer kommersiell natur”.  Beslutet som togs om lägenheten på Bastugatan är dock inte prejudicerande, så liknande fall som prövas kan få en annan utgång. 

Antalet personer som hyr ut sina lägenheter vid den populära sajten har ökat enormt under de senaste åren och bara i Stockholm finns tusentals objekt som hyrs ut till turister.

I samband med att sajten växt världen över har frågor om korttidsuthyrning väckts i flera städer som New York och Berlin och lett till att lokala myndigheter infört strängare krav och striktare regler för korttidsuthyrning.

Unika bilder från världens kanske märkligaste lopp – Pyongyang marathon i Nordkorea

Fick inte ta med sig dyr konjak i handbagaget – svepte hela flaskan

Underbara bilder: Barnen som växer upp på en båt


Text: Johanna Jackson • 2015-08-27
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top