Annons
Annons
Rhopilema nomadica är ett växande problem i östra Medelhavet och har påträffats bland annat utanför Israel, Malta och Turkiet.

Rhopilema nomadica är ett växande problem i östra Medelhavet och har påträffats bland annat utanför Israel, Malta och Turkiet.

Nyhet

Svärmar av brännmaneter invaderar Medelhavet

Brännmaneter från Röda havet förpestar Israel och delar av östra Medelhavet. Maneterna är en av flera invasiva arter som tagit sig upp till området genom Suezkanalen och hotar både regionens ekosystem och turister.

Text: Johanna Jackson • 2015-08-31 Uppdaterad 2021-06-23

Det finns flera arter av maneter i Medelhavet men just den här arten –Rhopilema nomadica – hör egentligen hemma i Indiska oceanen.

Men under början av sommaren kunde forskare konstatera en stor ökning av de giftiga maneterna. Och för de strandgäster som har oturen att stöta på någon av de geléliknande varelserna blev det en smärtsam historia – på tentaklerna sitter tusentals brännande nässelceller. 

Maneterna är en av flera främmande arter som har börjat emigrera till Medelhavet under de senare åren. Andra invasiva inkluderar typer av kardinalfisk och drakhuvudfisk – en giftig fisk som först sågs i Medelhavet 1992 men som nu är relativ vanlig utanför Turkiet, Cypern och Libanon.

Svärmar av brännmaneter invaderar Medelhavet
Drakhuvudfisk utanför Marsa Alam. Foto: Magnus Kjaergaard/Wikimedia.

Nu oroar sig forskare för de ökade antalet invasiva arter som utgör ett hot den lokala faunan genom konkurrens om livsmiljö och föda. Det rapporterar CNN.

Den främsta orsaken till problemet är utbyggnaden av Suezkanalen enligt Bella Gail, marinbiolog på Israels nationella institut för oceanografi.

Tidigare fanns det naturliga barriärer i form av områden med väldigt salt vatten som hindrade marint liv att ta sig igenom kanalen, säger hon. Men under de senaste åren har kanalen byggts ut och breddas, vilket har gjort det enklare för arter att ta sig igenom den tack vare strömmar som flyter i nordlig riktning under större delen av året.

– Kanalen har blivit en enkelriktad korridor för invasion, säger Bella Gail.

De nya arterna uppfattas dock inte som ett problem av alla. Undervattensfotografen Hagai Nativ ser dem som ett positiv inslag i miljön.

– Det är mer färggrant under vattnet nu, som en undervattensfotograf är det en gåva, säger han till CNN.

24 timmar i Prag – Turiststadens guldkorn

Roadtrip i Skottland bland hedar, öar & whisky

Bland amforor och sköldpaddor – Greklands bästa dykplatser


Text: Johanna Jackson • 2015-08-31
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top