Annons
Annons

1097311.jpg

Nyhet

Ställer in företagsresa för 400 000 – skänker pengarna till flyktingar

Bilden på Alan Kurdi, 3 år som hittades död på en strand i Turkiet har berört hela världen. När Jonas Elgquist fick se bilden skickade han ett mail till sina anställda. Företagets höstresa till Rom skulle ställas in – istället ska pengarna skänkas till hjälporganisationer.

Text: Johanna Jackson • 2015-09-04 Uppdaterad 2015-09-04

Resan för 50 anställda i företaget Connexions var budgeterad till 400 000 kronor och skulle gå till Rom. Men när Jonas Elgquist som är vd på företaget fick se bilden på den livlösa pojken vid turistortens Bodrums strand väcktes något inom honom. Efter att stämt av med ledningsgruppen skickade han ett mail till sina anställda som löd: 

“Vänner,

Bilden på pojken som ligger död på stranden. Jag känner att vi inte längre kan stå och titta på. Situationen kring Medelhavet och Syrien har kommit till en punkt där jag som medmänniska och pappa känner att vi måste göra något.” 

Mailet fortsätter:

“400 000 kronor kan tex ge tält och mat för 5 714 människor i en månad. De här pengarna gör stor skillnad för många människor och kommer att bidra till att vi på B3IT Connexions räddar liv.”

“Jag förstår att flera av Er har sett fram emot resan väldigt mycket, så har även jag. Vi är av den åsikten att dessa människor har inte valt sitt öde – de föddes i fel land utan möjlighet att påverka sin egen situation. Slumpen avgör -det hade naturligtvis kunnat vara vi och våra barn.” 

Till Aftonbladet som först uppmärksammade företagets initiativ säger Jonas Elgquist att beslutet togs emot väl av de anställda.

– Att lägga så mycket pengar på något som ingen av oss behöver kändes helt avskyvärt. Så det blev ett väldigt enkelt beslut, säger han. 

Det var i onsdags som bilden på den drunknade pojken publicerades via Reuters. Efter det har den spridits som en löpeld.

Flyktingkatastrofen i Europa räknas som den största efter andra världskriget. Hittills har omkring 2 500 personer som gett sig ut på Medelhavet i hopp om att finna en fristad i Europa drunknat, en siffra som med högsta sannolikhet kommer fortsätta att stiga.

Vill du stötta hjälporganisationerna i deras arbete? 

Här är länkar till några av de största organisationerna. 

Dagens Nyheter har gjort en bra sammanställning över flera organisationer, där de även beskriver hur de arbetar för att hjälpa människor i krisen och hur du gör för hjälpa till. 

 


Text: Johanna Jackson • 2015-09-04
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top