• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Oschysta villkor på svenska charterhotell

  Att ditt hotell har en tjusig hållbarhetsmärkningen behöver inte alls betyda att de som jobbar där gör det under schysta villkor. Det visar en granskning gjord av nätverket Schyst Resande.

  Oschysta villkor på svenska charterhotell
  Arbetsvillkoren för de anställda på tio svenskhotell i Alanya är inte okej, trots att de är hållbarhetsmärkta med symbolen Travellife. Foto: Thinkstock

  Trots hållbarhetscertifieringen Travelife hindras anställda från att organisera sig fackligt, de blir utan övertidsersättning och får löner så låga att de inte går att leva på, visar granskningen. 

  Tio hotell i den turkiska turistorten Alanya har granskats och det visar det sig då att låga löner, utebliven övertidsersättning och motarbetande av fackföreningar förekommer i lika stor utsträckning i de certifierade verksamheterna som i de som inte certifierats av Travelife.

  Travelife, som ägs av den brittiska branschorganisationen för reseföretag, är en certifiering som omfattar krav på miljöarbete, goda arbetsvillkor och engagemang för det lokala samhället. De tio hotell som granskats i Schyst Resandes studie anlitas av någon eller flera av de svenska researrangörerna Apollo, Fritidsresor och Ving. De tre charterbolagen framhåller ofta och gärna Travelife som en viktig del av sitt hållbarhetsarbete.

  – Resultatet gör att Travelifes trovärdighet som certifiering verkligen kan ifrågasättas. De svenska researrangörerna måste se till att certifieringen garanterar förbättrade arbetsvillkor i praktiken, annars kommer de att tappa kundernas förtroende, säger Maria Sjödin på Fair Trade Center som sammanställt rapporten. 

  Majoriteten av de totalt 33 hotellarbetarna som intervjuats i studien uppger att de inte kan försörja sig och sin familj på sin lön. Framförallt är det städpersonal, nästan uteslutande kvinnor, som inte tjänar mer än minimilönen på motsvarande cirka 2 760 kronor i månaden vilket är långt under en summa som går att leva på i de här orterna.

  Många arbetar långa dagar och uppger att de inte hinner ta rast. Drygt hälften får ingen övertidsersättning, trots att det strider mot turkisk lag. De anställda har dessutom små möjligheter att påverka sina arbetsvillkor, eftersom många arbetsgivare motarbetar facklig organisering. På sju av hotellen uppger de intervjuade att de skulle bli avskedade om de gick med i en fackförening. 

  Sju av hotellen som studien omfattar granskades av nätverket Schyst resande redan 2012 och skarp kritik riktades då mot charterbolagen. I dag går det att konstatera att få förbättringar skett sedan dess.

  – Det är förvånande att Apollo, Fritidsresor och Ving inte lyckats ta itu med problemen, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för svenska Hotell- och restaurangfacket, HRF. 

  De tre kritiserade charterbolagen har gemensamt skrivit ihop ett svar på kritiken, där man säger att man välkomnar granskningen och att man nu ska över Travellifes certifiering av hållbarhet:

  "Rapporten pekar både på förbättringar som skett och brister som kvarstår sedan 2012 och det är tydligt att det krävs hållbara förändringar på hotell över hela världen. Det gäller både hotell som anlitas av charterarrangörer, totalt 25 procent av resebranschen, och hotell som bokas direkt av kunden. Vi tar till oss av det resultat som framkommit och kommer både internt och tillsammans med Travelife att titta på rapporten för att se över förbättringsmöjligheter."

  Du som läst den här artikeln är kanske också intresserad av:

  Krönika: Sluta gnäll! Dags för resenärer och resebransch att ta miljöansvar.
  Granskning: Burmesiska gästarbetare på charterhotell i Thailand.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!