Annons
Annons
Palma de Mallorca. Den nya turistskatten ska införas i hela Balearerna som består av bland annat Formentera, Cabrera, Ibiza, Mallorca och Menorca. Foto: Thinkstock.

Palma de Mallorca. Den nya turistskatten ska införas i hela Balearerna som består av bland annat Formentera, Cabrera, Ibiza, Mallorca och Menorca. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Ny turistskatt på Mallorca – så mycket dyrare kan semesterresan bli

Beslutsfattare på Balearerna, som inkluderar populära turistöar Ibiza, Mallorca och Menorca vill införa en ny ekoskatt för turister från och med nästa år.

Text: Johanna Jackson • 2015-10-05 Uppdaterad 2021-06-23

Intäkterna från den nya turistskatten, som beräknas generera 100 miljoner euro, ska bland annat gå till natur- och kulturarv, landskapsvård och till att bygga ut infrastrukturen.

Detaljerna kring den nya ekoskatten är fortfarande inte färdiga. Bland annat är det inte bestämt om skatten ska införas före, efter, eller under högsäsongen.

Skatten kommer gälla alla besökare på öarna och kan komma att ligga på cirka 2 euro per dag och person.

Det skulle i teorin kunna innebära att en två veckors semester på någon av öarna skulle bli 112 euro, eller drygt 1 000 kr dyrare för en barnfamilj på fyra.

Dock kommer avgiften troligtvis variera beroende på säsong och vara lägre för barn och pensionärer, det skriver den brittiska tidningen the Mirror.

Kritiker inom hotell- och turistbranschen har opponerat sig mot den nya skatten som man befarar kommer driva bort turister från öarna. Förespråkare för skatten har påpekat att turismen inte påverkades nämnvärt när Barcelona införde en hotellskatt år 2012. Det skriver norska Travel News.

Enligt The Mirror kan skatten börja gälla nästa november. 

Nakna turister riskerar böter på den spanska partyorten

Nya lagförslaget i semesterparadiset: Fängelse för ogifta turister som delar rum

29 oväntade lagar du bör känna till på resan

”Guiden var för ful” – knäppaste klagomålen från missnöjda resenärer


Text: Johanna Jackson • 2015-10-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top