• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Turist dödad av kubmanet i Thailand

  En turist har avlidit efter att ha blivit stungen av en den giftiga maneten utanför den populära turistön Koh Samui. Det är den tredje personen som har avlidit i Thailand under de senaste 14 månaderna efter att ha bli förgiftade av kubmaneter.

  Turist dödad av kubmanet i Thailand
  Lamai Beach. I år har tre kända fall av manetförgiftning med dödlig utgång rapporterats i Thailand. Foto: Thinkstock/Simon Gurney.

  Den 20-årige turisten från Tyskland dödförklarades sen i tisdags kväll efter att ha simmat på stranden Lamai beach tidigare under kvällen, enligt TT. 

  Tidigare i år i augusti dog en kvinna som blev stungen av en kubmanet i samma område, i vattnen utanför Koh Phangan, och under samma månad i fjol avled en femårig fransk pojke efter att ha blivit stungen. 

  Efter händelsen uppmanas turister på närliggande stränder på Koh Samui att vara försiktiga när de badar. 

  En svensk turist som befinner sig på plats säger till Aftonbladet att myndigheter stängt av stranden där olyckan inträffade. 

  Under de senaste sju åren har man sett en ökning av giftmaneter i Thailand. Det uppger marinbiologen Thon Thamrongnawasawat som arbetar på Kasetsart-universitetet, enligt nyhetsbyrån AP. Orsakerna till detta tros vara global uppvärming, en minskning av havsköldpaddor, vars föda bland annat består av maneter samt att det är mer avfall i vattnet. 

  Artikeln har uppdaterats 2015-10-11.

  Fakta: Kubmaneter / Box jellyfish

  Box jellyfish finns oftast på en till två meters djup och har en liten kropp som är mycket svår att upptäcka. Giftet sitter i djurets tentakler som kan bli upp till en meter långa. 

  Förekomsten av maneter är som värst under regnsäsongen – mellan juli ock oktober. Enligt The Phuket News har maneter påträffats utanför Ko Lanta, Haad Nopparat Thara-Mu Ko Phi Phi marinpark i Krabi, Nam Bor bay i Phuket, Cha-am Beach och några stränder på Koh Tao, Koh Samui och Phangan-öarna.

  Bästa sättet att skydda sig mot maneten är att använda våtdräkt eller heltäckande klädsel vid bad i havet och att hålla sig nära stranden.

  Om man blir stungen ska såret inte baddas eller röras, det gör att mer gift frigörs in i kroppen. Man ska inte heller hälla vatten på såret. En välkänd universallösning mot manetbränna är att använda vinäger, men en nyligen genomförd studie från Australien visar att det istället kan leda till att mer gift frigörs.

  • Håll utkik i vattnet och simma alltid tillsammans med någon. Ett sting kan göra det svårt för personen att röra sig, vilket gör det svårt för personen att simma tillbaka till stranden

  • Var försiktig med döda maneter på stranden, om de nyligen spolades upp kan de fortfarande stinga.

  • Om en person bliv stungen ska denne tas upp ur vattnet och hållas stilla för att minska spridningen av giftet.

  • Tillkalla hjälp.

  • Övervaka luftvägar, andning och puls. Utför HLR om det behövs. 
  • Hotell, strandrestauranger och dykcenter runt om i Thailand är utrustade med flaskor med vinäger som en del av första hjälpen. (Obs: det råder delade meningar om detta förvärrar eller behandlar stinget)
  • Använd sand för att täcka området och för att torka ut eventuella tentakler som är kvar.

  Källor: Thailändska turistbyrån,Marine-medic.com.au

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!