Annons
Annons
Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Nyhet

Efter terrorattacken: Ska jag ställa in resan till Paris?

Efter de fruktansvärda terrorattackerna i Paris förra veckan är det många som nu känner sig oroliga för att resa dit. Vad ska man tänka på om man ändå överväger att åka? Vagabond reder ut några frågetecken.

Text: • 2015-11-20 Uppdaterad 2021-06-23

Paris är ett av svenskarnas mest populära resmål men många frågar sig kanske nu om man vågar åka dit efter de fruktansvärda terrorattackerna förra veckan. Och vad kan man förvänta sig när man är där? Är någon plats säker? UD avråder inte resenärer från att åka till Paris men man följer hela tiden utvecklingen för att kunna ge korrekt information. En bra början om man har planerat resa till Paris är att kolla in Svenska Ambassadens hemsida för att se aktuella rekommendationer.

Visst, stämningen i stan är orolig men vardagslivet börjar ändå sakta återgå till det normala. Det man bör tänka på att det råder ett förhöjt säkerhetsläge och det kan därför ta extra lång tid på till exempel flygplatser och tågstationer. Paris två stora flygplatser Charles de Gaulle och Orly, fungerar normalt men man meddelar att den ökade säkerheten kan leda till en del fördröjningar och förseningar. Det kan vara bra att ha en timme extra till godo om man ska dit. En del flygbolag, som till exempel Air France, erbjuder kostnadsfri ombokning av biljett fram till december om man trots allt känner sig osäker, kolla vad som gäller på respektive flygbolags hemsida.

Flera hotellkedjor erbjuder också avgiftsfri av- eller ombokning fram till slutet av november. Att ta sig runt i stan ska inte heller vara något större problem, tunnelbanan fungerar åter som normalt med undantag för stationen Oberkampf som ligger nära platserna där två attacker skedde.

De flesta turistattraktioner öppnade igen i veckan efter den tre dagar långa landssorg som utlysts, med några undantag som Triumfbågen, Notre Dame och basilikan i Saint-Denis.

Vagabonds bloggare Ingrid Tollgert-Andersson befann sig inte i Paris under fredagens blodiga attentat utan hade åkt tillbaka till Sverige bara ett par dagar innan. Men på frågan om hon snart kommer att återvända råder ingen tvekan.
– Det hade kunnat hända varsomhelst. Det kan kanske låta stöddigt men jag är inte rädd för att åka dit, det bästa vi kan göra är att åka tillbaka, gå på de trevliga kaféerna, in i de små butikerna, in på barerna – helt enkelt visa vårt stöd och inte låta rädslorna ta över.

Stephane Tillement, VD för det franska reseföretaget Mauriac Voyages, uppmanar turister att inte ställa in sina planerade resor till Paris även om det kan kännas osäkert.
– Frankrike behöver stöd nu mer än någonsin och vill återgå till ett normalt liv, och genom att lämna landet eller ställa in sin resa dit kommer man inte uppnå detta, säger han i ett uttalande till The New York Times.

På Paris turistbyrås sajt hittar du mer aktuell information om ställen som är öppna eller stängda efter dåden den 13 november.

6 sätt som resandet gör dig till en bättre människa

Charterbolagen ökar säkerheten på flyg från Egypten

Därför ska du inte publicera foton på ditt boardingkort på internet


Text: • 2015-11-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top