• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Räddade livet på en flygpassagerare – med hjälp av tejp, whiskey och en hårsnodd

  Att en läkare som befinner sig på rätt plats kommer till undsättning när en passagerare hamnar i nöd hör kanske inte till ovanligheterna. Men sättet som Patricia Quinlan räddade livet på en man ombord på ett flyg mot San Fransisco är desto mer spektakulärt.

  Räddade livet på en flygpassagerare – med hjälp av tejp, whiskey och en hårsnodd
  På en flygning under den amerikanska högtiden Thanksgiving fick läkaren Patricia Quinlan rycka in när en man plötsligt föll ner på golvet. Foto: privat.

  Vad gör man som läkare om en nödsituation uppstår när man befinner sig mitt i luften och man saknar relevant utrustning? Om man heter Patricia Quinlan tar vad helt enkelt vad som finns nära till hands.

  Under incidenten som för tankarna till den extremt påhittiga äventyraren MacGyver från TV-serien med samma namn, befann sig Patricia Quinlan på ett flyg mellan Philadelphia och San Francisco.

  När hon såg hur en man framför henne i kabinen ramlade ur sin stol trodde hon först att han hade somnat. Men när den 59-årige mannen inte reste på sig insåg hon att något var fel och rusade snabbt dit.

  Där märkte hon att mannens puls var svag och han hade ett farligt lågt blodtryck. Med hjälp av planets hjärtstartare kunde hon mäta mannens hjärtrytm. Eftersom den var normal kunde hon utesluta en blockering. 

  En patient med stas. Foto: Thinkstock.

  Nästa steg var att ge mannen dropp. Problemet var bara att det inte fanns någon stas (en rem som används vid kanyl- eller nålstick) tillgängligt.

  En passagerare erbjöd sitt skärp, men det var för brett. Istället använde Patricia sin hårsnodd. Det fanns inte heller något desinfektionsmedel för att sterilisera nålen, så en besättningsmedlem hämtade whiskey från flygplanets bar som hon kunde använda.

  Dramatiken var dock inte över ­– snart upptäckte Patricia att IV-påsen läckte.

  – Så en kvinna hittade maskeringstejp på hennes läsplatta och vi kunde tejpa för den (läckan), säger Patricia till The Morning Call. 

  Tack och lov återfick mannen medvetandet och när planet landade i San Fransisco var han tillräcklig stadig för att gå av planet på egen hand.

  – Han var väldigt tacksam. Jag tror att han bara var väldigt, väldigt uttorkad och han hade tagit blodtrycksmediciner under samma morgon, säger Patricia Quinlan som nu har fått smeknamnet "Doctor Angel". 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!