Annons
Annons
Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Nyhet

Nya biljettrenden hos flygbolag – värre än ekonomiklass

Trodde du att ekonomiklass var den lägsta klassen ombord på flygplan? Det kan vara dags att tänka om – det senaste året har allt fler flygbolag introducerat biljetter i en ny typ av kategori som fått det inofficiella namnet "sista klass".

Text: Johanna Jackson • 2015-12-28 Uppdaterad 2021-06-23

Gränsen mellan lågprisbolag och vanliga flygbolag blir allt mer oklar. För att konkurrera med lågprisbolagen har en växande skara av “traditionella” flygbolag introducerat en ny typ av biljettkategori.

Olika flygbolag har döpt den nya klassen till olika namn men gemensamt för klassen är att biljetterna än billigare – och kommer med ännu mindre förmåner för resenärerna.  Det kan till exempel innebära att man inte får ta med sig ett incheckat bagage på planet utan att betala en extra avgift och att biljetterna inte är avbokningsbara.  

I USA har de största flygbolagen som Delta, JetBlue och American Arlines börjat, eller kommer att börja med de nya biljetterna. Resenärer som reser i “sista klass” sparar förvisso pengar på biljetterna men ges ofta de mest oattraktiva platserna eller packas väldigt tätt ihop på stolsrader som skjuts närmare varandra än vanligt, enligt USA Today.

Trenden har också kommit till Europa. Vid slutet av sommaren meddelade SAS att man skulle introducera den nya klassen “SAS Go Light” på utvalda rutter i Europa. Den nya biljetten är alltid minst 120 kronor billigare, men då får resenären alltså inte ta med sig en incheckad resväska.

Även Lufthansa och Finnair har under året börjat med den nya biljettklassen och fler flygbolag lär följa efter. 

Historiska beslutet: Snart kan du flyga mellan USA och Kuba

Ny turistskatt på Mallorca – så mycket dyrare kan semesterresan bli

Skickade semesterbild till sina föräldrar – får hysteriskt roligt svar tillbaka

Därför ska du inte publicera foton på ditt boardingkort på internet


Text: Johanna Jackson • 2015-12-28
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top