Annons
Annons
De nya strängare reglerna för resande till USA började gälla den 21 januari i år. Foto: Istock.

De nya strängare reglerna för resande till USA började gälla den 21 januari i år. Foto: Istock.

Nyhet

Så påverkas svenskar av USA:s nya visumregler

Förra veckan började USA:s strängare inresebestämmelser att gälla. För svenskar med dubbelt medborgarskap i vissa länder innebär det att de inte längre kan resa visumfritt utan måste ansöka om visum på USA:s ambassad.

Text: Johanna Jackson • 2016-01-28 Uppdaterad 2021-06-23

Europeiska medborgare som har dubbelt medborgarskap i Iran, Irak, Sudan eller Syrien och som tidigare kunnat resa till USA genom att ansöka om ESTA, kan från och med den 21 januari 2016 inte resa utan visum till USA.

De nya reglerna i USA:s Visa Waiver program eller ESTA gäller även för de personer som har rest till något av länderna sedan den 1 mars 2011. 

De kontroversiella reglerna är en del av en strängare anti-terrorlag som klubbades igenom av USA:s kongress i december förra året, skriver The Guardian. 

Kritiker menar att de nya reglerna är diskriminerande och pekar på att förändringarna kan komma att drabba personer som aldrig ens besökt länderna ifråga.

Fakta:

Medborgare i totalt 38 länder, varav Sverige är ett av dessa, kan genom att ansöka om ESTA resa visumfritt till USA och stanna i 90 dagar. Men med de nya reglerna krävs nu en intervju på en amerikansk ambassad för att få visum för de personer som besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien under de senaste fem åren eller för de personer som har ett dubbelt medborgarskap i något av de länderna. 

Berömd strand har fått en ny form – går knappt att känna igen efter storm

Här är storstäderna som lockade flest svenskar 2015

EU:s krav: Sänk priset på flaskvattnet i avgångshallarna


Text: Johanna Jackson • 2016-01-28
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top