Annons
Annons
Foto: Bigstock.

Foto: Bigstock.

Nyhet

Zikaviruset: Resebolaget låter gravida resenärer boka om

Med anledning av utbredningen av det myggburna zikaviruset erbjuder researrangören Ving ombokning för gravida kvinnor som har inbokade resor till Karibien, Kap Verde eller Mexiko, rapporterar SVT.

Text: Redaktionen • 2016-02-01 Uppdaterad 2021-06-23

Uppemot fyra miljoner människor väntas smittas av zikaviruset enligt Världshälsoorganisationen WHO. För gravida kvinnor kan viruset leda till den allvarliga fosterskadan mikrocefali.

Nu låter Ving resenärer boka om till andra resmål.

– Ja, det gör vi. Om gravida hör av sig kan vi erbjuda en ombokning till annat resmål. Det gäller alla karibiska resor, Mexiko och Kap Verde. De kunder som bokat resor dit får naturligtvis höra av sig, säger Barbro Holmberg, presskontakt på Ving till SVT. 

I USA har landets motsvarighet till folkhälsomyndigheten (CDC) avrått gravida kvinnor från att resa till drabbade länder men varken Folkhälsomyndigheten eller UD avråder från resor. De uppmanar dock gravida som reser till områden där sjukdomen finns att vidta extra åtgärder samt att rådfråga mödravårdscentralen innan avresa.

Apollo hänvisar till UD:s rekommendation och säger att deras vanliga resevillkor och avbokningsregler gäller. Fritidsresor säger till SVT att deras kunder som vill omboka kan kontakta en läkare för en bedömning.

– Om den bedömningen är att man inte bör åka och har ett läkarintyg så tar vi hänsyn till det så klart. Där finns det olika tillvägagångssätt. Antingen görs det genom hemförsäkringen eller genom ett avbokningsskydd hos oss, säger Leyla Öfwerström, informatör på Fritidsresor.

Det här kan bli världens längsta flyglinje – så lång blir flygtiden

Ny tjänst ska göra det enklare för barnfamiljer att jämföra priset på resor

Studie avslöjar – undvik lyxhotell om du har bacillskräck


Text: Redaktionen • 2016-02-01
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top