• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här rullar berömda ”The flying Scotsman” igen

  Nu rullar det legendariska ångloket "The flying Scotsman" återigen. Klockan 07.40 lokal tid lämnade ett av världens kändaste ånglok King's Cross station i London, för första gången på tio år.

  Tåget som plockades ur service år 1963 har under de senaste åren rekonstruerats för närmare 4.2 miljoner pund. Dagens resa gick från London King's Cross till York i norra England, där tåget kommer att visas på "the National Railway Museum" där den kommer att visas upp för tågfantaster. 

  Mellan den 26 februari och den 7 mars kommer tåget att finnas på museet för den som vill ta en närmare titt på det historiska ångloket. 

   

  Det kända ångloket "The flying scotsman"

  The flying scotman rullar igen efter 10 års rekonstruering Foto: Istock

  Tusentals människor hade tidigt i morse samlats på King's Cross station, för att få en glimt av det berömda tågets första resa på tio år. Enligt BBC news fick tåget plötsligt stanna vid tio i nio, då flera åskådare tagit sig ut på spåret för att får se tåget komma. Tåget kunde dock snabbt fortsätta sin resa mot York, tillsammans med sina passagerare som betalat upp mot 450 pund för den historiska resan.  

  Ett svartvitt kort av "The flying Scotsman"

  The flying scotsman under sina tidigare år Foto: theflyingscotsman.ord.uk

  Fakta om "The flying Scotman" 

  • Designad av Sir Nigel Gresley 24 februari 1923
  • 1934 uppnådde The flying Scotsman en hastighet på 100mph (161km/h) och blev därmed det första officiella ångloket att nå den hastigheten
  • Den är 21 meter lång och väger runt 96 ton
  • Under andra världskriget målades det då gröna loket svart

   

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!