Annons
Annons
Kuwait City – Kuwaits huvudstad. Landet tar emot cirka 300 000 turister om året enligt statistik från Världsturismorganisationen. Foto: Istock.

Kuwait City – Kuwaits huvudstad. Landet tar emot cirka 300 000 turister om året enligt statistik från Världsturismorganisationen. Foto: Istock.

Nyhet

Kuwait inför DNA-tester för turister

Kuwait blir det första landet i världen att införa obligatorisk DNA-testning. Testen kommer att gälla landets befolkning, men även för turister som besöker landet.

Text: Johanna Jackson • 2016-04-21 Uppdaterad 2021-06-23

Enligt en ny lag kommer Kuwait att kräva att samtliga medborgare lämnar DNA-prover till en statlig databas. Anledningen som uppges är att man vill använda databasen i arbetet med att förhindra och motverka terrorism. Testen ska dock även kunna användas i faderskapsfrågor och som bevisning i andra brottsfall, enlligt Kuwait Times.

Lagen är en reaktion på ett terrordåd som skakade landet i juni förra året då en självmordsbombare sprängde sig själv i en moské i landets huvudstad och dödade 27 personer och skadade minst 227. Det skriver Digital Trends.

Den kontroversiella lagen antogs redan i juli 2015 men har under den senaste veckan blivit uppmärksammad på nytt av flera medier. 

När den införs kommer Kuwaits drygt 3.37 miljoner invånare att behöva lämna DNA-prover med antingen saliv eller blod och besökare till landet kommer att behöva registrera sig och lämna prover när de anländer till Kuwaits internationella flygplats.

Om man vägrar eller försöker manipulera proven väntar hårda straff. Enligt New York Post bestraffas vägran med ett års fängelse eller böter på upp till 33 000 dollar, eller cirka 266 000 kronor. Påkoms man med att manipulera proven är straffet sju år i fängelse. 

Snart ändras passreglerna ’? här är vad som gäller

Här är världens 20 minst besökta länder

Semesterbilderna vi stör oss mest på i sociala medier

”Platserna vi inte vill återvända till” – resejournalisterna listar sina sämsta resmål


Text: Johanna Jackson • 2016-04-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top