• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ryanairs nya regler tvingar barnfamiljer att förboka sittplatser

  Vuxna som reser med barn utan att reservera platser skapar problem för lågprisbolaget.

  Ryanairs nya regler tvingar barnfamiljer att förboka sittplatser
  Från och med 1 september tvingas du boka plats när du reser med barn med Ryanair. Foto: Istock

  Ryanair har tröttnat på att behöva pussla med sina passagerare för att alla ska få sitta där de vill innan avfärd. Lösningen blir att kräva att barnfamiljer betalar den extra avgiften för att få platser bredvid varandra.

  Idag kan du flyga med Ryanair utan att boka plats, men du kan också välja att reservera en sittplats vid bokningen. Detta kostar då från 4 euro, men om du vill sitta på främsta raden eller ha extra benutrymme kan det kosta upp till 20 euro.

  I och med att fler och fler förbokar sina favoritplatser under sommaren har flygbolaget ofta bara haft ett fåtal obokade platser inför avfärd, vilket lett till att familjemedlemmar har spridits ut på planet.

  Eftersom barn under 12 år måste sitta tillsammans med sina föräldrar är det då kabinpersonalens skyldighet att placera om dem.

  För att få bukt med problemet har Ryanair nu infört nya regler: För bokningar som genomförs efter 1 september i år måste vuxna som reser med barn under 12 år boka minst en sittplats per familj. Barnen får reserverade platser gratis, och även den andre föräldern får en förbestämd plats om man är två vuxna. 

  – Ryanairs personal kan inte flytta på personer som redan betalt för de platser de vill ha bara för att anpassa sig till kunder som reser med barn och som avböjt att reservera platser, säger en representant för företaget enligt The Independent.  

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!