• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är länderna där flest svenskar skadas i trafiken

  Thailand är det land där flest svenskar skadas i trafiken. Av de 416 svenskar som råkade illa ut i en trafikolycka utomlands under 2016, befann sig en stor majoritet – eller 111 av dem – på semester i Thailand. Det visar färsk statistik från SOS International som TT rapporterar om.

  Här är länderna där flest svenskar skadas i trafiken
  En tuk-tuk i Bangkok. Foto: Istock.

  Enligt Utrikesdepartementet dog över 1000 svenskar utomlands under 2016. Det kan jämföras med de 800 dödsfall som rapporterades under 2014. Många av dödsfallen sker i trafiken, enligt UD. Och flest trafikolyckor där svenskar är inblandade i sker alltså i Thailand.

  Förklaringar som kan ligga bakom detta är dåliga vägar, kulturskillnader och ett större risktagande. Att allt fler svenskar väljer att resa och bo i landet är också faktorer som spelar in.

  Men att thailändska vägar har en sämre kvalitet än svenska ses alltså bara som en del av förklaringen. Att man tenderar att ta större risker under semestern är ett annat. 

  – Många som aldrig skulle sätta sig på en moped utan hjälm i Sverige gör det gärna i Thailand. Det blir självklart mycket svårare i Thailands vänstertrafik, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If, till TT. 

  Här är de 10 trafikfarligaste länderna för svenskar 2016:

  (Sett till antalet skadade i trafiken)

  Thailand: 111
  Tyskland: 29
  USA: 28
  Spanien: 24
  Grekland: 22
  Turkiet: 21
  Indonesien: 15
  Kosovo: 10
  Storbritannien: 8
  Italien: 8

  Källa: SOS International/TT

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!