Turister luras att äta hundkött på Bali

Har du någonsin ätit kött från ett gatumatsstånd eller på stranden i Bali? Kanske har du trott att det var kyckling eller nötkött? Risken finns att du i själva verket har ätit hundkött. I en ny avslöjande granskning från djurrättsorganisationen Animals Australia uppdagas att hundkött säljs till ovetande turister i semesterparadiset. Varning för starka bilder.

I chockerande bilder från Animals Australia visas hur hundar jagas och fångas in under brutala och mycket plågsamma förhållanden. De binds och hålls i smutsiga utrymmen innan de slaktas. Ingen hund går säker, både tama hundar och valpar med ägare och vilda hundar faller offer för kötthandeln.   

­– Vår utredares videomaterial av hundar som fångas och slaktas är djupt upprörande. Lidandet som de här hundarna får utstå är inget annat än hjärtskärande, säger Lyn White på Animals Australia.

I Indonesien är det lagligt att äta hund och köttet är uppskattat av många i lokalbefolkningen. Djurplågeri är däremot olagligt. Att sälja förgiftat kött är också olagligt. 

Ofta märks hundkött med symbolen "RW", men många turister känner inte till detta. I videoklipp från Animals Australia, som visades i ett nyhetsinslag på tv-kanalen ABC, frågas flera försäljare av turister ifall det är hundkött de säljer. Gång på gång förnekar försäljarna detta och säger i stället att det är kyckling. 

Andra starka bilder visar hur försäljare avlivar hundarna genom att hänga dem i snören runt halsen så att de långsamt dör av kvävning. I vissa fall förgiftas hundarna. Prover av köttet visar även att det kan finns höga halter av E.coli-bakterier i köttet, som kan orsaka kraftig diarré och magsjuka hos den som äter det.