• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ny teknik ska snabba på incheckningen på Arlanda

  Säkerhetskontrollerna vid Arlanda och Landvetter kan komma att gå betydligt snabbare i framtiden. Anledningen är att flygplatserna installerat automatiska inpasseringsgrindar innan säkerhetsscanningen.

  Ny teknik ska snabba på incheckningen på Arlanda
  Foto: Istock.

  Ni har säkert stött på dem utomlands, men fram tills nyligen fanns det inga automatiska inpasseringsgrindar i Sverige. Istället behövde resenärer visa sina pass och boardingkort för vanliga kontrollanter. 

  Men i början på året fick Landvetter Airport i Göteborg sin första grind och strax därefter installerades en hel hop med automatiska grindar i den stora hallen i Arlandas terminal 5. Grindarna är placerade precis innan delen av säkerhetskontrollen där man tar av sig jackor och handbagage på röntgenbandet. 

  – Det innebär att det blir både enklare och effektivare för våra resenärer och förhoppningsvis kommer detta att minska köer, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia, till Vagabond. 

  Så här ser grindarna ut. I dagsläget finns det totalt tio automatiserade inpasseringsgrindar på Arlanda. åtta vanliga och två vid fast track, men planen är att installera fler. Foto: Swedavia.

  Swedavia, som driver tio av Sveriges största flygplatser som Arlanda, Landvetter och Bromma Airport, har sedan tidigare installerat incheckningsautomater och automatiserad bagageinlämning. Inom det kommande året är det även tänkt att fler flygplatser ska utrustas med de självbetjänande inpasseringsgrindarna. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!