• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefchaouen – svårtillgänglig stad bland bergen

  Svårtillgänglig men med en förförande attraktionskraft. Marockos blå pärla Chefchaouen ligger omsluten av mjuka bergstoppar i Rifbergen och är målad i otaliga nyanser av blått.

  Chefchaouen – svårtillgänglig stad bland bergen
  Marockansk dröm i blått. Foto: Istock.

  Chefchaouen tros ha målats blå för första gången vid slutet av 1400-talet, när judiska bosättare som flydde inkvisitionen förde hit traditionen från Spanien.

  Men nu, över 500 år senare har traditionen hållits vid liv och särskilt färggrant är området som utgör den gamla staden, eller medinan.

  Här finns charmiga små gränder med butiker som säljer färggranna textilier, läderprodukter och handmålat porslin. Det finns också gott om små caféer som säljer rykande varmt mintte och färskpressad apelsin- och granatäpplejuice. 

  Staden är inte bara en het destination för fotografer som vill fånga de vackra omgivningarna på bild utan även för djurvänner. Gränderna kryllar nämligen av katter.

  Chefchaouen, som har strax över 40 000 invånare och ligger drygt två timmars bilväg söderut från Tangier, har blivit en populär turistattraktion, mycket på grund av sin unika prägel.

  Från Chefchaouen kan man även ta en taxi till Akchour för en vandring till Cascades d'Akchour – en samling vattenfall belägna i ett naturreservat utanför staden. Vandringen tar cirka 2 timmar åt vardera håll och är relativt krävande.

  Men belöningen för strapatsen är stor – förutom fantastiska utsikter finns här uppfriskande sötvattenspooler som man kan simma i och vackra naturomgivningar. På vägen finns ställen som säljer mat och förfriskningar, men ett bra tips är att ha med sig eget mellis och vatten.  

  Fakta: Det finns en hel del hotell och ett par hammambad att välja på här, för den som lyckas ta sig hit. Att resa med buss hit från till exempel Marrakech eller Casablanca är inte att rekomendera, då det tar alldeles för lång tid. (7 timmar med bil från Casablanca) Utgår man däremot från Tangier, och/eller har möjlighet att hyra bil, så är staden en trevlig avstickare på Marockoresan.  

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!