• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Istanbuls nya flygplats blir störst i världen

  Istanbuls nya flygplats har ännu inget namn. Men när den blir färdig kommer den att vara den största i världen både till yta och antal passagerare.

  Istanbuls nya flygplats blir störst i världen
  Konceptbild: Nordic Office of Architecture/Grimshaw Architects/Haptic Architects

  I höst är det tänkt att den första etappen av megabygget ska öppna för sina första passagerare. Den nya flygplatsen ligger 3,5 mil norr om Istanbul och kommer ha sex olika landningsbanor. Till en början kommer flygplatsen kunna ta emot 90 miljoner passagerare om året men när flygplatsen beräknas vara klar i sin helhet år 2028 är det tänkt att den ska kunna ta emot 200 miljoner passagerare, vilket är ungefär dubbelt så världens nuvarande mest trafikerade flygplats: Hartsfield–Jackson Atlanta Airport i USA

  I den cirka en miljon kvadratmeter stora flygplatsen kommer det finnas ett stort shoppingområde och ett restaurangområde på hela 32 000 kvadratmeter. 

  Flygplatsen kommer vara utrustad med den senaste tekniken för pass- och säkerhetskontroller. Konceptbild: Nordic Office of Architecture/Grimshaw Architects/Haptic Architects

  Bygget har tidigare försenats, men enligt de senaste uppgifterna ska den första delen av flygplatsen öppna på Turkiets nationaldag, 29 oktober. Förutom att bygget har kantas av anklagelser om korruption och byggfel har det krävt flera människoliv, enligt Aftonbladet. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!