• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens högsta staty invigs i Indien

  Världens högsta staty står nu klar. Statue of Unity i norra Indien är 182 meter hög, eller 240 meter, beroende på hur man räknar. Det är ungefär som att stapla två frihetsgudinnor på varandra och addera Brasiliens kända kristusstaty på toppen.

  Världens högsta staty invigs i Indien
  Foto: Hindustan Times via Getty Images.

  Den massiva statyn i delstaten Gujarat i nordvästra Indien är byggd i en avbild av Indiens förste inrikesminister och vice premiärminister Vallabhbhai Patel. Under sin livstid organiserade Patel bland annat ickevåldsdemonstrationer bland bönder i Gurajat och han anses vara en av de mest betydelsefulla ledarna i landet. Bland annat för hans roll i frihetskampen och arbete med att ena nationen, som blev självständigt från Storbritannien 1947, tre år innan Patels död.  

  En tidig skiss på statyn. Bild: MGA&D/Cover Images

  Arbetet med statyn, som politiker hoppas locka turister till det avlägsna området, uppskattas ha kostat 3,8 miljarder kronor att färdigställa, skriver Metro och hänvisar till CNN. Förutom statyn som ligger i närheten av Sardar Sarovar-dammen, ingår även museum och besökscenter i projektet. Höjden på själva statyn är 182 meter, men den vilar på ett 58 meter högt fundament. 

  Projektet har bemötts med både hyllningar och kritik. Vissa ser landmärket som ett dragplåster för turism och en gestaltning av Indiens blomstrande ekonomi och välstånd. Andra menar dock att det är vårdslöst att lägga så mycket pengar på ett monument, när en stor del av befolkningen i samma delstat lever i fattigdom och utan tillgång till grundläggande samhällsinstanser som skolor och sjukhus.

  Världens näst största staty är den 128 meter, eller 153 meter höga vårtempelbuddan i Kina. 

  Några av världens mest välkända statyer och dess ungefärliga höjd. (Statyns höjd om sockeln/basen inte är inräknad).
  Statue of Unity, Indien: 240 meter (182)
  Vårtempelbuddan, Kina: 153 meter (128)
  Fosterlandet kallar, Ryssland: 87 meter (85)
  Frihetsgudinnan, USA: 93 meter (46)
  Cristo Redentor, Brasilien, 38 meter (30)
  Y:et, Sverige 30 meter
  David, Italien: 5,2 meter (4,3)
  Bild via Wikimedia/Creative Commons.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!