• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Flygplatser i Europa ska testa lögndetektorer

  Tre flygplatser i Europa ska börja testa lögndetektorer. Men tekniken har fått massiv kritik.

  Flygplatser i Europa ska testa lögndetektorer
  Foto: Istock

  Passagerare som landar på flygplatser i Grekland, Lettland och Ungern kan komma att mötas av en lögndetektor som baseras på AI – artificiell intelligens.  

  Tekniken som ska testas är döpt till Iborderctrl och baseras på en avatar som ställer frågor till ankommande passagerare. Genom en webbkamera kommer sedan den utfrågade personens ansiktsuttryck att avläsas, för att försöka utse om personen talar sanning eller ej. Frågor som ska ställas kommer bland annat att röra personens namn, syfte med resan och vem som finansierat resan, det skriver Aftonbladet och hänvisar till CNN

  Endast passagerare som redan godkänt metoden på nätet kommer att frågas ut. Om maskinen upptäcker ett beteende som den tolkar som lögnaktigt eller nervöst slussar den vidare passageraren till en mänsklig gränskontrollant. Metoden har hittills prövats på 32 personer och skaparna bakom tror att man kan få ett korrekt resultat i 85 procent av fallen. Metoden har dock mötts av kritik. Bland annat att oskyldiga riskerar att anklagas som kriminella.  

  – Traditionella lögndetektorer har en problematisk historia av att anklaga oskyldiga människor för att vara kriminella. Det finns inga bevis för att en AI ska kunna hantera det – särskilt inte ett system som har testats på 32 personer, säger Frederike Kaltheuner, dataprogramchef på organisationen Privacy International till CNN. 

  Att tekniken blir allt smartare på flygplatser runt om i världen är inte så konstigt med tanke på nya tekniska möjligheter och lösningar. Vagabond har tidigare skrivit om hur automatiska grindar ska skynda på incheckningen på Arlanda och om hur virtuella tunnlar utrustade med ansiktsigenkänning-teknik används som ett alternativ till traditionell passkontroll i Dubai. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!