• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Direktflyg till Sälen från fem svenska städer i vinter

  Den 22 december öppnar flygplatsen Scandinavian Mountains Airport – Sälen Trysil. Det är inrikesflygbolaget BRA som kommer att ha direktavgångar från fem svenska städer fram till slutet av mars.

  Direktflyg till Sälen från fem svenska städer i vinter
  I vinter blir det möjligt att ta flyget till Sälenfjällen. Foto: Getty Images/BRA

  BRA blir det första flygbolaget att erbjuda resor till Sälenfjällen när den nya flygplatsen Scandinavian Mountains Airport – Sälen Trysil invigs i vinter. Det kommer att finnas avgångar från Stockholm/Bromma, Växjö, Malmö, Ängelholm och Göteborg. 

  – Att vara först ut som flygbolag till en helt ny och unik flygplats som den i Sälen Trysil blir verkligen spännande och jag hoppas många kommer att se fördelarna med att flyga klimatkompenserat direkt till skidbacken framför timmar i bil, säger Ulrika Matsgård som är kommersiell chef för BRA, i ett pressmeddelande. 

  På Naturskyddsföreningen i Dalarna är man däremot kritisk till den miljöpåverkan de nya flygavgångarna kommer leda till.  

  – Flygutsläppen ligger på mellan 4 och 5 procent globalt. Då ska man tänka på att 80 procent av världens befolkning aldrig suttit i ett flyg, så det är vissa länder som står för de stora utsläppen, säger Birgitta Johansson som sitter i styrelsen till Naturskyddsföreningen i Falun, till SVT

  Birgitta Johansson säger också att vintrarna i Sälen kommer att bli allt kortare på grund av klimatförändringarna. Därför ställer hon sig frågan vilka som kommer vilja resa dit på semester då.

  – Att ha en flygplats i Sälen där man också är beroende av snö är som att såga av grenen som man sitter på, säger Birgitta Johansson, till SVT.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!