Annons
Annons
Barn sitter i naturen och fikar.

Vill du utforska naturen med barnen men tycker det känns svårt? Boken Friluftsliv med barn är fullproppad med tips för den osäkre. Foto: Jonas Westbom

Sverige

Upptäck naturen med barn – 11 tips till nybörjaren

Naturen är en enda stor lekplats. Ändå kan det kännas svårt att få till den där utflykten tillsammans med barnen. För vad ska man ha med sig? Kan barnen sova i tält? Och tänk om allting går fel?

Text: Karin Wimark • 2023-08-30 Uppdaterad 2023-08-30

Friluftsliv med Barn är handboken för alla de som längtar ut i naturen tillsammans med barnen, men som tycker det känns svårt. Kanske är tröskeln lite för hög? Men med lite tips, trix och ett lekfullt sinne kan skogen bli en naturlig lekplats och ett givet utflyktsmål. I boken vill författarna Emma V Larsson, Cajsa Rännar och Jonas Westbom lyfta det stora i det lilla genom smarta och handfasta tips, lekfulla råd och bra övningar.

– Vi har sett att det finns ett behov, både för nyblivna föräldrar som aldrig varit ute i friluftslivet och nu vill utforska det med barnen, men också för de som är ganska vana att vara i naturen själva men känner sig osäkra på hur man gör när barnen är med, säger Emma V Larsson, en av författarna till boken.

Kvinna ligger i ett tält och tittar ut.
Emma V Larsson är en av författarna till boken och tillbringar mycket tid i naturen med sina egna barn. Foto: Emma Mattsson

Emmas V Larsson tipsar:

11 tips för ett lyckat friluftsliv med barnen

1. Låt barnen vara delaktiga i planeringen

– Nästan oavsett ålder tycker barnen att det är roligt att vara delaktiga i planeringen och i förberedelserna. Kanske kikar man på en karta var utflykten ska gå och berättar för barnet vilken tur man ska göra tillsammans. Som förälder ska man också också tänka på att inte välja en för avancerad eller lång vandring. Tänk litet i början! Diskutera också vad det är ni kanske kommer att få se under turen längs vägen för att skapa spänning och mål.

Barn tittar på en karta.
Att låta barnen vara delaktig i planeringen är ett bra tips för att skapa ett intresse och nyfikenhet. Foto: Jonas Westbom

2. Sänk ambitionen & var flexibel

– Det låter kanske klyschigt att äventyret finns runt hörnet, men det är verkligen så. Sänk ambitionerna och se till att ha mycket tid på er! Det går sällan att fokusera på att man ska vandra X antal kilometer när man är ute med små barn utan det handlar snarare om att hitta upplevelserna längs vägen. Stannar barnen och leker vid en bäck efter 200 meter så kanske man ska stanna där, göra upp en liten lägerplats, laga mat och leka? Tänk inte för stort och var flexibel att tänka om.

Litet barn sitter på ett liggunderlag på stenar vid ett hus.
Ibland kanske det räcker att ta med sig lunchen ut och äta den ur en mattermos 100 meter från hemmet. Foto: Jonas Westbom

3. Vad ska man packa?

– Jag tycker man kan tänka precis som vuxna med lager-på-lager-principen. Kläder i bra material som man kan skala av och klä på. Jag tycker också att barnet kan få packa sin egen lilla ryggsäck och vara med och bestämma vad man ska äta på turen. En fyra-åring kanske vill ha med sig en nalle medan en 8-åring bär på sin egen matsäck. Ibland har vi haft med gosedjur som har barnen fått fotografera på olika ställen i naturen. Det blir en rolig aktivitet!

Två små barn sitter på en sten i fjällen.
Låt barnen vara med och packa sin egen väska. Kanske följer ett gosedjur med på färden? Foto: Emma V Larsson
Kängor och ryggsäck ligger på stenar under en stock.
Kanske blir det ett spontant dopp vid en bäck? Eller en paus när du minst anar det. Att vara ute med barn kräver att man ligger steget före. Foto: Unsplash

4. Gör det på barnens villkor

– När man frilufsar med barn får man göra det på barnens villkor. Det vill säga, att inte gå för långt och vara lyhörd och se vad barnet klarar av. Dessutom är det bra att ligga steget före, pausa ofta, ha med mycket snacks och vara beredd på när barnet blir akut hungrig, kall eller trött.

Pappa och barn sitter på ett sittunderlag och fikar.
Se till att ha med mycket snacks, mycket! Foto: Jonas Westbom

5. Lek & skapa delmål

Om man ska vandra tillsammans med barn så är det jättebra att planera in olika delmål. Kanske tittar man på turen tillsammans innan avfärd och berättar att här kommer vi att gå förbi en sjö, en jättegammal gran eller en liten bäck. Stanna och pausa vid ställen som väcker nyfikenhet och leklust. Finns det inga sådana ställen? Se till att skapa dem! Det kan vara genom att exempelvis ge små uppdrag till barnen längs vägen som: När ni hittar en lila blomma eller en skalbagge så tar vi en paus! Ta fram luppen och upplev dagen från barnens perspektiv.

Pappa med två barn. Ena barnet skjuter med pil och båge.
Se skogen och naturen som en lekplats! Foto: Jennie Björstad

Se också till att ha ett tydligt slutmål. Kanske är det ett bad, en utsiktsplats eller ett kafé där man kan äta glass! Vad som väntar i slutet kan vara rätt viktigt för barn.

Vy över klippor och hav i Sverige.
Ett slutmål kan vara en vacker utsiktsplats, en annan kan vara en skatt på en skattjakt. Foto:

6. Om man vill övernatta?

– Mitt bästa tips är att börja med att sätta upp tältet hemma in vardagsrummet eller i trädgården. Då kan ni dagstid i lugn och ro visa hur det ser ut, prata om att ni ska sova där och att de kan leka där inne. Nästa steg kan vara att se till att packa ner sådana grejer som är en trygghet hemma. Örngottet, gosedjuren och vällingen exempelvis. Skapa liknande rutin som hemma inför läggdags. En annan förberedande grej är att göra det i ännu fler steg. Exempelvis att välja ut en plats där målet är att tälta, men att ni besöker denna plats flera gånger innan över dagen. Gör det till eran plats! När ni väl kommer dit med barnen och ska stanna över natten så är det en plats barnen känner till ganska väl.

Ett barn sitter utanför ett tält.
Ett tips är att tälta på en plats som barnen känner till väl, för att göra första gången mindre läskig. Foto: Jonas Westbom

Låt också barnen få känna på sin sovsäck, förklara hur ett liggunderlag fungerar och berätta om äventyret som barnet ska iväg på tillsammans med sitt gosedjur. Jag tror många barn tycker det är mest spännande och roligt att tälta. Med lite trygghet hemifrån och med en lyhörd förälder behöver det inte känna så läskigt. Förälderns inställning till saker smittar av sig.

Liten kille med blont hår tittar ut från ett tält.
Ett tält kan kännas som en mysig koja för barnen. Gör tältnatten till ett äventyr! Foto: Emma V Larsson

5 snabba lifehacks för en lyckad vistelse i naturen

1. Alltid ha med sig lupp och kikare. Två små saker som kan skapa många små upptäckare och flera timmar av skoj!

2. Glass i termos är alltid poppis. Ta med lite strössel och duka upp till ett kalas i skogen. Eller varför inte steka pannkakor på gasolköket i närheten av hemmet?

3. Låt barnen få smutsa ner sig! Blir de nersmutsade är det ofta ett tecken att de lekt och haft kul. Man ska inte fastna i ett för snävt tankesätt. Det är ju en lekplats där ute i naturen, även för vuxna med om man vågar se det.

Två små barn och en kvinna tar en selfie.
Emma är ofta ute i naturen med sin familj och vill nu inspirera fler att ta steget. Foto: Emma V Larsson

4. Gör en kort utflykt på nytt vis. Kanske kan ni gå till badstranden genom skogen? Klättra över stockar och genom snår. Barn går oftare bättre på stökiga stigar än grusvägar. Det blir roligare!

5. En mattermos är bästa investeringen! Ta med barnens favoritmat för en lunch utomhus, bygg en liten hinderbana och njut av att bara vara ute.

Barn tittar på termos full med glass.
Glassfest i skogen! En uppskattad överraskning för de små. Foto: Jonas Westbom

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången

Barnfamiljens bästa tågluffartips i Europa


Text: Karin Wimark • 2023-08-30
SverigeResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top