• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sommarens bästa guide till set-jetting i böckernas värld

  Det finns gott om spännande platser att besöka om du är sugen på att semestra i spåren av din favoritbok. Nextory har kartlagt 20 destinationer från böckernas värld, baserat på de mest populära skönlitterära titlarna i tjänsten.

  Sommarens bästa guide till set-jetting i böckernas värld
  Foto: Getty Images

  Resetrenden set-jetting, som innebär att turister vallfärdar till olika platser där filmer och serier spelats in, har varit på stark framfart under de senaste åren. Och det är en trend som även går att urskilja i böckernas värld. Därför har boktjänsten Nextory tagit fram en reseguide med destinationer ur våra mest lästa böcker.

  – Omvänd jet-setting funkar också. Om du planerar att resa i sommar har du nämligen ett perfekt tillfälle att läsa en bok som utspelar sig på den plats du ska till. Detta kan verkligen berika din semester, säger Carolina Laurén, PR-ansvarig på Nextory.

  I guiden nedan listas exempel på platser och aktiviteter som passar fansen för 5 av de mest populära böckerna:

  Djursholm - Störst av allt

  Succéromanen Störst av allt har tagit Sverige med storm. Boken handlar om en fruktansvärd skolskjutning, där huvudkaraktären Maja står åtalad som gärningsman. Historien utspelar sig till största del i Djursholm, norr om Stockholm. Känt som hem till några av Sveriges rikaste är Djursholm en lyxig destination som bjuder på vackra vyer. Om du är i Stockholm i sommar kan du passa på att ta en promenad bland de många ståtliga sekelskiftesvillorna, precis som karaktärerna i boken gör. Passa även på att ta en löptur på motionsslingan i skogsnära Altorp där Maja bor. Vill du istället gå i pojkvännen Sebastians fotspår ska du däremot bege dig till prestigefyllda Strandvägen i Djursholm. Vi kan garantera Störst av allt-stämning bland
  de stora och eleganta villorna.

  Riksväg 95 - Silvervägen

  Den natursköna Silvervägen mellan Bottenviken och Arjeplogsfjällen har fått sitt smeknamn från den transport som förekom på vägen från silververket i Nasafjäll. I dag är den även känd som sceneriet för Stina Jacksons roman Silvervägen. Handlingen kretsar kring den fiktiva byn Glimmersträsk, men övriga platser i boken är högst verkliga. Silvervägen startar i Skellefteå, varifrån huvudkaraktären Lelle kör mot norska gränsen under ljusa sommarnätter när han letar efter sin försvunna dotter. Vägen är känd för sin skönhet och väl värd ett besök om du bilar norrut i sommar. Fantastisk utsikt garanteras.

  Bilbao - Begynnelse

  Precis som i Dan Browns tidigare romaner spelar den geografiska platsen en stor roll
  för bokens handling och Begynnelse är inget undantag. Romanen tar sin början på Guggenheimmuseet i spanska Bilbao. Museet, som är byggt på 1990-talet är välkänt för
  sin arkitektur och är byggt i dekonstruvistisk stil. Utöver Bilbao för Begynnelse läsaren vidare mot den spanska kulturens mecka: Barcelona och den världskända Sagrada Familia.

  Bilbao. Foto: LS_86/Getty Images

  Sudret, Gotland - Ett mörker mitt ibland oss

  Med den fjortonde delen i kriminalserien om kommissarie Anders Knutas sätter Mari Jungstedt fokus på Gotlands södra del, Sudret. Här drev mordoffret Tobias Ström en framgångsrik krog. I verkligheten är Sudret ett semesterparadis med långa kalkvita stränder och ett stort utbud av både bad, sol, restauranger och loppisbutiker. Gotlands sydspets är något lugnare än resten av ön och känd för sina vidsträckta vyer och ostörda natur.

  St Michaels Mount - Det lilla bageriet på strandpromenaden

  Bokserien om det lilla bageriet på stranden i den fiktiva orten Mount Polbearne har blivit
  en riktig sommarsuccé senaste åren. Orten i sig är fiktiv, men författaren Jenny Colgan har baserat platsen på den verkliga, sagolika orten St Michaels Mount i Cornwall. St Michaels Mount är en populär brittiskt turistö vars tillfartsväg försvinner varje gång tidvattnet drar in. Med sitt hänförande utseende är det inte svårt att förstå varför otaliga böcker och filmer har sin handling just här.

  St Michaels Mount. Foto: Westend61/Getty Images

  Topplista: Destinationer från de 20 mest populära böckerna på Nextory

  1. Djursholm - Störst av allt - Malin Persson Giolito

  2. Oslo, Rostock & Stockholm - Lazarus - Lars Kepler

  3. Östermalm - En bur av guld - Camilla Läckberg

  4. Bromma - Syndabocken - Sofie Sarenbrant

  5. Norrköping - Märkta för livet - Emelie Schepp

  6. Stockholms innerstad - Mannen som sökte sin skugga - David Lagercrantz

  7. Lund - En helt vanlig familj - Mattias Edvardsson

  8. Åbo & Stockholm - Sista rånet: en bok om ett värdetransportrån - Anders Adali

  9. Christiansø - Den hemliga kvinnan - Anna Ekberg

  Christiansø. Foto: Morten Nielsen/Getty Images

  10. Riksväg 95 & Skellefteå - Silvervägen - Stina Jackson

  11. Bilbao & Barcelona - Begynnelse - Dan Brown

  12. London & Norfolk - Vänförfrågan - Laura Marshall

  13. Södermalm: 1793 - Niklas Natt och Dag

  14. Gotland - Ett mörker mitt ibland oss - Mari Jungstedt

  15. Pembroke, London & Mauritius - Arvet efter dig - Jojo Moyes

  Mauritius. Foto: Arnaud Quintin/EyeEm/Getty Images

  16. St Michael's Mount - Det lilla bageriet på strandpromenaden - Jenny Colgan

  17. Lancaster - Glöm inte att låsa - Elizabeth Haynes

  18. Hultsfred - Den som dödar - Samuel Karlsson

  19. Uppsala - Himlen är alltid högre - Jonas Moström

  20. Österlen - Besökaren - Dag Öhrlund

  Topplistan baseras på Nextorys egen statistik från hundratusentals användare mellan 2015 och 2019. Den består av de mest lästa och lyssnade böckerna från olika författare i fiktiva genrer som utspelar sig på, eller inspirerats av, verkliga platser. Listan består även av de platser böckerna huvudsakligen utspelar sig på.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!