• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sand som stulits av turister läggs tillbaka på Sardiniens stränder

  Turister på Sardinien har tyckt att sanden på stränderna är så oemotståndlig att man valt att packa ner lite i bagaget inför hemresan. Men nu ska sanden som beslagtagits tillbaka där den hör hemma – på den italienska öns idylliska kustlinje.

  Sand som stulits av turister läggs tillbaka på Sardiniens stränder
  Att smuggla med sig sand från Sardiniens stränder kan resultera i böter på upp till 3 000 euro. Foto: Getty Images

  Att plocka med sig sand, snäckor och fina stenar är något som länge har lockat turister på Sardinien. Detta har resulterat i att den italienska öns stränder har förlorat flera ton sand. På en av Sardiniens flygplatser har nästan tio ton sand beslagtagits de senaste tio åren, rapporterar The Local

  – Det ger en uppfattning om hur utbrett problemet med att ta sand från stränderna verkligen är, säger Augusto Navone, chef för naturskyddet Tavolara, till Corriere della Sera.

  Men nu ska den stulna sanden som beslagtagits återföras dit den hör hemma. Runt sex ton sand har redan återlämnats till stränderna i Porto San Paolo.

  Foto: Getty Images

  Att smuggla sand kan resultera i böter upp till 30 000 svenska kronor – men trots det har stölderna fortsatt. Vissa stränder på Sardinien har föreslagit att handdukar och stora väskor ska förbjudas. Det finns också planer på att sätta upp skyltar vid flygplatsernas ankomstområde som varnar besökare från att samla sand och snäckor.

  – Varje sandkorn är en bit av vår framtid som försvinner, säger Gianni Lampis, regionrådets rådgivare för miljöskydd.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!