• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så lång tid innan avfärd bokar de flesta sin resa

  Att vara ute i god tid när det gäller reseplanering är något som de flesta svenska resenärer föredrar. Enligt Tickets senaste Sifoundersökning framgår det att 42 procent bokar sin utlandsresa 3–6 månader innan det bär av.

  Så lång tid innan avfärd bokar de flesta sin resa
  Kroatien är ett resmål som lockar många. Foto: Getty Images

  Det finns flera fördelar med att boka sin semesterresa relativt tidigt.  

  – Dels har man som resenär större valmöjligheter när resorna inte ännu är fullbokade och utbudet fortfarande är stort, dels är det härligt att ha en resa att se fram emot, kunna planera och göra research kring och längta till, säger Katarina Daniels, PR- och Kommunikationsansvarig hos Ticket.

  Allra vanligast bland svenskarna är att boka mellan 3 till 6 månader innan avresa. Då är valmöjligheterna många, både vad gäller resmål och hotell. 

  10 procent av deltagarna i undersökningen föredrar att vara ute i extra god tid och bokar därmed resan mer än ett halvår innan avfärd. Detta är vanligast bland resenärer i åldern 41–50 år – då många är inne i småbarnsåren och kanske har ett intensivt yrkesliv. 

  11 procent föredrar istället att vara spontana och boka 1–2 veckor innan avresa. Spontaniteten är dock vanligast bland seniora resenärer i åldern 66–79 år. Vid denna ålder har de flesta ingen arbetsgivare att ta hänsyn till, ingen semesteransökan som behöver godkännas eller barn som riskerar att missa viktig skoltid.

  Föredrar du att vara ute i god tid när du bokar resor eller lockas du mer av att ta en sista minuten? Foto: Getty Images

  Hur lång tid innan avresa brukar du vanligtvis boka din utlandssemester?

  1. 3–6 månader, 42 procent

  2. 2 månader, 14 procent

  3. 1–2 veckor, 11 procent

  4. Mer än 6 månader innan, 10 procent

  5. 1 månad, 8 procent

  6. Tveksam, vet ej, 15 procent

  Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!