Annons
Annons
I höstas köpte Petter Stordalen konkurshotade Ving. Foto: Tord Erik Andresen

I höstas köpte Petter Stordalen konkurshotade Ving. Foto: Tord Erik Andresen

Nyhet

Stordalens Nordic Choice varslar 7500 inom hotellkoncernen

Hotelljätten Nordic Choice varslar 7500 anställda, varav 4500 i Sverige, uppger företaget.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-18 Uppdaterad 2021-06-23

I höstas stod det klart att den mycket omtalade norska miljärdären Petter Stordalen, koncernchef för hotellkedjan Nordic Chioce, skulle köpa Ving. Han gjorde en storartad entré nedför trappan och togs emot av jubel.

Men nu uppger Nordic Choice att man varslar nästan halva sin personalstyrka, 7500 anställda på grund av coronavirusets effekter på ekonomin. Efter införandet av olika typer av begränsningar för möten, resor och restauranger under de senaste veckorna har inkomstbasen för Nordic Choice Hotels helt försvunnit. Hotellföretaget håller fortfarande hotellen öppna men beläggningsgraden är under tio procent.

– Vi ser att det är fullständigt stopp när det gäller nya bokningar för de kommande månaderna, medan antalet avbokningar ökar dag för dag. I en bransch där personalkostnaderna utgör cirka 40 procent av kostnaderna ser vi inget annat sätt än att nedbemanna. Vi har redan varit tvungna att permittera eller säga upp cirka 3000 anställda i Norge och Danmark, och går nu mot att cirka 4500 anställda drabbas i Sverige, säger Torgeir Silseth, koncernchef i Nordic Choice Hotels i ett pressmeddelande.

Drygt 2000 av dessa svenska anställda är extraanställda och påverkas omedelbart av åtgärden.

“Tufft och svårt”

Nedbemanningen sker enligt respektive länders lagstiftning vilket innebär att både uppsägningar och permitteringar måste användas.

– När Sverige tillkännagav att de skulle införa ett permitteringsupplägg så hoppades vi att det skulle vara i linje med den norska modellen. Tyvärr är det inte tillräckligt bra för att sänka kostnaderna så mycket som den ekonomiska situationen i företaget kräver. Vi arbetar för att behålla så många jobb som möjligt tills denna kris är över, men vet att det är tufft och svårt för dem som nu drabbas av detta. Vi hoppas kunna välkomna så många människor som möjligt tillbaka när situationen normaliseras igen, säger Silseth i ett pressmeddelande.

 

10 000 anställda på SAS korttidspermitteras

Svensk turistnäring slås hårt av coronaviruset


Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-18
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top