• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Resa i Sverige – ny Facebookgrupp lockar tusentals på en vecka

  Det ser ut som att svemester kommer bli sommarens grej och det är många som vill ha tips på resmål. En ny Facebookgrupp som fokuserar på svemester har växt explosionsartat och Vagabond har intervjuat grundarna.

  Resa i Sverige – ny Facebookgrupp lockar tusentals på en vecka
  Svemestern har fått stor uppmärksamhet och fler vill ta del av tips och resmål. Bild: GettyImages/naruedom

  Den 2 maj i år skapades Facebookgruppen "Resa i Sverige - Tips och inspiration" som fick över 10 000 medlemmar på mindre än en vecka och nu uppe i 14 000.

  "I den här gruppen delar vi med oss av dagliga tips, bilder och inspiration för svenska resmål", står det på gruppens sida.

  Vagabond har varit i kontakt med gruppens skapare, Alexander Waltner och Christine Wedberg, som båda är resebloggare och marknadsförare som älskar att resa. 

  Varför skapade ni Facebookgruppen?

  – Vi satt och drack morgonkaffet och pratade om hur vi kunde hjälpa turismen i Sverige, då många hotell, restauranger och annan turistverksamhet går på knäna. Eftersom att vi redan har en ganska stor räckvidd i sociala medier, tänkte vi att en Facebookgrupp skulle vara bra. Det är också något som vi har tidigare erfarenhet av att göra. Då tänkte vi att ifall vi kan samla och få personer från hela Sverige att dela sina bästa tips med andra medlemmar blir fler inspirerade att upptäcka och utforska svenska resmål.

  – Vi vill visa hur vackert Sverige är och att det finns stor variation i vårt avlånga land. Dessutom finns det något kul att göra året runt, även om sommaren kanske är den period då flest reser runt i landet.

  Hur har reaktionen varit?

  – Det har varit mycket positiv respons och feedback från många medlemmar. Gruppen har fått snabb spridning och många bjuder in sina vänner och bekanta. Många är väldigt aktiva och delar gärna med sig av sina smultronställen. Vi har också fått flera meddelanden och kommentarer där man lyfter fram den positiva andan i gruppen och att man får något annat att tänka på i dessa tider.

  – Ett flertal medlemmar har även skrivit att de blivit glatt överraskade av hur många fina platser det finns i Sverige.

  Ser ni någon trend bland tips och kommentarer?

  – Skåne och Bohuslän är populärt att dela, men det kommer även in många tips från andra delar av Sverige. Det är många som vill ha tips på vandringar och naturupplevelser, vilket känns som en trend i sommar och höst.

  lidö stockholm

  Alexander Waltner på ön Lidö i Stockholms skärgård. Foto: Christine Wedberg

  Hur har ert eget förhållande till svemester varit innan pandemin?

  – De senaste åren har vi rest runt en hel del i Skåne och i Stockholmsområdet, men det har ändå blivit att man prioriterat resmål i andra länder. Vi har pratat om att göra en stor Sverigetripp i flera år från norr till söder, men det har inte blivit av ännu. Det är lätt hänt att man tar svenska resmål för givet som svensk och att man hellre blickar utomlands då det kan kännas mer "exotiskt".

  – Det är också en inställning till svemester som vi själva ville ändra på. I sommar hade vi planerat att resa runt i Norrland under en månads tid, men nu får vi istället avvakta eftersom att vi precis flyttat till Spanien. Förhoppningsvis ser läget bättre ut i slutet av sommaren eller i höst. Då hoppas vi att kunna besöka åtminstone 2-3 nya resmål i Sverige.

  Vad är era personliga smultronställen i Sverige?

  Alex: Jag vill slå ett slag för Ystad med omnejd. En mycket charmig stad med kullerstensgator och gamla hus med fin arkitektur. Dessutom finns Ystads Saltsjöbad om man vill åka på spaweekend, som fått flera utmärkelser.

  Utanför Ystad finns det ett flertal vackra stränder i närheten, bland annat Sandhammaren. Här finns även Marsvinsholms slott och Ales Stenar för den som gillar historia.

  Stenshuvuds nationalpark, Knäbäckshusen (strand), Kullabergs naturreservat och Ven är några andra smultronställen som jag varmt kan rekommendera i Skåne. 

  Christine: Som stockholmare vill jag gärna tips om Grinda, Möja och Lidö i Stockholms skärgård. Från Stockholm kan man även göra dagsutflykter till Mariefred och Gripsholms Slott, Sigtuna, Trosa, Nynäshamn och Tyresta Nationalpark.

  I Skåne vill jag gärna tipsa om Bjärehalvön och Hovs Hallar. Sen är det något särskilt att åka på slottsrunda i Skåne då det finns massor av vackra skånska slott.

  sandhammaren sommar

  En plaja i Grekland eller Thailand. Nej nej, detta är svenska Sandhammaren. Foto: Alexander Waltner

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!