Annons
Annons
Det finns de som vill spara och de som inte har råd att semestra på grund av coronakrisen. Foto: GettyImages

Det finns de som vill spara och de som inte har råd att semestra på grund av coronakrisen. Foto: GettyImages

Nyhet

Skralare semesterkassa när sparandet blir viktigare

Sommarens semesterbudget för svenska hushåll krymper med i snitt nära 5 000 kronor jämfört med förra året – ett ras på 27 procent. Det visar Nordeas årliga undersökning.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-15 Uppdaterad 2021-06-23

I år planerar svenskarna att i snitt lägga nära 13 600 kronor på sommarsemestern, vilket är nästan 5 000 kronor lägre jämfört med förra året och den lägsta nivån under de åtta år undersökningen har gjorts. Coronapandemin har, i olika utsträckning, gjort det svårare att finansiera semestern för var fjärde svensk. Särskilt utsatta är de yngre i gruppen 18-29 år där var tredje fått det svårare.

– Trenden är knivskarp. Vi ser en tydlig effekt av coronavirusets framfart som kraftigt begränsat våra semesterplaner samtidigt som många har fått, eller förväntar sig, en sämre ekonomi. Nu när vi spenderar mindre kan det vara tillfälle att spara mer, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

De flesta finansierar semestern genom lönen och i andra hand med sparade pengar. Tidigare år har sparandet varit främsta finansieringskällan.

– Jag ser två orsaker. En del håller hårdare i sparandet för att man vill ha en buffert. Andra har behövt ta av sitt sparande för att klara vardagen. Då är det viktigt att så snart som möjligt fylla på sin buffert med ett fortlöpande månadssparande, säger Ingela Gabrielsson.

Tre procent planerar utlandssemester

“Svemester” och “Hemester” dominerar – det vill säga majoriteten planerar att semestra inom Sverige alternativt på hemorten. Endast 3 procent har planer på utlandssemester. Flest anger att de kommer att upptäcka närområdet och tillbringa tid i sommarstugan. En tredjedel kommer också lägga mer pengar på uteplatsen jämfört med ifjol.

Fyra av tio uppger att årets semester kommer bli mer klimatvänlig än fjolårets. Av dessa uppger 70 procent att det beror på coronakrisen. Kvinnor, unga och Stockholmare ser i högre grad en klimatvänlig semester framför sig.

Sjukdom oroar

Samtidigt har oron inför sommarsemestern skjutit i höjden. I år är det åtta av tio som känner sig oroade inför semestern, dubbelt så många som ifjol. Att man själv eller någon närstående blir sjuk oroar flest, och på andra plats att Sverige påverkas ännu mer av coronaviruset. En tredjedel nojar över dåligt väder. Kvinnor oroar sig överlag mer – 86 procent jämfört med 75 procent bland männen.

– Det är naturligt att känna en oro i dessa annorlunda tider, men det är viktigt att kunna koppla av. Planera därför noggrant, inte minst ekonomiskt. Mitt tips är att se över sitt försäkringsskydd och sin buffert för att känna sig tryggare. Nu när regeringen lättar på reserestriktionerna inom landet kan det också bidra till ett större lugn, säger Ingela Gabrielsson.

Antalet turister i Sverige ökar – "inte de som sprider smittan"

Ett gyllene tillfälle att ändra våra resvanor

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen


Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-15
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top