• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hit kan svenskarna resa på semester

  Vart får man åka som svensk? Vi listar de europeiska länderna som fått grönt ljus från Utrikesdepartementet.

  Hit kan svenskarna resa på semester
  Kroatien är ett av tio länder som UD gett grönt ljus för svenska resenärer. Foto: GettyImages

  I takt med att länderna i Europa börjar öppna sina gränser, kommer flygtrafiken trappas upp, men det är fortfarande stora begränsningar i flygtrafiken. Det är därför viktigt att alltid kontrollera med flygbolag eller resebyrå vad som gäller. Dessutom borde du inte resa ifall du känner dig sjuk.

  Läs mer: Gäller min reseförsäkring i sommar?

  Svenska resenärer utomlands uppmanas att skriva upp sig på svensklistan, läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad samt ladda ner appen UD Resklar och i applikationen slå på pushnotiser för det land man befinner sig i. 

  1. Från och med den 27 augusti hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Bulgarien, Nederländerna och Rumänien. (UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.)

  2. För övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet* samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 9 september 2020.

  3. För samtliga länder som inte omfattas av punkt 1 eller punkt 2 ovan, förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 15 november 2020.

  *Cypern, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen, Malta, Slovenien och Slovakien.

  Andorra

  Sedan den 15 juni tillåter Andorra inresa för nationella medborgare samt EU-medborgare och medborgare från Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, Storbritannien, San Marino, Schweiz och Vatikanen utan krav på karantän förutsatt att de vistats i något av dessa länder. Vid andra fall krävs hemkarantän under 15 dagar.

  Belgien

  Öppnade den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island. Två veckors karantän samt ett obligatoriskt coronatest gäller för inresande från Sverige till Belgien.

  Bulgarien

  Myndigheterna har infört en kategorisering av destinationsländer i tre olika färger, grön, orange och röd. Den 15 juli placerades Sverige i den orange kategorin vilket innebär att resor till och från Sverige är tillåtna, försiktighet uppmanas och självkarantän vid återkomst rekommenderas. Ansiktsmasker är obligatoriskt i kollektivtrafiken och i alla offentliga miljöer.

  Observera att från och med den 1 augusti måste alla som reser in i Belgien fylla i ett hälsoformulär innan inresa. Formuläret finns här!

  Cypern 

  Svenskar måste ha utfört ett diagnostiskt test för COVID-19 inom 72 timmar före avgång och att ha ett Certifikat som bevisar ett negativt RT- PCR-testcertifikat för COVID-19 vid ankomst till Cypern.

  För inresa krävs obligatorisk dokumentation av alla resenärer som man lämnar 24 timmar innan resan påbörjas via den elektroniska plattformen: "Cyprus Flight Pass".

  Obligatorisk användning av ansiktsmask av den allmänna befolkningen, 6 år och äldre, inomhus, där det finns en ökad samling av allmänheten gäller på följande områden/lokaler:

  • stormarknader, bagerier, varuhus, detaljhandlare, köpcentrum och kiosker
  • kyrkor
  • vid besök på sjukhus, kliniker, vårdhem och andra sjukvårdsinstitutioner
  • apotek
  • avdelningar för den offentliga och bredare offentliga sektorn och privata företag som tar emot / betjänar
  • allmänheten (t.ex. banker, Citizens Service Center, postkontor, EAC etc.)
  • spelbyråer
  • hissar

  De som inte använder mask riskerar att bötfällas € 300. 

  Frankrike

  Från och med den 15 juni öppnade Frankrike sina gränser för resanden inom EU/Schengen och resor från Sverige till Frankrike är alltså möjliga. Ingen karantän behövs för resande från Sverige.

  Paris och Marseille (Bouches-du-Rhône) är klassade som röd zon (aktiv smitta) sedan 14 augusti.  Hårdare restriktioner kan införas. I hela Frankrike är det krav på munskydd i alla offentliga lokaler inomhus, t ex butiker, muséer, kollektivtrafik, post, bank.

  I många städer är det även obligatoriskt att bära munskydd utomhus, bl.a. i Paris, Nice, Marseille och Saint Tropez. Det kan gälla hela staden eller på särskilt folktäta gator/områden. I Paris krävs munskydd längs Seine, Canal Saint Martin, Champs-Elysées, runt Louvren, med flera gator. Läs mer på Sweden Abroad! 

  Grekland

  Grekiska myndigheter har beslutat att det från och med den 17 augusti t.o.m. den 31 augusti 2020  kommer att krävas ett negativt Coronavirus-test/PCR för resenärer, oavsett medborgarskap, som reser från Sverige, Belgien, Tjeckien, Nederländerna, och Spanien för inresa i Grekland. Barn upp till 10 år behöver inte testas.

  Resenärer som anländer till Grekland mellan 1 juli och 31 augusti 2020, oberoende av nationalitet, är skyldiga att fylla i följande elektroniska formulär. För de resenärer som anländer till Grekland med flyg ska formuläret fyllas i minst 24 timmar innan ombordstigning.

  Grekiska myndigheter har beslutat att det, från och med den 29 juli 2020, är obligatoriskt att använda munskydd på ett flertal platser inomhus. Personer som inte följer bestämmelserna kan komma att bötfällas med ett hundra femtio (150) euro. Läs mer om regler på Sweden Abroad!

  Island

  Alla resenärer som kommer till Island kan välja mellan att ta två PCR test och gå i 5-6 dagar karantän eller ta inga test men gå i 14 dagar karantän . Det första testet tas vid ankomst till Island och det senare av primärvårdtjänsten. Det första testet kostar 9 000 isländska kronor (cirka 570 svenska kronor) om man betalar elektroniskt via en betalningshemsida minst en dag innan ankomst till Island alternativt 11 000 isländska kronor (cirka 700 svenska kronor) om man betalar vid ankomst till Island. Det andra testet är kostnadsfritt.

  Innan resenärer åker till Island behöver de fylla i en blankett med personuppgifter samt kontaktinformation, flyguppgifter, resedatum och adresser för vistelsen på Island.

  Italien

  Från och med den 3 juni 2020 öppnade italienska myndigheter för inresa i landet (inklusive republikerna San Marino och Vatikanstaten) samt hävde den obligatoriska självisoleringen i fjorton dagar för resande inom EU.

  Krav på att använda munskydd råder i allmänna inomhuslokaler som mataffärer, apotek, postkontor, banker, arbetsplatser, ombord på flygplan samt i lokaltrafiken och vid hållplatser. Vid utomhusvistelse där det finns risk för trängsel är det krav på att bära munskydd mellan klockan 18.00 till klockan 06.00.

  Läs mer om vad som gäller i vissa regioner!

  Kroatien

  Från och med 1 juli 2020 kan turister från EU/EES länder, komma in i Kroatien utan särskilda krav. Man rekommendera alla inresande att fylla i ENTERCROATIA-formuläret.

  Liechtenstein

  Alla resenärer som reser in i Liechtenstein från länder eller regioner som definieras som Riskområden för Covid måste sätta i karantän i tio dagar. Läs mer på Re-open EU!

  Luxemburg

  Ett säkerhetsavstånd på 2 meter gäller och sedan måndag 20 april är det  obligatoriskt att bära munskydd/ansiktsmask utanför hemmet i situationer där man inte kan hålla 2 meters avstånd. Det kan räcka med en halsduk eller scarf som täcker näsa och mun.

  Nederländerna

  Största delen av Sverige får därigenom 'gul' kod. Bara Västra Götaland undantas - där gäller fortfarande 'orange' kod och därmed hemkarantän för besökare till Nederländerna därifrån. Hemkarantän innebär att man stannar inomhus i sitt eget hem, hotell eller i (semester)bostad under 10 dagar och inte har kontakt med andra personer.

  Det finns inget allmänt påbud att bära munskydd i Nederländerna, men städerna Amsterdam och Rotterdam har infört munskyddsplikt på ett visst antal platser. Läs mer på Sweden Abroad!

  Polen

  Polens gränser till andra EU-länder är öppna. Ingen obligatorisk karantän krävs om man reser in i Polen från annat EU-land. Internationella flygningar till och från Polen är tillåtna med undantag för länder listade i denna förordning som gäller från 26 augusti till 1 september 2020. Direkta flygningar mellan Sverige och Polen är tillåtna. 

  Portugal

  Det finns i nuläget inga bestämmelser om obligatorisk karantän för inresa till Portugals fastland. Observera att särskilda inreseregler gäller för de självstyrande områdena Madeira och Azorerna (läs mer nedan). Barn över 10 år och vuxna måste använda munskydd i kollektivtrafiken och i affärer och offentliga byggnader.

  Madeira

  Fr.o.m. 1 juli måste alla som åker till Madeira fylla i detta formulär 48-12 timmar före ankomst. Vid ankomst är resenärerna skyldiga att uppfylla en av följande punkter:

  • bevisa att de testats negativt för Covid-19 inom 72 timmar före ankomst
  • vara tillgängliga för omedelbart test vid ankomst samt isolera sig tills resultatet visar negativt (om resultatet är positivt är det obligatorisk med självisolering)
  • utföra frivillig isolering under en period av 14 dagar; eller
  • flyga tillbaka (och hålla sig isolerade fram till avresan)

  Från 1 augusti införs obligatorisk användning av munskydd i kollektivtrafiken, affärer, offentliga byggnader och även på allmän plats.

  Azorerna

  • bevisa att de testats negativt för Covid-19 inom 72 timmar före ankomst och göra ett nytt test efter 6 dagar på Azorerna
  • vara tillgängliga för omedelbart test vid ankomst samt isolera sig tills resultatet visar negativt och göra en nytt test efter 6 dagar (om resultatet är positivt är det obligatorisk med självisolering); eller
  • flyga tillbaka (och hålla sig isolerade fram till avresan).

  Resenärer som ska åka vidare till en annan ö måste meddela det vid ankomst till Azorerna. Personer som kan uppvisa ett negativt Covid-19-test kan åka till sin slutdestination. Om inget test har gjorts före ankomst måste man invänta sitt provresultat innan man får åka vidare.

  Rumänien

  Resande från Sverige behöver fr.o.m. måndagen 27 juli ej längre sätta sig i självisolering/karantän i Rumänien då Sverige har tagits bort från den "gula listan" av länder med hög smittspridning. Denna lista uppdateras veckovis och kan nås via länken här!

  Schweiz

  Schweiz har öppnat sina landsgränser mot alla Schengenländer inklusive Sverige, notera dock:

  • Masker måste från och med 15 augusti också användas på flygplan. Det gäller samtliga linjeflyg och charterflyg som landar och startar i Schweiz.
  • Regler om avstånd (1,5 meter) och god hygien gäller fortsatt. Sammankomster med max 1000 deltagare är tillåtet.
  • Krav på munskydd när du åker kollektivt.

  Spanien

  Spanien välkomnar turister från Schengen-länderna (inklusive Sverige) och vissa andra länder. Det är fritt att resa inom landet och det finns inte något krav på att sitta i karantän vid inresa. Vid flygresa till Spanien ska en hälsodeklaration fyllas i. Läs mer på Sweden Abroad!

  Munskydd är obligatoriskt i samtliga regioner i Spanien i alla offentliga utrymmen, både inomhus och utomhus oavsett om man håller säkerhetsavstånd till andra personer. Bryter man mot reglerna och inte bär munskydd kan man få böter. Kravet att bära munskydd gäller ej under motion, bad och förtäring eller för barn under 6 år eller personer med medicinska besvär som gör att de inte kan bära munskydd.

  Storbritannien

  Från och med den 14 september 2020 hävdes avrådan från icke nödvändiga resor till Storbritannien och karantänskravet vid resor till Storbritannien från Sverige är också hävt. Om du besöker Storbritannien måste du fylla i formuläret Public Health Passenger Locator Form.

  I England, Skottland, Wales och Nordirland gäller för närvarande delvis olika direktiv och restriktioner. Notera bland annat att de platser som kräver ansiktsmask skiljer sig mellan nationerna, endast sex personer får träffas i "icke-coronasäkra miljöer", med vissa undantag. Pubar, restauranger och barer får endast besökas i grupper om max sex personer, men fler får befinna sig i byggnaden samtidigt.

  Tjeckien

  För alla som de senaste 14 dagarna vistats i ett lågriskland (Sverige är klassificerat som ett lågriskland från och med den 27 juli 2020) har reserestriktionerna lyfts.

  För alla, inklusive svenskar, som vistats i ett högriskland minst 12 timmar de senaste 14 dagarna måste vid ankomst till Tjeckien omedelbart kontakta en lokal "Hygienstation" (Hygienická stanice) och genomföra ett covid-19 test. Resultatet av testet måste vara hälsostationen tillhanda senast 72 timmar efter ankomst till Tjeckien. Lokal hälsostation där covid-19 test kan genomföras finns även vid flygplatsen i Prag.

  Tyskland

  Sedan den 14 juli krävs inte längre 14 dagars karantän för resande från Sverige till Tyskland. Däremot gäller fortfarande karantänsplikt och från 8 augusti även obligatorisk corona-testning vid återresa till Tyskland från något av de riskområden som upptas på RKI:s lista.

  I grunden gäller följande restriktioner för hela Tyskland (men kan variera i olika delar av landet):

  • Säkerhetsavstånd på minst 1,5 meter mellan varje person på allmän plats.
  • Mun- och nässkydd skall bäras vid resor med kollektivtrafik och vid inköp i butiker.

  Ungern

  Från och med den 15 juli inför Ungern nya inreseregler. Länder klassificeras som antigen gröna, gula eller röda. För närvarande klassificeras Sverige som ett gult land, vilket betyder att man måste genomföra en hälsokontroll vid gränsen och uppvisar man misstänkta covid-19 symptom kan man nekas inresa. För de som inte uppvisar covid-19 symptom gäller 14 dagars hemkarantän, eller för de som saknar en fast adress, 14 dagars karantän på en av myndigheterna anvisad plats.

  Undantag från karantänsreglerna beviljas för de som kan uppvisa två negativa PCR covid-19 test (utfärdade på ungerska eller engelska) genomförda tidigast 5 dagar innan inresan men med 48 timmars mellanrum.

  Även de som kan intyga att de har genomgått och tillfrisknat från en covid-19 infektion har rätt att resa in i Ungern utan krav på karantän. Intyget måste vara skrivet på ungerska eller engelska och får inte vara äldre än 6 månader.

  Österrike

  EU/EES-medborgare som reser från Sverige med slutdestination Österrike måste uppvisa ett negativt coronatest på tyska eller engelska som inte är äldre än 72 timmar. Om ett test inte kan uppvisas vid inresa måste resenären inom 48 timmar testa sig i Österrike och därefter respektera karantän till dess att ett negativt testresultat kan uppvisas. Coronatest kan exempelvis göras på flygplatsen i Wien.

  Observera att barn under sex år är undantagna coronatest.

  *Uppdateras löpande. Källa: Sweden Abroad/Re-Open EU

  Hit får svenskar resa

  De flesta flygbolag kräver att du ska resa med ansiktsmask. Kolla vad som gäller med ditt färdmedel. Foto: GettyImages

  Sveriges grannländer

  Danmark

  Danmark öppnar för in-och utresor från hela Sverige från och med den 1:a augusti. För att få komma in krävs att man kan bevisa att man bokat övernattning i minst sex nätter, alternativt att man har ett "särskilt ärende", annars riskerar man att bli avvisad vid gränsen. Till särskilda ärenden räknas till exempel ärende i jobbet eller besök hos familj. 

  Om man är bosatt i någon av de så kallade gränsregionerna, Skåne, Blekinge eller Halland, behöver man inte ha särskilt ärende eller övernattning bokad. Däremot måste man kunna bevisa att man är folkbokförd i en av regionerna.

  Norge

  Från den 15 juli får alla personer som är bosatta i ett land inom EU/EES/Schengen-området resa in till Norge. Men den som reser in från land eller region med hög smittspridning måste sitta i karantän vid ankomst till Norge. Bara ett fåtal områden i Sverige är listade som "gula områden" och slipper karantän. Här kan du se vilka svenka områden som är gul, respektive rödlistad. 

  Utvärdering av säkra regioner för fritidsresor kommer att göras minst var 14:e dag och kan komma att ändras med kort varsel.

  Finland

  Reserestriktionerna kommer lättas gentemot resenärer från Sverige den 19:e september. De nya direktiven betyder att resenärer från Sverige får resa till Finland utan rekommendation om karantän.

  Baltikum

  Inresa i Estland tillåts från samtliga EES-länder samt Schweiz, men 14 dagars obligatorisk karantän i hemmet krävs om resan har påbörjats i Sverige. Svenska medborgare kan resa till och från Estland med dagliga färjor Paldiski-Kapellskär. Även i Lettland ska resenärer från Sverige iaktta 14 dagars självisolering. Det är för närvarande inte tillåtet för personer boende i Sverige att resa in i Litauen med vissa undantag.

  *Uppdateras löpande. Källa: Sweden Abroad/Re-Open EU

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!