Annons
Annons
Svenska direktflyg förbjuds och besvikna resenärer kritiserar bland annat buffén. Foto: GettyImages

Svenska direktflyg förbjuds och besvikna resenärer kritiserar bland annat buffén. Foto: GettyImages

Nyhet

Charterjättarnas bråk och resenärernas besvikelse i Grekland

När UD lättade på avrådan för resor till tio länder i Europa var en del svenskar redo att ge sig av på semester. Grekland tillhörde ett av dessa länder, men istället väntade nya förbud, inställda flyg och besvikelser.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-05 Uppdaterad 2021-06-23

Några dagar före första flyget mellan Sverige och Grekland beslutade grekiska myndigheter att införa förbud av direktflyg till och från Sverige till och med den 15 juli 2020. Detta har medfört en hel del inställda flyg. Vid 22-tiden under fredagen meddelade SAS sina resenärer att planet till Thessaloniki, som skulle ha lyft klockan 16.15 på lördagen, inte kommer att lämna Arlanda.

Trots landets införande av ett förbud mot direktflyg från Sverige gjordes ett undantag under torsdagen för charterbolaget Tuis flyg till grekiska ön Rhodos. Detta har i sin tur lett till både smutskastning från grekiska medier som anklagar Tui för att ha ljugit om passagerrarna för att få tillstånd att flyga och kritik från andra charterjättar. 

Konkurrenten Apollo kritiserar Tui för att ha haft kommersiella gäster på ett plan som fått tillstånd att lyfta i marknadsföringssyfte, rapporterar TV4.

– Jag förstår att Apollo är upprörda eftersom de inte kan flyga. Men vi hade tillstånd för flighten och vi har hela tiden varit tydliga med att vi skulle ha egna medarbetare, turister och journalister ombord, säger Adam Györki är Tui:s svenska presschef till Aftonbladet.

Nu står det klart att de grekiska myndigheterna dragit in tillståndet för Tui:s nästa flight, som skulle ha lyft på torsdag den 9 juli.

“Besvikna” resenärer

Samtidigt har olika tidningar intervjuat de första svenska resenärerna på plats. Rubrikerna i pressen har varit många och fokus har varit på “besvikna” resenärer. På nyhetssajten Omni skrev man om svenskarnas besvikelse på Rhodos under rubriken: “Svenska charterturisterna besvikna på buffén: “Det kan inte kallas all inclusive”, där resenärer reagerat på upplägget av att peka på den mat man vill ha och bli serverad, istället för att få ta av buffén själv.

Även Aftonbladet har pratat med en del resenärer under rubriken “Buffébesvikelsen på första charterresan: “Finns nästan ingen mat”. Där har tidningen bland annat talat med en pappa som vill vara anonym.

’� Det här kan inte kallas all inclusive. Då ska det vara mat i överflöd, och man ska kunna välja mellan massor olika rätter, sa han till Aftonbladet.

Andra som Aftonbladet pratat med säger sig ha förståelse för den unika situation som världen, och därav även Grekland samt chartern, befinner sig i.

Kritik mot SAS

Samtliga tre avgångar med SAS till Grekland under första helgen i juli ställdes in. Men att SAS fortsatte att sälja resor som inte kan garanteras bli av möttes med stor besvikelse och ilska hos deras kunder, bland annat på sociala medier.

Den 15 juli ska det vara fritt fram för resenärer att åter ta direktflyg från Sverige till Grekland.

Hit kan svenskarna resa på semester

Gäller min reseförsäkring i sommar?

Krönika: Flygbolagets eviga tjatande om vouchern

Krönika: Nätresebyråernas kaos – klarade inte av coronakrisen


Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top