• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Babyboom bland Ugandas bergsgorillor

  Varje litet framsteg för världens djurliv är en orsak att fira. Bergsgorillornas "babyboom" är inget undatag!

  Babyboom bland Ugandas bergsgorillor
  En gorillaunge med fullvuxen hane (så kallad silverrygg). Foto: GettyImages

  I decmeber 2019 meddelande Ugandas naturvårdsmyndigheter att bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda har ökat från 400 till 459 djur. Nu kommer ännu en glädjande nyhet – en babyboom i djungeln!

  Enligt Uganda Wildlife Authority (UWA) brukar vanligtvis en eller två födslar ske per år, men nu har sju babygorillor fötts hittills under 2020, varav fem i Bwindi Impenetrable National Park. Den senaste nykomlingen föddes den 7 september till Mucunguzi-gorillafamiljen i Bwindi, vilket ökade antalet familjemedlemmar till 12 individer.

  Bergsgorilla med unge i famnen

  Djurlivet i hela världen är hotat. Bergs

  Ökat tjuvjakt

  Men allt är inte bra! Coronaviruset slår mot djurarter världen över och så även gentemot bergsgorillor. Pandemin har begränsat möjligheten för parkvakterna i Virunga nationalpark, i östra Kongo-Kinshasa, att patrullera – vilket lett till ökad tjuvjakt. En av flera orsaker är minskad turism vilket betyder ekonomisk förlust för skyddandet av djur.

  Under 2019 fanns 1 063 vilda bergsgorillor och arten klassificeras som starkt hotad.

  Biologisk mångfald i kris

  Den biologiska mångfalden är alltmer hotad. Populationerna av vilda däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur har i genomsnitt minskat med 68 procent mellan 1970 och 2016, som är det senaste året då det finns officiell statistik.

  Det visar Världsnaturfondens rapport Living Planet Report som har granskat tillståndet för 20 811 populationer av 4 392 arter av vilda ryggradsdjur över hela världen.

  Bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar och den största levande människoapan. Den lever i ett litet område med lummiga skogar i länderna Rwanda, Demokratiska republiken(DR) Kongo och Uganda. Gorillorna lever i familjegrupper som håller ihop under många år, gruppen består av cirka 10 individer.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!