Annons
Annons
Bada bastu har blivit en kulturell angelägenhet värd att bevara för framtiden, enligt Unesco. Foto: GettyImages

Bada bastu har blivit en kulturell angelägenhet värd att bevara för framtiden, enligt Unesco. Foto: GettyImages

Nyhet

Finsk bastu och ett öde Tjernobyl – heta potatisar för Unesco

Varje år läggs fler och fler platser till på Unescos världsarvslista samt listan över immateriella kulturarv. Senaste tillskottet är finsk bastu och en annan kandidat är området runt det förra kärnkraftverket Tjernobyl.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-19 Uppdaterad 2021-06-23

Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, har valt att lägga till finskt bastubad till listan över immateriella kulturarv, dvs kulturuttryck som måste skyddas och bevaras för framtiden. I ett uttalande skriver organisationen så här:

“Bastukulturen i Finland är en integrerad del av majoriteten av den finska befolkningen. Den innehåller så mycket mer än bara en hygienisk aspekt. I en bastu renar man både kropp och själ och får en känsla av inre lugn”.

Svenska medier var snabba med att fånga upp nyheten och Svt fick tag på Arja Saijonmaa, artist och medlem i finska bastusällskapet, som berättade om sina bastuupplevelser.

– Det är min hälsokälla och min skönhetskälla, sa hon till Svt.

Andra nyheter på listan är bland annat maträtten couscous, venetianska glaspärlor från ön Murano och urmakarkonsten i Frankrike och Schweiz.

Ska Tjernobyl bli världsarv?

Samtidigt vill den ukrainske regeringen att kärnkraftverket Tjernobyl ska ta plats i Unesco:s världsarsvslista. På den listan hittar vi bland annat Galapagosöarna i Ecuador, kinesiska muren, Taj Mahal och Versailles slott och slottspark.

Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatjenko säger att utnämningen som världsarv skulle öka turismen och göra den stängda zonen till ett minnesmärke som kan varna mänskligheten för framtida kärnkraftsolyckor.

Regeringen hoppas vara klar med sitt förslag till Unesco under våren 2021, men ett beslut kan dröja fram till 2023.

Redan nu lockas årligen omkring 124 000 turister till platsen. Reaktorolycka, som skedde 1986, i kärnkraftverket norr om Kiev klassas som en nivå 7 (stor olycka) på den 7 gradiga INES-skala. Olyckan fick stor uppmärksamhet i och med den™�brittisk-amerikanska miniserien Chernobyl som hade premiär 6 maj 2019.

Finsk bastu och ett öde Tjernobyl – heta potatisar för Unesco
Stora områden omkring kraftverket har evakuerades och området närmast nollpunkten (där olyckan skedde) kommer att vara farligt att vistas i under hundratals år. Foto: GettyImages

Kolla in det nedlagda stålverket som blev en grön nöjesoas

Utforska Tskaltubo – ruinerna av Sovjets bortglömda kurort

6 fantastiska platser som blev världsarv under 2019


Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-19
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top