• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Elizabeth, 56, ville surfa och lära sig spanska – åkte på språkresa till Costa Rica

  Elizabeth Helger ville ha en annorlunda semester och samtidigt lära sig något nytt.
  Lösningen blev fyra veckor med spanskstudier, cykling och surfing i Costa Rica.
  "Det var härligt att ta en paus från vardagen, göra något för sig själv och vara lite wild and crazy", säger 56-åringen.

  Elizabeth, 56, ville surfa och lära sig spanska – åkte på språkresa till Costa Rica
  Foto: Privat, Istock

  Hon älskar att ge sig ut i världen och är en van resenär. Däremot är Elizabeth Helger, 56, inte den som tillbringar två veckor på rygg på en kritvit sandstrand. Under sina semestrar vill hon aktivera sig – och det var så hon fick upp ögonen för att åka på språkresa.

  – Jag har alltid velat lära mig språk, men är ingen supertalang. Då är det bra att sticka iväg, så att man tvingas prata. Och jag rekommenderar att åka själv. Då tror jag att man lär sig mest, säger Elizabeth Helger.   

  Under några år, när hon och familjen bodde i Australien, lärde hon sig att surfa – och Elizabeth längtade efter att rida på vågorna igen. Efter lite research kontaktade hon språkreseföretaget ESL – Språkutbildning Utomlands, som har språkresor till hela 250 resmål. Bland dessa hittade hon en resa till Costa Rica, med spanskstudier och boende i värdfamilj.

  – Det var helt suveränt. Jag var borta i fem veckor och fick massor av nya kompisar som var från 18 år och uppåt. Jag kunde ha varit mamma till många, men det var härligt att de accepterade mig som en jämlike, säger Elizabeth.

  Vill du också åka på språkresa? Läs mer här!

  Foto: Costa Rica har fantastiska stränder med fina surfingmöjligheter. Foto: Istock

  "Ger en självsäkerhetskick"

  Hon berättar att hon och hennes nyfunna vänner pluggade på förmiddagarna. Eftermiddagarna gick istället åt till fysiska aktiviteter.

  – Vi surfade, red, testade forsränning och åkte i sele genom djungel. För mig som älskade äventyr passade det perfekt. Och så lärde jag mig att kommunicera på spanska. Även om jag inte kan prata så bra så förstår jag väldigt mycket nu och kan själv göra mig förstådd. Det ger en väldig självsäkerhetskick, säger hon.

  Äventyrssugen? Här kan du läsa mer om språkresor till Costa Rica.

  Elizabeth hade en semester fylld av äventyr. Bland annat red hon och testade forsränning. Foto: Privat

  Det bästa med resan

  Flera mornar gick Elizabeth dessutom upp tidig och tog en löptur på stranden innan skolan började.

  – Och så hyrde jag cykel och gav jag mig ut på cykelturer i bergen. Det var väldigt härligt, säger hon.

  Vad var det bästa med resan?

  – Att byta miljö och koppla bort hela internetsamhället, få lära sig något nytt och träffa nya människor. Det är också skönt att använda huvudet på ett sätt som man inte är van vid. Och så var temperaturen i vattnet ett stort plus. I Australien fryser man när man surfar, i Costa Rica var det varmt hela tiden, säger Elizabeth.

  Hur var det att bo i värdfamilj?

  – Jag gillade det. Det var ett bra koncept. Du pratar ju mycket mer spanska då än om du skulle bo ensam på ett hotell.

  Elizabeth hade tid att ta sig en cykeltur i bergen eller en löptur längs med stranden innan skolan började. Foto: Privat

  "Inte särskilt dyrt"

  Språkresor förknippas ofta med ungdomar som reser till Storbritannien för att prata engelska och festa. Hur är det att åka på språkresa när man är över 50 år?

  – Det blir nog vad man gör det till. Men det är ett roligt sätt att komma nära ett språk och absolut inget som bara är för 20-åringar. Jag tyckte det var väldigt spännande att bo i en familj och träffa människor i alla åldrar. Det blev verkligen enbart en positiv upplevelse. Från ESL fick jag en personlig kontakt, som hjälpte att med allt jag behövde för att skräddarsy min vistelse. Dessutom var det inte särskilt dyrt.

  ESL håller låga priser och en lägstaprisgaranti. Genom den får du tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett billigare alternativ på samma resa.

  – Jag är verkligen supernöjd och har bokat en ny resa till Panama i januari för att fortsätta mina spanskastudier. Och min man blev så avundsjuk efter min tripp till Costa Rica att han bokade en resa till Frankrike, säger Elizabeth Helger.  

  För mer inspiration – beställ en gratis katalog här.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!