• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: upptäck Grekland på nya sätt

  Grekland är för många förknippat med en härlig vecka i solstolen. Men det finns många trevliga alternativ som istället håller dig aktiv på semestern.
  Nedan följer fyra tips på hur du kan utmana både din fysik och ditt mod och samtidigt upptäcka det bästa av Grekland.

  Guide: upptäck Grekland på nya sätt
  Foto: Istock photo

  1. Dykning

  Om du har spenderat några dagar på de vackra grekiska öarna är det hög tid att också uppleva magin under den turkosblå ytan.
  Grekland är relativt nytt som dykdestination, men det finns trots det flera bra platser att utforska. Omkring 230 dykcenter är etablerade och de erbjuder dyk bland både undervattensgrottor och runt 150 vrak. Det finns även hela samhällen att upptäcka så som den gamla staden Voies som sjönk till följd av en jordbävning. 

  När du är här kan du ta hjälp av olika föreningar eller sällskap som både hyr ut utrustning eller erbjuder kurser till bra pris. 
  För både nybörjare eller mer rutinerade dykare finns tre öar som erbjuder perfekta förhålladen för dykning.

  Kreta
  Kreta är en av de mest intressanta dykdestinationerna i Grekland då ön ligger mellan dels Egeiska, dels Libyska havet. Det gör att två helt olika undervattensvärldar skapats. Ska man välja en del är vattnet vid Palaiochora på sydvästra delen av Kreta den mest fascinerande. 

  Skiathos & Skopelos
  De båda öarna tillhör ögruppen Sporaderna och ligger utanför Greklands ostkust. Detta område säga vara himmelriket för en dykare. Hitresta hänförs av den storslagna havsbotten, med livfulla färger och kristallklart vatten.

  Santorini
  Santorini är en magisk upplevelse under vatten, mycket tack vare öns vulkaniska ursprung. Vattnet har hög salthalt, vilket gör det lätt att flyta. Det är också väldigt klart vatten här så passa på att ta med dig kamera som tål vatten för enastående bilder.

   

  Upplev Grekland under ytan. Foto: Istock photo

  2. Cykling

  Cykling på Grekland är utan tvekan ett stort nöje. Känslan av frihet som en cykelsemester kan ge har skapat en helt egen resekultur. Grekland har en lång tradition för cykling. Det finns ungefär 80 klubbar runt landet som är involverade i cykling och track racing, liksom BMX och mountainbike.

  Det finns flertalet leder att cykla på. Vissa sträckor är mycket krävande på grund av den kuperade terrängen, andra mindre ansträngande, men minst lika vackra. Cyklister, vare sig man är tävlingscyklist eller motionär, kommer att upptäcka att Grekland har en underbar landsbygd.

  Hit ska du ta dig för bästa upplevelsen på cykel:

  Kreta 
  Om du är på humör för cykelturer under Kretas soliga himmel och känner längtan att utforska landsbygden, liksom dess rika historia, är cykling i Rethymno ett bra alternativ för dig. Här finns både kuperad terräng men också mindre ansträngande leder.

  Retyhmos
  Upptäck Rethymnos magnifika natur, mitt i Vita bergen. Njut av vackra stränder, sagolika grottor, historiska kloster och trevliga byar där du enkelt ta kan en paus från cyklandet. 

  Kardista
  I Karditsa finns ett omfattande nätverk av cykelvägar, både i och utanför stadskärnan, vilket gör det enkelt för boende och besökare att ta sig runt med cykel. Kommunen erbjuder också cyklar gratis för resor runt stadens centrum. 


  Ta en tur med mountainbiken bland olivträd. Foto: Istock photo

  3. Klättring

  Under Antiken var höga toppar symboler för skydd och frihet, men även för utmaningar för människan som alltid ville utforska jordens gränser. Klättrandet har fortsatt vara en tradition i Grekland, som erbjuder många höjder att ta sig an. 

  Kalymnos (Ö i Egeiska havet)
  Redan under 1990-talet började ryktet om Kalymnos jätteklippor att sprida sig bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Numer finns ungefär 80 klättringsleder, alla väl utmarkerade. Potentialen för nya vägar och områden att klättra på är också enorm. 
  Åk hit i september för bästa förutsättningar.

  Här kan du läsa mer om Kalymnos.

  Peloponeserna (Södra Grekland)

  När man pratar klättring i Grekland så finns det en given utmaning att anta - berget Taygetos.
  Till toppen kan du ta dig genom både klättrings- och vandringsleder. Om du väljer att klättra kan det göras via till exempel en häftig ravin. I snitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

  Andra rekommenderade klättringsställen: Athen med cirka 2000 klättringsleder tillgängliga, bland annat berget Meteora.

  Grekland erbjuder klättring för alla nivåer; från amatör till proffs. Foto: Istock photo

  4. Vandring

  Du kan utforska Greklands olika landskap, avlägsna vikar och ruinerna av gamla städer genom sköna promenader. Grekland är helt enkelt optimalt för den som vill vandra. Här finns utmarkerade rutter och välorganiserade system av stigar.

  Upptäck "det orörda Grekland" och ta chansen att lära känna lokalbefolkningen på mindre orter längd vandringsstråken. 

  Kea (Athen)
  Två timmar från Athen ligger området Kea. Till alla vandrares gläjde finns här olika typer av leder som totalt sträcker sig över 3,6 mil. Det är ett stenigt landskap men här går också att hitta i princip orörda stränder. 

  Berget Olympus (Thessaloniki)
  Med närhet till både Athen och Thessaloniki (Greklands näst största stad) är området optimalt för den som gillar omväxlande aktiviteter. Förutom att vandra kan du testa på forsränning, jeepsafari eller mountainbike. 
  Även klättring är ett trevligt alternativ då berget erbjuder variation av både svårighetsgrad och uthållighet. 

  Eptálofos (Delphi)
  Denna vandringsled ingår i ett internationellt system av rekommenderade leder. Utgå ifrån byn Eptálofos och vandra hela vägen till fornlämningen Delphi, där oraklet en gång sägs funnits. På vägen kommer du uppleva underbar natur och ta gärna turen över berget Parnassos.

  Nationalparken Samaria Gorge på Kreta är ypperlig för vandring. Foto: Istock photo