• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7 platser med garanterad wow-faktor i svenskfavoriten Spanien

  Den här gången lämnar vi det klassiska Spanien för de lite mindre omtalade platserna där du hittar de riktiga Espana. Här listar vi insidertipsen som ger det där lilla extra.

  7 platser med garanterad wow-faktor i svenskfavoriten Spanien
  Vackra Begur – hit vill vi åka. Foto: Istock.

  Begur, Costa Brava

  Lämna de lite mer omtalade och välbesökta orterna på Costa Brava och besök istället det charmiga och oemotståndliga Begur. Det är hit som Barcelonas trendiga typer själva flyr när de har möjlighet. Här kan du lyxa till det med små boutiquehotell och simma i grottor. Allt eftersom platsen blir mer och mer trendig tar sig även fler och fina restauranger hit och slår upp sina portar.

  Cape Finisterre, Galicien

  Läckra skaldjur, dramatisk natur och möjlighet till vandring. Så kan man beskriva Galicien i toppen av nordvästra Spanien. Spaniens gröna lilla hörn på den Iberiska halvön har hamnat lite i skymundan som resmål. Här ligger Cape Finisterre, på romarnas tid trodde man att detta var världens västliga punkt. Något som senare har grusats men trots det hittar du här ett helt annat Spanien är storstäderna Madrid och Barcelona.

  Burgos är nästan som ett utomhusmuseum. Spännande sevärdheter runt hela stan. Foto: Istock.

  Burgos

  Längs pilgrimsleden Camino de Santiago ligger Burgos med en mäktig katedral och mysig stadskärna. Burgos är som ett stort historiskt utomhusmuseum och bland stadens många historiska landmärken finns bland annat en gotisk katedral som kan konkurrera med Barcelonas Sagrada Familia. En annan sevärdhet är distrikt El Cruzero som fascinerar med arkitektur.

  Magnifika Gaztelugatxe. Foto: Istock.

  Gaztelugatxe, Baskien

  Strax norr om Bilbao ligger dramatiska ön Gaztelugatxe vars svindlande trappor leder upp till det lilla eremitaget som vilar på toppen. Den lilla halvön nås enbart via en stentrappa vars steg delvis är uthuggna direkt i berget. Här ligger ett hänförande litet kapell som på toppen av havets vågor. Här har du en plats att fly till för den som söker ro för själen.

  Cala Llentrisca, Ibiza

  Själva ön är knappast en hemlighet och vi tänker inte heller tipsa om de hetaste barerna. Utan här i Cala Llentrisca, bortom neonljusen finns en strand med så turkosa vatten att det påminner om en av standardbilderna som följer med som skärmsläckare i teknikprylarna.

  Karibien? Nej, spanska Formentera. Foto: Istock.

  Formentera

  Söder om Ibiza hittar du ön Formentera, en plats som vissa kallar för Europas svar på Karibien. Om det är en korrekt beskrivning eller ej så är det iallafall en plats där du hittar några av de absolut vackraste och vitaste stränderna i Spanien. Ön ligger bara en halvtimme med båt från Ibiza men avståndet till neonljusens klubbhits känns betydligt längre.

  Är Albarracín spaniens vackraste by? Foto: Istock.

  Albarracín, Aragon

  Är Albarracín Spaniens vackraste by? Ja den frågan är det många som ställer sig när man tittar ut över staden som ligger vid Guadalquivir-floden omgiven av ett bergsmassiv. Det svagt rosaskimrande husen i Albarracín är väl värda en omväg vid ett besök i Valencia. Dess moriska historia, medeltida gränder och slottsruinerna gör att det känns som att man går omkring i ett levande museum. Staden ligger 1200 meter över havet.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!