• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7 stopp du inte får missa i tyska Mecklenburg-Vorpommern

  Bara några timmar med tåg från Sverige ligger Nordtysklands vackra region Mecklenburg-Vorpommern. Här finns allt ifrån UNESCO:s världsarv till badorter med milsvida sandstränder. Oavsett vad du vill få ut av din resa så kan du hitta det i regionen.

  7 stopp du inte får missa i tyska Mecklenburg-Vorpommern
  Vackra Sellin Pier på ön Rügen. FOTO: TMV/Krauss

  Med tåget från Malmö tar det bara 7,5 timmar till hamnstaden Rostock i Mecklenburg-Vorpommern, efter byten i Köpenhamn, Rödby, Lübeck och Bad Kleinen. Du kan även resa med tåg mellan regionens sevärda platser och uppleva vacker natur, de mecklenburgska sjöarna, hansastäderna och badorternas långa sandstränder. Här är några stopp du inte får missa! 

  1. Rostock 

  Den gamla hansastaden Rostock är Nordtysklands största stad och har både tågföbindelse och färjeförbindelse till både Danmark och Sverige.

  Några sevärdheter här är kyrkan Marienkirche, kulturhistoriska museet i klostret zum Heiligen Kreuz, universitetet som grundades 1419 och Rostocks zoologiska trädgård. Traditionsseglarnas regattor är en av sommarens återkommande höjdpunkter.

  Här finns även sandstranden Warnemünde där du kan ta svalkande dopp, besöka ett 111 år gammalt fyrtorn, de färgglada kaptenshusen, Teepot och Hotel Neptun som har fantastisk utsikt. Det tar cirka 20 minuter hit med regionaltåg från Rostock Hbf.

  Läs mer: www.rostock.de

  2. Schwerin 

  Det sagolika Schweriner Schloss. FOTO: ©TMV/Allrich

  Cirka 70 kilometer söder om Rostock ligger delstatens huvudstad Schwerin, även kallat norra Tysklands Florens. Här finns det magnifika slottet Schweriner Schloss med en prunkande slottsträdgård, sjöar, teater och Open Air Festival. I staden finns även regionens högsta kyrka, den 117,5 meter höga domkyrkan Schweriner Dom.

  Läs mer: www.schwerin.de

  3. Wismar

  Wismar är en gammal hansastad och hir tar du dig med tåg från Schwerin på 45 minuter. I staden finns bland annat norra Europas största torg och landmärket "de svenska huvudena" – statyer som påminner om att staden tidigare tillhörde Sverige. 

  Läs mer: www.wismar.de/Tourismus-Welterbe

  4. Stralsund 

  En av regionens många hamnar. FOTO: ©TZ Stralsund/Hart

  I Stralsund ligger akvariet Ozeaneum där Nordens undervattensvärld visas upp, och det oceanografiska museet Deutsches Meeresmuseum. Staden kallas ibland för teglets stad eftersom så många hus är byggda med lysande rött tegel, däribland rådhuset som är Stralsunds landmärke.

  Läs mer: www.stralsundtourismus.de 

  5. Rügen 

   

  Kalkklipporna i Jasmund. FOTO: ©TMV/fotolia Eichner

  Rügen är Tysklands största ö, och den är perfekt för vandrings- och cykelresor. Här finns nationalparken Jasmund med sina karaktäristiska kalkklippor. Mest känd är Königsstuhl, en knappt 120 meter hög klippa med utsiktsplats och besökscentrum. I badorten Sellin på ön finns även vackra Sellin Pier. Från Rostock tar det en timme och 45 minuter hit.

  Läs mer: www.ruegen.de 

  6. Hiddensee

  Hiddensee är en unik ö, då den är helt bilfri. Hit tar du dit bland annat med färja från Stralsund och Rügen. 

  7. Usedom 

  På Usedom finns en 42 kilometer lång sandstrand och tre badorter med magnifik arkitektur. Du tar dig hit med tåget, eller med regionaltåget med biljetten Kaiserbädercard. Har du betalat kurtaxa är buss och regionaltåg gratis.

  Läs mer: www.ubb-online.com 

   

   

  FOTO: ©TMV/Grundner

  Tysklands största tåglinjer

  Det är enkelt att ta sig runt i Tyskland via tåg, vilket denna karta visar. Här är Tysklands största tåglinjer!

  Ladda ner kartan i pdf här! 

  Tysklands vackra tågsträckor

  I Tyskland finns det många tågsträckor som är så vackra att de är värda ett besök i sig. På den här kartan kan du se de olika sträckorna!

  Ladda ner kartan i pdf här! 

  Vill du veta mer om att resa hållbart i Tyskland? Klicka här! 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!