• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Åk på en cityresa till Grekland – platserna du inte vill missa

  Det finns en trend där allt fler åker på cityresor för att hitta världens städers faktiska karaktär bakom alla turiststråk och dess många restauranger. Besökarna söker istället djupare kunskap om stadens kultur och befolkningens faktiska livsstil. Greklands städer har mycket att erbjuda den som vill åka på en sådan cityresa.

  Åk på en cityresa till Grekland – platserna du inte vill missa
  Athenian Trilogy (Academy – University – Lycabetus hill). Foto: GNTO, Y. Skoulas

  ATEN – en gammal stad med en modern atmosfär

  Den grekiska huvudstaden har allt – en livlig och kosmopolitisk atmosfär, ett rikt kulturliv, en lång historia och ett behagligt klimat. Staden lockar turister från hela världen och blir inte sällan en mycket minnesvärd vistelse, vare sig man endast stannar i några nätter, eller en hel vecka. Aten är en stad att njuta av dag som natt!

  Akropolis i Aten. Foto: GNTO, Y. Skoulas

  Inspirera dig själv: Landet med världens mest filmvänliga ljus


  Du kan ta dig fram till de flesta stationen med den moderna tunnelbanan, spårvagnen eller järnvägssystemet. Vid foten av Akropolis kan du strosa längst den långa strandpromenaden och nå såväl stadens olika stadsdelar, som de manga museum, forntida platser och monument, teatrar och konstgallerier. Om du har lite tid över borde du även ge någon av Atens förorter ett besök också!

  Aten, Dromeas. Foto: GNTO, Y. Skoulas

  Stavros Niarchos Foundation. Foto: GNTO, Y.Skoulas

  Tips: Håll koll på kommande evenemang här

  De norra förorterna är grönare och större än många andra områden. Här finns fantastiska restauranger, gallerior, nattklubbar och sportanläggningar. Om du kör söderut och följer kustlinjen längst med den atenska rivieran kommer du upptäcka soldränkta stränder i södra Attika på vilka du kan koppla av eller testa någon vattensport, men även se många historiska platser.

   

  Aten, Faliro. Foto: GNTO, Y.Skoulas

  Läs mer: Utforska fler romantiska platser i Aten


  Glöm inte att Greklands huvudstad även är den grekiska underhållningens huvudstad! Vill du njuta av internationella kulturevenemang och gå på klassiska eller moderna konserter? Eller kanske dansa hela natten till rytmerna av både grekisk och internationell musik? Känner du för att äta middag efter midnatt? Allt detta är möjligt I Atens rika dag- och nattliv!

  Aten, Psirri. Foto: GNTO, Y. Skoulas

  Läs mer: Greklands fantastiska nattliv 


  Oavsett om du är på en privatresa eller en affärsresa så är Aten det perfekta resmålet, året om!

  Läs mer: Athens

  THESSALONIKI – Äventyr hela dagen

  Thessaloniki som ligger circa 520 kilometer norr om Aten, är Greklands näst största stad. Staden kallas ibland för "Lady of the North" av grekerna själva, och är en elegant, men samtidigt modern och livlig stad som välkomnar besökare att lära sig mer om dess historia och kultur. Hit kan du komma över en dag, eller för en weekendresa.

  Macedonia, Thessaloniki. Agios Panteleimonas. Foto: GNTO, H. Kakarouhas

  Lokalbefolkningens och besökarnas favoritpromenad ligger precis intill vattnet mot Thermaikosbukten. Den 4 kilometer långa promenaden sträcker sig längs Nea Paralia, förbi Makedoniens palats och upp till Thessaloniki konserthus. Hela området har rekonstruerats och nya temaparker har byggts med fontäner och imponerande skulpturer som bland annat den iögonfallande "paraplyerna" av Zongolopulos.

  Macedonia, Thessaloniki. Hamnen. Foto: GNTO, H. Kakarouhas

  Macedonia, Thessaloniki. New Seaside och "Paraplyerna". Photo: GNTO, H. Kakarouhas

  Det finns hela 35 museer och 12 gallerier i Thessaloniki. Samtidskonst har visats upp här sedan 1979 när Alexandros Iolas, en känd grekisk konstsamlare, donerade sin samling Andy Warhol, Max Ernst, Max Beckmann, Fluxus och andra konstverk till det makedonska museet för samtida konst.

  Macedonia, Thessaloniki. Konserthuset. Foto: GNTO, H. Kakarouhas

  Läs mer: Thessalonikis rika kulturliv

  Macedonia, Thessaloniki. Walls. Foto: GNTO, H.Kakarouhas

  Det gamla Ladadika-distriktet ligger vid stadens västra port som brukade vara centrum för grossisthandeln för 40 år sedan. Idag är distriktet mer känt för sina kulinariska läckerheter som erbjuds i de många restauranger och barer som ligger i de gamla butikslokalerna i de tegelklädda gränderna. Några av dem spelar även levande musik.

  Upplev Greklands kulinariska utbud. Foto: GNTO, P. Merakos

  Recepttips: Grekiska och energigivande snacks att ta med

  Macedonia, Thessaloniki. Levande nattliv. Foto: GNTO, H.Kakarouhas

  Läs mer om stadsresor till Thessaloniki här


  Res till Thessaloniki för att uppleva stora evenemang som till exempel Thessaloniki International Fair i september, Thessaloniki International Film festival I november och Thessaloniki Book Fair i maj.


  Läs mer: Thessaloniki

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!