• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skidåkning och storstad under samma dag

  Mysiga julmarknader, historiska skådespel, spektakulära konstinstallationer och en oslagbar närhet till Alpernas bästa skidorter – i Genève finns upplevelser för alla under årets vintermånader.

  Skidåkning och storstad under samma dag
  Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com

  Genève ligger strålande vackert beläget precis invid en av Europas största sjöar. Här, vid foten av Alperna, är äventyret aldrig långt borta men det finns också alla möjligheter att kombinera sin skidsemester med några av de många upplevelser som Genève har att erbjuda.

  Förutom vackra stadsvandringar och ett stort utbud av butiker, restauranger och museer anordnas varje vinter ett flertal festligheter i staden. Ett exempel är stadens återkommande julmarknad, Noel au Jardin, som i år hålls i the English Garden som är en av stadens vackraste parker. I slutet av november förvandlas parken till en magisk plats med ett överflöd av vacker belysning som skapar en härlig julstämning. Med stadens kända fontän Jet d'Eau som fond och med rykande varm glögg i handen vandrar man omkring bland de många stånden och njuter av lokalt producerad mat och vackert hantverk. Passa på att äta en lobster roll, en strudel eller lite raclette i något av stånden eller varför inte boka bord på krogen Le Chalet i julmarknadens hjärta och inta en klassisk, schweizisk fondue? För alla dem som har barn med sig rekommenderas varmt att besöka parkens isbana och därefter ta en tur till barnpaviljongen med sina många aktiviteter. Vuxna kan med fördel värma sig på någon av de mysiga barerna.

  Genèves julmarknad. Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com

  Ett dramatiskt skådespel

  En annan julmarknad väl värd att besöka är julmarknaden i Genèves grannstad Carouge som ligger strax söder om Genève och som enkelt nås med kommunala färdmedel. Carouge Magique arrangeras varje år och bjuder på konstutställningar, lokalt hantverk och julfestligheter i en stämningsfull miljö. Här kan man njuta av magiska ljusshower som lyser upp den mörka decemberhimlen och konserter eller ta en skridskotur på isbanan mitt i staden.

  Vid sidan av julmarknaderna arrangeras varje år i december stadsfesten Fête de l'Escalade för att fira minnet av Genèves seger mot hertigen av Savojens trupper 1602. I Genèves gamla kvarter iscensätts ett dramatiskt skådespel med flera hundra personer i tidstypiska kläder som för åskådarna tillbaka till året för slaget. Medan skådespelarna marscherar runt bland gränder och hus kan åskådarna njuta av traditionell choklad och värma sig vid sprakande brasor.

  Fête de l'Escalade. Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com / Olivier Miche

  Granne med Alperna

  Lysande blomkrukor, flyttfåglar och staket – det är några av konstinstallationerna som visas upp på Geneva Lux, Genèves egen ljusfestival där konstnärer och konststuderande på ett 20-tal platser runt om i staden ställer ut sina självlysande verk för allmän beskådan under årets mörka månader. Under dagtid är de knappt synliga men när solen gått ner kan alla som passerar förbi njuta och förundras av de spektakulära och tankeväckande konstverken. Installationerna är koncentrerade kring centrala Genève och på nätet finns förslag på flera stadsvandringar som leder förbi de olika installationerna.

  Geneva Lux. Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com / Loris von Siebenthal

  Med sitt unika läge är Genève en perfekt utgångspunkt för skidåkning på mängder av skidorter i Schweiz, Frankrike och Italien. En av de mest berömda skidorterna, franska Chamonix, ligger endast en timme bort med bil och här är friluftsmöjligheterna nästintill oändliga oavsett om du vill åka skidor eller vandra i ett vackert vinterlandskap. På bara en dag har du möjlighet att åka från Genève på morgonen, tillbringa dagen i bergen och sedan återvända till Genève under sen eftermiddag. Med lite vila under färden tillbaka till Genève är du redo för alla de restaurang- och nattlivsupplevelser som finns tillgängliga i Genève.

  Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com / Gauvin Lapetoule


  Läs mer om vad du kan se och uppleva i Genève på geneve.com! 

  Läs mer om Schweiz på MySwitzerland.com

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!