• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ta tåget till Niedersachsen – upplev dessa nio unika städer

  Charmig arkitektur, kulinariska upplevelser, kulturella sevärdheter, god mat och dryck samt en vacker natur väntar på dig i Niedersachsens nio historiska städer, som ligger på nära avstånd från Sverige. Regionen har en hög säkerhets- och hygiennivå när det gäller coronapandemin, och Tyskland är ett av de länder som fått bäst betyg för sin hantering av covid-19.

  Ta tåget till Niedersachsen – upplev dessa nio unika städer
  Lejonstatyn på Burgplatz i Braunschweig. Copyright: Bierwagen

  Niedersachsen ligger i Nordtyskland och är landets näst största delstat. Här är Hannover huvudstad, där bland annat norra Tysklands viktigaste järnvägskorsningen ligger. Hit kan du därför smidigt ta dig med det hållbara tåget, vilket tar cirka 7,5 timmar från Malmö med byten i Köpenhamn och Hamburg.

  I Niedersachsen finns det gott om färgglada korsvirkeshus, medeltida kyrkor och unika slott att uppleva, men även prunkande parker och trädgårdar och en vacker natur. Om vädret tillåter rekommenderas du att ta dig runt på cykel eller elcykel, eller varför inte ge dig ut och vandra längst med någon av floderna Oker, Aller, Leine eller Weser för att uppleva delstaten ur ett helt annat perspektiv. Vill du vandra rekommenderas vandringslederna i de unika landskapen i Harzbergen, Lüneburger Heide, Weser och Leinebergland.

  Utsikt från Wilseder Berg i Lünenberger Heide. Copyright: Lüneburger Heide GmbH

  Något som är viktigt när man reser är förstås att kunna njuta av god mat och dryck, och det är det inte svårt att hitta i Niedersachsen. Här finns många regionala specialiteter, flera matmarknader, och ett stort urval av restauranger som arbetar med ekologiska och säsongsbetonade råvaror – för en mer hållbar resa.

  Nio historiska städer 

  Braunschweig

  I Braunschweig finns allt du vill se på promenadavstånd: Ett charmigt centrum med historiska torg som bland annat det centrala torget Burgplatz där slottet Dankwarderode ligger och den unika lejonstatyn. Här finns även en grönskande park och längst med floden Oker hittar du ett vackert naturlandskap.

  Celle

  Celle är en stad med mycket känsla med sin blandning av senmedeltida gränder, världens längsta sammankopplade korsvirkeshus, slottet Welfenschloss och inte minst sina Bauhausbyggnader. Celle är en viktig del av den kända skolans historia, och idag kan du till exempel följa med på en guidad rundvandring med Bauhaus-tema. 

  I slutet av året glittrar Celle av mysig julbelysning. Copyright: Celle Tourismus und Marketing GmbH

  Göttingen

  Den traditionella universitetsstaden Göttingen inbjuder dig att promenera runt och bara njuta av internationella atmosfären, som formas av såväl studenter som av internationella besökare. Här finns ett brett kulturutbud och du kan njuta av både teatrar, kabareter och livemusik. Vill du shoppa och äta gott finns det gott om caféer, restauranger och butiker – varav många erbjuder hållbara alternativ.

  Goslar

  Den tusen år gamla staden Goslar ligger vid norra kanten av Harzbergen, som du kan utforska genom att vandra eller hyra cykel. I staden finns många pittoreska gator med medeltida atmosfär att strosa mellan och flera restauranger att caféer att ta en välförtjänst paus på. Det finns dessutom två av UNESCOS:s världsarv; Rammelsbergsgruvan och Gamla stan. 

  Är och drick gott I Goslar. Copyright: Brauhaus Goslar

  Hameln

  På båda sidor om Weser ligger Hameln, pärlan från Weser-renässansen och hem för den mystiska legenden om Råttfångaren från Hameln. Du kan utforska staden och följa i Råttfångarens spår med e-scooter, cykel eller Segway. Vill du ta en utflykt till Weserbergland kan du hyra cykel i stadens turistinformation. 

  Hannover

  I delstatens huvudstad kan du bland annat uppleva unik trädgårdskonst i barockträdgården Herrenhäuser Gärten, vackra hus och den medeltida Gamla stan. Här finns även ett brett shoppingutbud, och stadens gågata är ett paradis för dig som vill köpa med sig något fint hem. I Hannover spelar dessutom musiken en central roll, och staden har bland annat blivit upptagen i UNESCO Creative Cities Network med titeln "Hannover – City of music". Det är dessutom en av de grönaste städerna i landet, och här finns stora möjligheter att aktivt utforska staden på cykel eller från vattnet.

  Herrenhäuser Gärten. Copyright: Hannover Marketing und Tourismus GmbH / Patrick Graf

  Hildesheim

  I den 1200 år gamla biskopsstaden Hildesheim kan du bland annat få en unik natur vid Hohnsensee, i Wildgatter och på de historiska vallarna. Här finns även två av UNESCO: s världsarvskyrkor – St Michaelis och Mariendom, och du kan bland annat få kulturupplevelser i katedralsmuseet och på Roemer- och Pelizaeusmuseet. I Hildesheim finns många saker att uppleva för en härlig dag!

  Marknad i vackra Hildesheim. Copyright: Hildesheim Marketing GmbH/ Dagmar Schwelle

  Lüneburg

  Den medeltida Hansastaden Lüneburg ligger cirka en halvtimme från Hamburg ligger Lüneburg. Här bröt man tidigt salt, vilket gjorde staden rik och maktfull under medeltiden. Idag blandas den medeltida arkitekturen ungdomlig atmosfär, och du kan följa med på en unik guidad stadsvandring för att gå på en egen upptäcksfärd i staden.

  Wolfenbüttel

  Staden är den kända drycken Jägermeisters hemstad. Här finns många byggnader, museer och kyrkor som är väl värda att se, som bland annat bostadspalatset intill Hertig August-biblioteket och Lessing-huset, rådhuset som ligger mellan Lilla Venedig och storkyrkan. Här finns även en fin natur med de grönskade vallarna som bjuder in till både picknick och träning.

  Vilka örter finns i Jägermeister, vars fabrik ligger i Wolfenbüttel? Copyright: Achim Meurer

  Wolfsburg 

  I Autostadt i Wolfsburg är bilen och andra fordon centrala. kan du bland annat förundras över de många veteranbilarna på bilmuseet ZeitHaus, uppleva spännande körupplevelser eller besöka interaktiva utställningar för att se hur man tror att vi kommer färdas i framtiden. Den flerfaldigt prisbelönta utställningen "LEVEL GREEN - The Idea of ​​Sustainability" visar tydligt orsakerna och konsekvenserna av en okontrollerad resursförbrukning och hur det påverkat klimatförändringen.

  Läs mer om vad du kan se och uppleva i de nio städerna här! 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!