• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Med tåget till unika upplevelser i Tyskland och Bremen

  Drömmer du om vart nästa resa ska gå? Varför inte ta tåget söderut för att uppleva en härlig weekend i Bremen som ligger i norra Tyskland. I landet finns dessutom många fantastiska tågsträckor som tar dig genom en vacker natur och sevärdheter.

  Med tåget till unika upplevelser i Tyskland och Bremen
  Bremen Marktplatz. Copyright: Jens Hagens

                                                                           
  Information angående coronapandemin
  Klicka här för att ta del av aktuell information om Bremen och pågående pandemi.      
  Klicka här kom du vill få mer information om resor till hela Tyskland under pandemin. 

                                                                           

  Den gamla Hansastaden Bremen ligger cirka 12 mil sydväst om Hamburg, vid floden Weser. Hit kan du smidigt ta dig med tåget från Malmö på sju timmar, med byten i Köpenhamn, Rödby och Hamburg. Dessutom är Tyskland ett av de länder som fått bäst betyg för sin hantering av covid-19.

  Bremens rådhus och Rolandstatyn. Foto: Ingrid Krause

  Bremen har en 1200 år lång historia, vilket tydligt syns på de många äldre byggnader som finns bevarade här. Stadens kanske mest kända landmärken är det magnifika rådhuset, vars grund lades redan 1405, och den ståtliga Rolandstatyn som båda ligger på stadens centrala torg. Tillsammans utsågs de 2004 till ett världskulturarv av UNESCO och är något som måste ses om du besöker Bremen.

  Du kan även besöka stadens äldsta kvarter, Schnoorviertel, där du kan strosa på de kullerstensbeklädda gatorna mellan vackra korsvirkeshus som rymmer små mysiga butiker och caféer. 

  Mysiga gator i Schnoorviertel. Copyright: Michael Bahlo

  Sagornas stad

  Bremen är sagornas stad och är bland annat en viktig del av den tyska semestervägen Sagovägen. Den sträcker sig från Hanau, som ligger i centrala Tyskland, och upp till Bremen. Staden är framför allt förknippad med Stadsmusikanterna från Bremen av Bröderna Grimm, och runt om i staden har sagan satt sina spår. Du kan bland annat se en stor bronsstaty av Gerhard Marcks som föreställer sagans huvudkaraktärer, en åsna, en hund, en katt och en tupp, på det centrala torget. Är du nyfiken på hur musikanternas toner lät? Kasta ett mynt i den magiska brunnen utanför rådhuset och se vad som händer!

  Staty av stadsmusikanterna. Foto: Jonas Ginter / WFB

  Kulinariska Bremen

  Bremen är ett riktigt mecka när det kommer till dryckerna öl, vin och kaffe. På ditt besök i Bremen får du inte missa att besöka rådhusets källare som rymmer den storslagna Ratskeller. Här har man lagrat och serverat tyska viner i mer än 600 år, och gör än idag. Ett av vinerna som lagras är ett Rüdesheim-vin från 1653, vilket är landets äldsta vinfat. Du kan även bläddra i den 70-sidor långa vinlistan som mer liknar en vinencyklopedi med sina drygt 650 viner. I Ratskeller kan du även njuta av god mat tillsammans med vinet, och varför inte testa de lokala delikatesserna knipp och lapskojs?

  Njut av gott vin i Bremen Ratskeller. Foto: Katja Thiele / plan B Werbeagentur

  Väl i Bremen får du inte missa att beställa in en rykande kopp kaffe, en dryck som tillverkats länge i Bremen. Det var just här som Europas första kaffefabrik öppnades år 1906. Idag kommer omkring var tredje kopp som dricks i Tyskland härifrån, från tillverkare som Lloyd's Caffee och Jacobs. 

  Den tredje drycken som många förknippar Bremen med är öl, vilket man bryggt här sedan 1100-talet. Här finns flera mikrobryggerier, men även det kända ölvarumärket Beck's bryggeri som du kan ta en guidad tur i. Det finns även många barer att besöka, och Craft Beer Bar är en populär sådan tack vare sitt stora utbud med drygt 40 olika fatöl och 100 flasköl.

  Unna dig en god tysk öl på någon av stadens barer. Foto: Ingrid Krause

  Natur och unik rhododenronpark mitt i staden

  I Bremen kan du inte bara njuta av vacker arkitektur, historiska sevärdheter och god mat – här finns även många vackra parker och grönområden att promenera i. Bürgerpark är en sådan, vilken ligger mitt i staden. Här finns det bland annat en minigolfbana och möjligheter att hyra en roddbåt att åka ut med på sjön. Bredvid Bürgerpark ligger dessutom en stor skog att besöka. 

  Är du intresserad av trädgård och växter får du inte missa stadens Rhododendronpark, som är en av de största i sitt slag. Här finns cirka tusen sorter rhododendron- och azaleabuskar, och i parkens botaniska trädgård finns många ovanliga växter. Bara 15 minuter från stadens centrum finns halvön Stadtwerder. Hit kommer Bremens invånare såväl som turister under sommaren för att bada, grilla och njuta av naturen.

  Missa inte heller att promenera på Schlachte-promenaden som ligger intill floden Weser. Här kan du njuta av utsikten över båtar och det glittrande vattnet, men även stanna till på en mysig uteservering för att varva ner efter en dag full av upplevelser och intryck.

  Vackra Schlachte-promenaden. Foto: Jonas Ginter


  Välkommen till Bremen! 
  Läs mer på bremen-tourism.de/sv.

  Våtmarkerna i Teufelsmoor. Foto: DZT / Francesco Carovillano.
  Karta: Mellan Bremen och Stade väster om Hamburg går Moorexpress-tåget. Copyright: Tyska Turistbyrån och Kartenhuber

  Marschbahn är en annan populär tågsträcka som går igenom delstaten Schleswig-Holstein från Hamburg till den populära semesterön Sylt i Nordsjön. Hela tågsträckan tar omrking tre timmar att åka, och tar dig bland annat till nationalparken Vadehavet som bland annat är känd för sin rika fauna och för att vara plats för miljontals flyttfåglar som pausar här två gånger per år. På Sylt, som för övrigt är Tysklands fjärde största ö, finns många långa stränder och sanddyner, stora hedar och den unika fyren Kampen.

  Hamburgs konserthus Elbphilharmonie Foto: mediaserver.hamburg.de / Thies Raetzke
  Karta: Marschbahn binder ihop Hamburg med ön Sylt i Nordsjön. Copyright: Tyska Turistbyrån och Kartenhuber

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!