• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sex episka tågsträckor att uppleva i Tyskland

  Till Tyskland tar du dig snabbt från Sverige, och landet är även ett säkert resmål att vistas i. Väl här kan du ta dig fram mellan vackra städer och unik natur med tåget. Hoppa ombord och följ med på resa du sent ska glömma!

  Sex episka tågsträckor att uppleva i Tyskland
  Med tåg i Harzbergen. Foto: DZT / Francesco Carovillano

                                                                           
  Information angående coronapandemin
  Klicka här för att ta del av aktuell information om resor till och i Tyskland under pandemin.     
                                                                           

  På mindre än sex timmar tar du dig från Malmö till Tyskland med tåget. Vill du resa vidare i landet finns det många biljettalternativ att välja mellan. En välbevarad hemlighet är att du kan boka Tyska Järnvägars (DB) så kallade "Ländertickets" med vilka du och dina medresenärer kan resa inom en delstat för en billig peng under en hel helg. Du kan också köpa biljetter hos någon av Tysklands privata tåglinjer.

  Längs med landets tågsträckor kan du upptäcka vackra landskap, pittoreska städer och fantastiska vyer. Några av dessa sträckor tipsar vi om nedan – och vilka stopp du inte får missa på vägen! 

  1. Ta tåget över vackra våtmarker

  Moorexpress (Bremen)

  Våtmarkerna i Teufelsmoor. Foto: DZT / Francesco Carovillano.
  Karta: Mellan Bremen och Stade väster om Hamburg går Moorexpress-tåget. Copyright: Tyska Turistbyrån och Kartenhuber

  För över hundra år sedan revolutionerade Moorexpress transporten genom regionen Teufelsmoor i delstaten Bremen vars landskap är täckt av myrar och hedar. Med Moorexpress kunde människor för första gången resa här utan att märka av den våta marken. År 2006 återupplivades den här tågsträckan så att du inte bara kan resa mellan Hansastäderna Bremen och Stade, som dock också är väl värda att besöka, utan även få uppleva den helt unika naturen i området under din resa med det röda, historiska tåget.

  Start: Bremen Hauptbahnhof 
  Slut: Stade, strax väster om Hamburg
  Biljetter: Köps på tåget eller i förväg på utvalda bokningskontor, som till exempel i Bremen, Buxtehude och Worpswede. Då Moorexpress drivs av ett privat tågbolag kan biljetter inte köpas på Tyska Järnvägarnas sajt bahn.deMer info om Moorexpress hittar du här (på tyska).

  2. Från storstad till idyllisk ö

  Marschbahn (Schleswig-Holstein)

  Hamburgs konserthus Elbphilharmonie. Foto: mediaserver.hamburg.de / Thies Raetzke
  Karta: Marschbahn binder ihop Hamburg med ön Sylt i Nordsjön. Copyright: Tyska Turistbyrån och Kartenhuber

  Marschbahn börjar i Hansastaden Hamburg och tar dig sedan ut till den vackra ön Sylt i Nordsjön på tre timmar – timmar som svischar förbi i en rusande fart. Under resan får du uppleva Vadehavets unika nationalpark, som bland annat är känt för sitt rika djurliv och för de miljontals flyttfåglar som stannar till här två gånger per år.

  Väl framme i Sylt, som för övrigt är känd för sina fantastiska restauranger och sitt gourmetkök, kommer du möta kommer du möta oändliga sanddyner, vackra stränder, stora hedar och den ståtliga fyren Kampen. Boka några övernattningar på hotell eller i semesterlägenhet, men var ute i god tid för Sylt är en populär semesterö. Tågresan mellan Hamburg och Sylt tar dig över "Hindenburgdamm" – öns förbindelse till fastlandet som invigdes 1927. 

  Start: Hamburg 
  Slut: Orten Westerland på ön Sylt
  Biljetter: Köps online, och billigast är att köpa "Länderticket Schleswig-Holstein" hos DB här.

  3. Upplev Östersjökusten med 100-årigt tåg

  Molli Bahn (Mecklenburg Vorpommern)

  Ångtåget Molli är cirka 100 år gammalt. Foto: Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén
  Karta: Ångtåget Molli tar dig från Bad Doberan till badorter på Östersjöns kust i Mecklenburg-Vorpommern. Copyright: Tyska Turistbyrån och Kartenhuber

  Den karaktäristiska badorten Heiligendamm i Mecklenburg-Vorpommern har länge varit populär. Här hölls bland annat G8-mötet år 2007, vilket dokumenterades med bilden av Angela Merkel och de inbjudna regeringscheferna sittandes i en enorm strandkorg på den långa stranden.

  För att det skulle bli lättare för semestersugna besökare att ta sig ut till Heiligendamm byggde man en järnvägsförbindelse från Bad Doberan 1886. Sträckan trafikeras idag av det unika ångtåget Molli och tar dig fram längs med Östersjökustens åkrar, badorter och härliga utflyktsmål. Vid slutstationen Kühlungsborn West kan du besöka Molli-museet för att lära dig mer om tågets historia. Molli Bahn arrangerar även speciella temaresor på vilka du bland annat kan bli njuta av på konserter eller måltider ombord på tåget. 

  Start: Bad Doberan 
  Slut: Kühlungsborn West
  Biljetter: Köps online på molli-bahn.de eller på plats i Bad Doberan på Presseshop Schwede eller Eddas Teelädchen

  4. Med ånglok upp i höga berg 

  Harzer Schmalspurbahnen (Niedersachsen) 

  Brockenbahn är en del av Harzer Schmalspurbahnens linjenät. Foto: DZT / Francesco Carovillano
  Karta: Harzbergens järnväg är det största sammanhängande linjenätet i Europa som trafikeras av ånglok. Copyright: Tyska Turistbyrån och Kartenhuber

  Harzbergens smalspåriga järnväg täcker tre olika sträckor och är det största sammanhängande linjenätet i Europa som trafikeras av ånglok. Du når sträckan enkelt då terminalstationerna Nordhausen Nord, Quedlinburg och Werniegerode är anslutna till DB:s vanliga tågnätverk. Harzer Schmalspurbahnen bjuder på fantastiska naturupplevelser i Harz Nationalpark med berget Brocken. Du kan även stanna till i sevärda städer, som den pittoreska bergsstaden Quedlinburg. Här finns cirka 1300 korsvirkeshus att se samt stadens stiftskyrka, slott och gamla stadsdelar som är ett av UNESCO:s världsarvs.

  Start:Wernigerode/ Eisfelder Talmühle 
  Slut: 
  Quedlinburg/ Nordhausen Nord
  Biljetter: Köps på hsb-wr.de

  5. Över unik viadukt till slott och idylliska städer

  S5 S-Bahn (Niedersachsen)

  Vackra Hannover Foto: Getty Images / Henryk Sadura
  Karta: Mellan Hannover och Paderborn går den vackra pendeltågsträckan S5 som inte är inritad i denna karta. Copyright: Tyska Turistbyrån och Kartenhuber

  Tågsträckan S5 S-Bahn går mellan Hannovers flygplats och universitetsstaden Paderborn, i ett varierat landskap med bland annat vackra slott, parker och städer. En av städerna du kan stanna till i är Hameln vid floden Weser, som för många är känd genom sägnen "Råttfångaren från Hameln". Här kan du, förutom att gå i sagans fotspår på spännande stadsvandringar, bland annat få testa på glasblåsning på stadens glasfabrik, besöka ett museum för veteranbilar i Hefehof och promenera runt mellan gamla stenhus och korsvirkeshus och i stadens centrala park. Ett annat populärt stopp är kurorten Bad Pyrmont. Här finns förutom stadens landmärke Brunnenplatz med templet Hylligen Born, flera rena källor, slottet Pyrmont, Bad Pyrmont Zoo och en historisk spa-park med bland annat Europas nordligaste palmträdgård.

  S5 S-Bahn passerar även staden Altenbeken som framför allt är känd för sin 482 meter långa och 35 meter höga viadukt. Den sträcker sig över Bekedalen med hela 24 valv och är den största sandkalkbron i Europa. När tåget passerar bron kommer du slås av den otroliga utsikten, som knappast går att jämföra med någonting annat.

  Start: Hannover 
  Slut: Paderborn
  Biljett: Köps på s-bahn-hannover.de

  6. På resa genom en vacker nationalpark

  Nationalparkbahn Sächsische Schweiz (Sachsen)

  Gångbron Bastei i Säschishe Schweiz. Foto: GNTB / Francesco Carovillano
  Karta: Upplev unik natur med National- parkbahn Sächsische Schweiz (Sachsen). Copyright: Tyska Turistbyrån och Kartenhuber

  Det finns ett flertal tåglinjer som korsar det vackra landskapet i Tysklands östra delstat Sachsen, som ligger vid den tjeckiska gränsen. Nationalparken Sächsische Schweiz bjuder på spektakulära dalar längs floden Elbe som du bekvämt kan upptäcka från tåget. Pendeltåget S1 utgår från Dresdens centralstation (Hauptbahnhof) och tar dig till hjärtat av detta fantastiska landskap. En av höjdpunkterna på sträckan är Pirna. En annan är slutstationen Bad Schandau som är perfekt som utgångspunkt för dig som vill snöra på dig kängorna och ge dig ut i naturen för att vandra eller klättra.

  Tåget RB 71 är en del av "Mitteldeutsche Regiobahn" (MRB), och trafikerar bland annat sträckan Bad Schandau–Sebnitz som anses vara en av Tysklands vackraste tågsträckor, och kallas även "Sächsisch-Böhmische Semmeringbahn". Ett tips för att upptäcka detta område är att ta en hjulångsbåt från Dresden till fästingen Königstein (Festung Königstein) och Bad Schandau. Vid fästingen kan du även äta gott och njuta av den fantastiska utsikten över Elbedalen.

  Start: Dresden
  Slut: Bad Schandau
  Biljett: Biljetter till pendeltåget S1 och RB 71 köps på vvo-online.de/de. Biljetter till hjulångsbåten köps på saechsische-dampfschiffahrt.de


  Boktips

  Våren 2021 kommer tågexperterna Anna W Thorbjörnssons och Marko T Wraméns nästa bok Upplev Tyskland med tåg, med över 600 tips som förgyller dina tyska tågäventyr!

   


  På vagabond.se/tema/tysklandmedtag kan du läsa mer om tågresor till och i Tyskland! 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!