Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Grekland

Hitta rätt grekisk ö

Greklands arkipelag är ett mikrokosmos. Ibland känns det som om det finns lika många öar och kobbar som stjärnor på natthimlen. Varsågod, sommarens maffigaste grekiska öguide.

Text: Mikael Persson • 2004-11-30 Uppdaterad 2021-06-23

Hitta rätt grekisk ö

Santorini

Lyxig pärla på kraterns kant

Många tror att Santorini är Atlantis, den mytomspunna ön som sjönk rakt ned i havet och försvann. Det finns mycket som talar för det, men oavsett om det är sant eller falskt är Santorini en märklig plats.
Om man kommer med båt till Santorini omsluts man av ön. De väldiga konturerna av den månskäreformade huvudön och den mindre grannön, Thirasia, reser sig som en hög vägg. I mitten av lagunen finns ett par svarta öar av förstenad lava som påminner om att Santorini var och är en vulkan.

Santorini är en rätt liten och behändig ö för turister. Man kan ta sig vart som helst och tillbaks på samma dag. Ön är ett perfekt resmål för dig som tycker om andra saker än att svettas på en sandstrand. Här finns kokande källor, raserade ruiner och vidunderliga vyer.

Ön ligger som ett slags Grand Canyon vid havet. Naturen och slumpen har lekt fram ett hisnande sagolandskap i kaffesvart och vitt som saknar motstycke. Santorini är ett av Greklands största turistmål och en given hamn för Medelhavets kryssningsfartyg.

Turismen är av det lite finare slaget, propra par och mycket grupper från usa och Japan. Prisnivån är också därefter. Santorini är jämte Mykonos Kykladernas dyraste ö. Räddningen undan en havererad semesterkassa är gyros i pitabröd (grekisk kebab) och lokalbuss.

Fira (Thera): Som en vit häftmassa flera hundra meter över havet klänger sig huvudbyn Fira fast på klippkanten som vetter in mot lagunen. Staden, eller byn, ligger fruktansvärt vackert, men är som stad betraktad samtidigt rätt charmlös. Förklaringen till de moderna byggnaderna är att Fira fick byggas upp på nytt efter den senaste jordbävningen 1956. På gågatorna närmast havet är det för gott om smyckesbutiker och andra turistfällor för att det ska kännas pittoreskt.

Firas lilla stenlagda torg, där huvudgatans trafik bromsas in till exemplarisk saktfärdighet, är ryggsäcksresenärernas samlingsplats.
När man anländer till ön per båt kommer man till den nya hamnen, Athinios, och blir omedelbart påhoppad av rumsraggare. Men undvik panik, det finns gott om hotell och hostels i och utanför Fira.

Oia (Ia): Det näst största samhället på ön är Oia i norr. Byn tömdes på sin befolkning i samband med en jordbävning 1956, men har i dag blivit ett populärt utflyktsmål. Hit reser man för klippbaden, för fiskrestaurangerna och för att Oia bjuder på den vackraste solnedgången. Vid skymningstid står turisterna i kö till de attraktiva platserna vid klippkanten. Husen i byn ligger som karamellfärgade blomsterlådor, spridda i täta klasar på en tvärbrant ner mot havet.

Kamari: En gång i tiden det antika Firas hamn, är östkustens stora turistort. Opersonligt och alldeles för turistigt tycker en del, bekvämt tycker andra. Allt från köttbullar till dagsgamla Aftonbladet och dykkurser finns inom gångavstånd. Stranden är kolsvart som ett asfaltsupplag och ungefär lika hett som ett sådant.

Perissa: Byn Perissa på östkusten är vitt och nytt vid kanten av en vulkanstrand som är mörk som kaffesump och sju kilometer lång. Folk som vill stanna länge på Santorini och bo billigt, hamnar ofta här. Det finns gott om hotell och billiga rum.

Nöjen: Santorini är inte känd som någon partyö, men visst finns det gott om barer och restauranger. Nöjes- och kroglivet är liksom det mesta av annan service på ön koncentrerat till Fira.

Mest trångt är det på barer som Tropical Club och Blue Note. Där är det så ont om plats att tjejerna tvingas (?) dansa på bardisken.
Om du är hungrig men vill undvika att bli alltför uppskörtad bör du leta dig fram till någon av de lokala grekiska tavernorna. Bra fiskrestauranger finns lite varstans på ön, inte minst i Oia. De lokala lavavinerna med namn som Atlantis, Kaldera eller Volcano är så bra att man gärna tar med sig några flaskor hem.

Utflykter: Huvudön är såpass liten (tre mil från norr till söder) att det går att ta sig överallt på en dagsutflykt. Antingen per vespa; det finns mängder av uthyrare längs stora vägen i Fira. Eller per buss; från stationen i Fira går bussar till de flesta ställen på ön. Eller åka båt; det går utflyktsbåtar och rundturer flera gånger om dagen till vulkanön Nea Kameni, till grannön Thirasia eller till norra delen av huvudön.

Akrotiri är ett slags grekisk variant av Pompeji. Den forna minoiska staden låg gömd under ton av aska i 3500 år ända tills professor Spyridon Marinatos avslöjade hemligheten 1967. Han omkom själv under utgrävningarna 1974 när en husvägg rasade in, och ligger begravd intill sitt livsverk.

Pyrgos, sockersöt bergsby som var öns huvudstad fram till år 1800 och fortfarande har lite av det ursprungliga Santorini över sig. Från byn kan du vandra till ruinerna av ett venetianskt fort från 1200-talet och fortsätta upp till berget Profitis Iliás.

Antika Fira ligger långt bort i sydost och har inget att göra med staden Fira. Ruinstaden tronar dramatiskt på en 370 meter hög klippa ovanför havet och alldeles emellan turistorterna Kamari och Perissa. Stan grundades av dorer någon gång kring 800–900-talen f Kr.

Bad: Det är lika bra att vi säger det på en gång. Santorini är inte en ö som man i första hand åker till för att bada. Visserligen är de svarta lavastränderna på östkusten vid Kamari och Perissa vackra att titta på, och kanske ännu mer spektakulär är den röda stranden nära Akrotiri. Men man kan knappast kalla dem fÙ�r sandstränder.

Anafi

Genuint grekiskt öliv

En bågnande brant som dramatiskt brakar upp flera hundra meter från havet. Känns som skapad för dig som älskar rofylldhet, skönhet och bländvita stränder. Genuint grekiskt öliv, där fiskargubbarna i oändlighet reder ut sina garn.

Nöjen: På Anafi finns knappt några diskotek eller barer. Nattfriden i Agios Nikolaos störs endast av havets kluckande mot strandkanten.
Stränder: Anafi har stränder med mjuk bländande vit sand och klarblått vatten. De känns aldrig trånga, dels därför att Anafi inte har så många turister, dels därför att det finns många att välja mellan, alla lika underbara.
Sevärdheter: Kastelli, den ursprungliga huvudbyn från 1000 f Kr, med arkeologiska fynd i sin rätta miljö. Kyrkan Panaghia Kalamiotissa, belägen ståtligt 459 meter över havet.

Hitta rätt grekisk ö

Ios

Partyön som numera lockar även barnfamiljer

Ios skulle kunna fungera som bakgrund till Beastie Boys video “Right to party”. Stränderna tillhör Kykladernas mjukaste och vattnet är inställsamt blågrönt och klart. Men det är partylivet som lockar, även om charterbolagen på senare år lanserat ön som en charterort för barnfamiljer.
Stränder: Allt från ljuva, undanskymda stränder för nakenbadare till den myllrande Mylopotasstranden med pumpande techno, surfing, trampbåtar och vattenskidor.
Sevärdheter: Folklivsmuseum, arkeologiska utgrävningar där man funnit lämningar av en by från 3000 f Kr samt Homeros gravplats.
Nöjen: Diskoteken ligger som ett ringlande, grekiskt radband i gränderna. Dansgolven är överfulla.

Hitta rätt grekisk ö

Korfu

Turismen har gamla anor

Stor, grön och månfacetterad. Oliver, mullbär, cypresser, fikonträd, mandelträd och palmer frodas. Det gör också turismen, som har gamla anor här. Stora delar av östkusten är en enda lång charterort med snabbköp, diskon och hotell. Korfu stad är mer genuin, men känns mer italiensk än grekisk.
Nöjen: I Listonarkaden i stan är det fullt ös på nattlivet. Men det riktigt hektiska nöjeslivet hittar du längs vägen mot Dhassia, där diskotek och nattklubbar buntats ihop under namnet Disco Strip.
Stränder: Inga bra stränder nära staden Korfu. Ett flertal gravt turistifierade stränder utmed västkusten. En av de bästa stränderna heter Myrtiotissa.
Sevärdheter: Arkeologiska museet med den skräckinjagande Gorgonen från 580 f Kr. Det gamla brittiska guvernörspalatset med konstmuseum och orientaliskt museum.

Koufonissi

Passar den som söker avskildhet


Inget för dig som vill ha fart och spänning. Koufonissi passar barnfamiljer, nyförälskade par och andra som söker avskildhet. I huvudbyn Chora finns små, vita sockerbitshus med prunkande trädgårdar. Runt ön finns långgrunda stränder och nästan inga bilar. Koufonissi, med knappt 300 invånare, är så behändigt att du promenerar runt ön på en förmiddag.
Nöjen: Middag på tavernan.
Stränder: Långgrunda, fina sandstränder. Lätt att finna en helt egen strand. Badmöjligheterna är obegränsade och spänner från klippor, avsnörpta laguner och grottor till den halvmåneformade sandstranden Pori.
Sevärdheter: Inga, förutom naturens karga skönhet.

Hitta rätt grekisk ö

Naxos

Med egen karaktär


Naxos har blivit en populär charterö under nittiotalet. Men trots massturismen har ön behållit sin karaktär. Ön, som är Kykladernas största, har framför allt mycket fina stränder och en hamnstad med bevarad kykladisk charm. Här finns också många antika lämningar och oförstörda byar. Låga priser på boende. Populär bland såväl barnfamiljer som unga båtluffare.
Nöjen: Ingen utpräglad partyö, men gott om kaféer, barer och diskon.
Stränder: Sandstranden i Naxos stad är lättillgänglig, men inte bäst. Ett par kilometer längre västerut börjar en lång räcka fantastiska vilda stränder.
Sevärdheter: De gamla kvarteren i Naxos stad, byggda kring borgen Kastro. Vid hamnen i Naxos stad står Portara, resterna av ett Apollontempel från 500-talet f Kr.

Paros

Kykladernas knutpunkt

Paros är knutpunkt i Kykladerna. Båtluffar du i Kykladerna är chansen stor att du byter färja här. Hamnstaden Parikia är hårt exploaterad med souveniraffärer, chicka boutiquer, restauranger med turistanpassade menyer och ett pulserande nöjesliv, med stort inslag skandinaviska charterturister. Parikia är byggd i klassisk kykladisk arkitektur med slingrande gränder och är trots allt enastående vacker.
Nöjen: Blinkande skyltar, insparkare och hip musik. Mest drag i hela Kykladerna efter Ios.
Stränder: Skräpiga stränder nära Parikia. Långgrunt men mycket tång i Naoussa. På sydostkusten finns bra, men överbefolkade sandstränder.
Sevärdheter: Greklands äldsta kyrka i bruk. Bysantinskt kyrkomuseum. Arkeologiskt museum. Parikias Kastro (borg) från 1200-talet. Klostret Agios Irini. Fjärilsdalen Petaloudes.

Samos

Grönskande med egen själ


Mörkgrön grönska täcker sluttningarna bakom det livliga och genuint grekiska folklivet i Samos stad. Bergen är skogiga. Charterorten Pythagorion är en mysig hamnby belägen i en skyddande bukt: kullerstensgator och näpna hus med tegeltak.
Nöjen: Barer och diskon med greker i Samos stad. Barer och diskon med skandinaviska charterturister i Phytagorion.
Stränder: Ta badbåten till Psili Ammos, som är småbarnsvänlig på grund av sitt skyddade läge i en bukt. Öns längsta och vildaste strand ligger på västra Samos och heter också Psili Ammos.
Sevärdheter: Efpalinion-tunneln, byggd under Polykrates tid för att leda vatten genom berget ner till Pythagorion. Antika Heraion, byggt till gudinnan Heras ära.

Shinoussa

Lugnt och värdigt
Stor skärgårdskänsla. På Shinoussa bor bara ungefär 100 människor. Rogivande och avslappnande, gott om fina vandringsstigar och chosefria tavernor. Byn är klassiskt kykladisk med låg bebyggelse och smala gränder, en ålderdomlig dockhusvärld som gjuten i ett enda stycke. Det är lätt att bli förälskad i Shinoussas Chora. Fina stränder på nära gångavstånd från byn. En favoritö bland barnfamiljer.
Nöjen: Ett glas Metaxa på kaféet i Chora.
Stränder: 16 fina stränder. Kristallklart vatten. Barnvänlig sandstrand nära Chora. Lätt att hitta avskilda stränder.
Sevärdheter: Knappast, här behöver du inte anstränga sig.

Serifos

Kulinarisk höjdpunkt


Det första man slås av när man närmar sig Serifos med båt är huvudbyn Chora som ligger som spilld grädde på klippkanten ovanför hamnen.
Livadi är en behändig hamnby omgiven av ett par jättefina stränder, lugn och ro, bräkande getter och betesängar med doftande oregano-blommor in på husknutarna.
Nöjen: En del trevliga barer, men få diskotek. Det lilla nöjesutbudet Ù?r helt koncentrerat till Livadi och stranden Livadakia.
Stränder: Livadakia Beach strax söder om Livadi är fin med skuggande tamarisker. Stranden bortanför, Karavi, har inte lika mycket folk och är också en inofficiell nudiststrand. Åt andra hållet (nordöst om hamnen) ligger de fantastiska stränderna Psili Amos och Agios Giannis dit du går på trekvart (moppe kan vara att föredra).
Sevärdheter: Klostret Moni Taxiarchon. Droppstensgrottan vid Mesa Akrotiri där cyklopen Polyfemos anses ha bott (fast det är många öar som stoltserar med den där grottan).

Spetses

Där societeten samlas


Ett grekiskt Saltsjöbaden, Båstad eller Tylösand. Spetses har fått besök av societetsturister ända sedan början av 1800-talet. Ön är täckt av pinjeskog och har bergiga, brant sluttande kuster som då och då avbryts av grunda, steniga vikar med klart vatten.
Nöjen: En kall öl i solnedgången på ett av kaféerna i hamnen. Diskon med dj:s från Aten. Mest drag i augusti när grekerna har semester.
Stränder: De bästa stränderna ligger på andra sidan ön, från hamnen räknat, och är steniga, skuggas av tamarisker och har fint, klart vatten.
Sevärdheter: Besök frihetskrigets hjälte Laskarina Boubolinas hus i Spetses stad och förundras över denna rebelliska kvinna som blivit nationalhjälte.

Syros

Grekiskt vardagsliv

Få utländska turister åker till Syros, vilket är märkligt med tanke på de ljusa och långgrunda stränderna och det klara vattnet. Hamnstaden Ermoupoli (guden Hermes stad) är en av de trevligaste i Kykladerna. Liv och rörelse, ett fult varv och mycket grekiskt vardagsliv.
Nöjen: Syros har ett livligt nöjesliv under sommarhelgerna. Barer som spelar musik och har öppet sent, klubbar och diskon. Därtill bouzouki- och rembetika-klubbar.
Stränder: Ermoupoli är inget för badare. Men Syros är en liten ö och det är aldrig långt till mycket bra bad. Kini, Galissas och Finikas har alla fina långgrunda stränder, tavernor och uthyrningsrum.
Sevärdheter: I Chalandhriani finns gravar från bronsåldern. Härifrån kan du promenera till Kastri, ruinerna av ett akropolis.

Hitta rätt grekisk ö

Zakynthos

Underbara sandstränder


Zakynthos är en ganska stor ö med underbara sandstränder och små berg omgivna av ett grönt landskap. 1953 drabbades ön av jordbävning och nästan alla gamla sirliga venetianska husen blev till grus. Stränderna på Zakynthos är äggkläckningsplats för havssköldpaddan caretta caretta.
Nöjen: Charterorten Laganas är fylld av barer och diskotek. Flyhänta bartendrar och bubblande dansgolv.
Stränder: Längs södra östkusten avlöser fina vilda sandstränder varandra. Runt Laganas är det trångt, och här har havssköldpaddan sina kläckningsplatser, och det har stranden även i Gerekas, som är vackert inramat av klippor.
Sevärdheter: De blå grottorna. Vraket efter ett piratskepp ligger på en öde strand –båtturer går från Skinari. Klostret Panagia Skopiotissa.

Så ordnar du båtbiljetten

Om jag kommer till Atens flygplats halv tio på kvällen går det då en nattbåt till Mykonos eller måste vi övernatta på hotell och ta morgonbåten?

Att få ett definivitivt svar är svårt. Enda sättet att få en totalbild av alla båtar är att åka till Atens hamnstad Pireus och gå runt mellan båtbiljettkontoren. Men redan nu kan du skapa dig en hygglig överblick – och boka hytt ombord. Om du ska göra en längre resa i grekiska övärlden kan det vara skönt att slippa sova på däck eller på sofforna i kafeterian. Vill du inte ha hytt behöver du dock aldrig boka biljett i förväg.

Kolla på nätet: Om du vill boka, kontakta antingen den svenska resebyrån Aer Olympic – www.aerolympic.se – eller ta en titt på de grekiska båtbolagssajterna, där du hittar tidtabeller och bokningsformulär för ett stort utbud av rederier: www.gtp.gr, www.greekislands.gr och http://www.ferries.gr.

En timme från nya flygplatsen: Tänk på att Atens nya flygplats ligger längre bort från Aten och Pireus än den gamla, som stängde förra året. Flygplatsbussar till centrala Aten och Pireus, som kör dygnet runt, tar nu drygt en timme. Men precis som förr ligger ändstationen för flygplatsbussen till Pireus praktiskt taget ute på kajen, ett olivkast från den största ansamlingen båtbiljettkontor och båtavgångar. Här, alldeles vid busshållplatsen, finns också dygnetruntöppna kaféer för sena ankomster och avgångar.


Text: Mikael Persson • 2004-11-30
GreklandRestipsNaxosParosSantorini

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top