• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mallorca lockar än

  Trots att Mallorca flera gånger räknats ut som allt för exploaterad och allt för bedagad lockar ön fortfarande varje år hundratusentals svenska turister.

  Mallorca lockar än

  1963 gick första charterflyget till den gröna ön i Medelhavet. Men Mallorca har varit en populär turistdestination mycket längre än så. Greker, kartager och romare invaderade öarna förr, främst för det strategiska läget i västra Medelhavet, men Mallorca fungerade också som semesterö för antikens turister.
  Det är inte utan anledning som öarna i den spanska ögruppen Balearerna varit turistmål i tusentals år. Mallorca, som är något större än Gotland, är den största av öarna i Balearerna.
  Klimatet, naturen och kulturen gör att man aldrig riktigt blir färdig med Mallorca. Stränderna talar sitt eget språk om bad och avkoppling, bergen bjuder på vandringar och en stor dos utmaning för den med lust att testa mountainbike eller vandring. Det är lätt att ta sig runt på Mallorca och de många små byarna i bergen tillsammans med utbudet av bland annat golf och ridning, gör att var och en kan skräddarsy sin egen resa. Aktiva såväl som kulturellt intresserade – eller både och.
  I sydväst reser sig staden Palma upp i kontrast mot den natursköna ön. Öborna kallar Palma för sin huvudstad, en mångkulturell stad, där det gamla blandas med det nya och med en hamn där fiskebåtar och lustjakter guppar sida vid sida. Från Palma kan man ta sig till Barcelona, med båt eller till syskonöarna i Balearerna – Ibiza, Menorca och Formentera.
  Det finns massor av fina utflyktsmål för alla som inte nöjer sig med att ligga på stranden:

  Palma. På charterresa till någon av de många badorterna? Ta en tur till Mallorcas lilla storstad med nattliv som heter duga, roliga affärer och mycket bra restauranger. Bäst av allt är Plaça de la Reina i slutet av Passeig des Born. Ett torg mitt i smeten, med medel-havskänsla och nära till allt. Här finns Palmas själ.
  Ferrocaril de Sóller. Ett litet tåg från 1930-talet som går från Plaça de Espanya i Palma till Sóller. Glider fram genom ett vackert landskap av berg, pinje-träd, och fruktträdgårdar av mandel, fikon, och apelsiner.
  Monestir de Lluc. Kloster i en sagolik dalsänka tre och en halv mil nordost om Sóller. Mallorcas mest besökta vallfartsort. Kristna pilgrimer kommer för att titta på La Moreneta, den mörka madonnan. Härifrån utgår också flera vandringsleder.
  Valldemossa. Här ligger La Real Cartuja, ett kloster där Chopin bodde en vinter. Staden ligger på 400 meters höjd omgiven av höga berg. Kan vissa dagar vara fullt av busslaster med turister, men kom tidigt på morgonen, eller sen eftermiddag.
  Deia. En liten by i bergen där många konstnärer bor. Smala gränd, vacker kyrka, mycket avslappnat, en hel del före detta hippier har slagit sig ner här. Vägen dit är smal med branta stup men mycket vacker. Bussar går flera gånger om dagen från Palma för den som inte vill köra själv.
  Alcúdia. Gammal stad med fin ringmur. Åk hit en eftermiddag, sitt i skuggan på de kullerstensbelagda små gatorna och smutta på en café cortado (espresso med lite varm mjölk).
  Även om det är badlivet som lockar mest måste man inte nöja sig med charterortens fullpackade strand. Det finns många fler, vilda och undangömda stränder:
  Sa Calobra, på norra delen, har en mycket vacker liten sandstrand i en klyfta vid utloppet av floden Torrent de Pareis. Åk hit med båt från Port de Sóller, eller med bil längs berg-och dalbanevägen ner mot byn Sa Calobra. Fantastiska solnedgångar. Barnvänlig men vattnet blir djupt efter några meter.
  Cala Mesquida, ligger i nordöstra delen på halvön norr om Artá och Capdepera. Vattnet är medelhavsblått med klippor i närheten av sandstranden. Inte så mycket turister. Barnvänlig men vattnet blir även här djupt efter några meter.
  Platja de Camp de Mar, i en vik med flera småöar ligger denna tjusiga men lilla sandstrand. Bara några mil från Palma. Kör mot Peguera och Andratx. Skyltat från Peguera. Barnvänlig.
  Platja de Muro, en mycket lång sandstrand med fint vatten i en förlängning av Alcúdiabukten. Barnvänlig.
  Platja d'Es Trenc, södra Mallorca, milsvid strand med finkornig vit sand och turkosblått vatten. Som en smak av Västindien. Lätt att hitta via bilvägen från staden Campos. Barnvänlig.
  Platja de Formentar, ligger på nordöstra sidan. Hela området är enastående vackert med gyllene sand vid en pinjeklädd strand. Barnvänlig. Bilvägen hit kan rankas som en av Europas vackraste.
  Cala Ratjada ligger åtta mil från Palma och består av flera olika smaragdfärgade badvikar. Ursprungligen en fiskeort. Omgivningarna är gröna och frodiga. Barnvänligt. I närheten finns några av Mallorcas bästa golfbanor och möjlighet att hyra häst.

  Mallorcaresor - miniguide

  Resa dit: Fritidsresor, Ving, Always, Apollo och Spies har charterresor till Mallorca. Förutom de tre storstadsflygplatserna finns charterresor från många mindre städer, bland annat Luleå, Sundsvall, Karlstad och Växjö. En vecka för två personer med boende på mellanklasshotell kostar mellan 8 000 och 9 000 kronor.
  Hyrbil: Det finns många biluthyrare på ön. Priserna varierar kraftigt beroende på säsong, från 100 till 350 kronor per dag. Huvudvägarna på Mallorca är i god kondition men ska man färdas på mindre vägar kan hyrmoped vara att föredra.
  Buss: I Palma avgår i stort sett alla bussar från Plaça de Espanya. Bussnätet är väl utbyggt och det går att åka buss mellan de flesta samhällen till rimliga priser.
  Tåg: Det finns två tåglinjer från Palma. En till Sóller och en till Inca. Dessutom finns tågförbindelse mellan Inca och Sa Pobla. Tåget är långsammare än bussarna men linjen Palma–Sóller bjuder på vackra naturvyer och fungerar som turistattraktion. En tur- och returbiljett kostar cirka 45 kronor.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!