• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svenska bad

  Underbara långa sandstränder och solvarma klippor finns närmare än du tror. Vi har listat våra favoriter. Från Norrbotten till Skåne. Packa badringen, några kronor till glass och simma lugnt

  Svenska bad

  Pite havsbad, Norrbotten

  Vem har sagt att man måste åka söderut för att hitta sol och stränder. Piteå lär enligt egen utsago vara en av sommarens solsäkraste platser och kallas Nordens riviera. En syssling till Nice med lång sandstrand, gott om restauranger, konferenshotell och camping. Om solen inte strålar finns tropikbad inomhus med 30 grader i luften och 32 i vattnet.

  Strandfakta: Extremt långgrunt och barnvänligt. Nöjeslivet kring Pite havsbad kvällstid är berömt i hela Sverige.

  Var: En mil söder om Piteå.

  Så tar du dig dit: Buss eller bil från Piteå.

  När du ändå är där: Besök den fantastiskt vackra Öjebyn. Där finns en kyrkby med anor ända från 1400-talet. Testa också pitepalt. Norrbottens svar på bruna bönor och fläsk.

  Byske havsbad, Västerbotten

  Där Byske älv möter havet sträcker Byske havsbad ut sig som en lång arm för Västerbottens soldyrkare. Fin sandstrand, rent och prydligt, långgrunt och härligt klart vatten med lugna vågor. En och annan match i beachvolley, men knappast en enda strandraggare i sikte. När solen väl sträcker sina strålar mot norra Sverige är den ihärdig och efterlängtad. Pressa är ordet, här tar man väl vara på den brunbränna man kan få.

  Strandfakta: Långgrunt och barnvänligt. Stor träskuta för barnen att leka på (på land).

  Var: Byske. Tre mil norr om Skellefteå.

  Så tar du dig dit: Buss eller bil från Skellefteå.

  När du ändå är där: Fiska! Byske älv är en av Sveriges bästa laxälvar. Gå in på www.byskelaxdal.com för mer info (eller ring turistbyrån i Skellefteå 0910-736018). Största laxöringen hittills i år som fångats i älven, vägde 8,5 kilo.

  Smackgrundet, Medelpad

  I Sveriges största floddelta finns en av Sveriges sandigaste badplatser. Längst ut på en av deltats sandöar möter en gyllengul strand det öppna Bottenhavet och Norrlandshorisonten. Hit kommer mest folk som bor i närområdet och en och annan långväga fågelskådare. Vattnet är klart, bottnen len mot dina sommarfötter. Inga glasskiosker, inga solstolar.

  Vattnet som strömmar ut i havet från Indalsälven gör badvattnet isande kallt om det är frånlandsvind, betydligt ljummare om det är pålandsvind. Inget för tidiga vårdopp således, men ett badparadis ett het sommardag när solen bränner över Medelpad och Bottenviken.

  Strandfakta: Inte en kiosk så långt ögat kan nå. Detta är naturens eget badkar. Sandstrand. Barnvänligt.

  Var: Indalsälvens delta ligger vid E4:an strax norr om Sörberge, i Timrå kommun mellan Sundsvall och Härnösand.

  Så tar du dig dit: Om du kommer söderifrån, sväng av till höger mot Midlanda, och sedan till vänster in på en liten grusväg genom grinden i älgstängslet. Parkera och fortsätt till fots på vägen som leder till träbron ut till Smackgrundet.

  När du ändå är där: Ta en tur genom Timrå och betrakta hur tråkigt småstads-Sverige kan vara när det visar sig från sin sämsta sida. Sulfatdoften som från ortens pappersbruk gör inte saken bättre (bort till Smackgrundet tar sig dock inte de sura vindarna). Ta en korv på grillen på huvudgatan och begrunda hur det kan komma sig att en svensk småstad ser ut som den gör.

  Marstrand-Strömstad, Bohuslän

  Bohusläns bästa bad är inte bad. Det vill säga, det är inte vid badplatserna du hittar de mysigaste bohusbaden. Utan på klipporna. Inget är bättre än att breda ut badlakanet i klippskrevan som bara du känner till och låta kroppen värmas av både granit och sol. Att svalka sig med ett dopp och känna saltet strama i huden när den torkas av solen.

  Hyr en kajak. Ta på dig flytvästen och solglasögonen, tryck ner fikakorgen i sittbrunnen och ge dig ut på böljan den blå. Paddla mellan kobbar och skär, säg hej till knubbsälarna och sjöfåglarna. Glid in i en långgrund vik där inte ens plastekorna når fram, titta på småkrabborna på bottnen, låt paddeln vila och njut av stillheten. Gör sedan ett strandhugg eller klipphugg just där du känner för det. Och hitta ditt eget bästa bohusbad.

  Strandfakta: Precis vad du själv vill att det ska vara.

  Var: Hela den bohuslänska skärgården.

  Så tar du dig dit: Det finns många kajakuthyrare i Bohuslän. Kontakta närmsta turistbyrå för att få reda på var du kan hyra.

  När du ändå är där: Hitta en lugn vik, pröva på hur det känns att slå runt och ta sig ur kajaken, träna livräddning och att ta sig upp i kajaken från vattnet. Jobbigt, men kul. Gör inte detta ensam.

  Käringön, Bohuslän

  På vintern är Käringön nästan en öde ö men under sommaren reser sig en skog av segelbåtsmaster i hamnen. Alla sommargäster till trots, Käringön bjuder på flera fina bad. På sydvästra sidan radar badplatserna upp sig. Här finns Tanternas vik, kvinnornas egna nakenbad där klipporna bildar ett naturligt insynsskydd. Lite längre bort finns dam- och herrbadet, klassiska utomhusbad med badhus, brygga och inhägnad för att hindra tjuvkikare. Här kan både män och kvinnor bada nakna, fast på olika tider.

  Ö-viken, barnbadet och familjebadet är andra bad som ryms på den lilla klippön. Att ligga på klipporna och blicka ut över den obrutna horisonten är sann avkoppling. Möjligtvis guppar något sälhuvud fram, annars är det bara hav mellan dig och Storbritannien.

  Var: I havet, sydväst om Orust.

  Så tar du dig dit: Med egen båt eller färja från Hälleviksstrand på Orust.

  När du ändå är där: Titta in på det lilla hembygdsmuseét "Fiskarstugan" och få en inblick i forna dagars hårda fiskarliv. Eller ta dig ut till Måseskär och klättra upp i den gamla fyren.

  Lilla Apelviken, "Kåsa", Varberg

  Sol, havsluft och näringsrik kost var enligt Varbergsläkaren Johan Severin Almer det bästa medlet mot tuberkulos och slog i början på 1900-talet upp portarna till Apelvikens sanatorium ett stenkast från havet. 1927 var sanatoriet det största i Sverige med nästan 600 vårdplatser.

  I dag rymmer det allehanda spabehandlingar och sandstranden nedanför är numera EU-flaggad (för sitt rena vatten) och en aning hipp. På strandremsan samsas volleybollattjande magruteungdomar med barn som fiskar krabbor från vikens omgivande klippor. På den södra delen av stranden finns ett handikappbad som flitigt används av den äldre skaran badentusiaster. Fortsätter man den lilla grusvägen mellan rosenbuskarna förbi handikappbadet kommer man till platsen där Carl Larsson spenderade några somrar under slutet av 1800-talet. Tomten är kvar, men huset är sedan länge borta.

  Strandfakta: Långgrunt med fotvänlig sandbotten.

  Var: Varberg, mellan Halmstad och Göteborg.

  När du ändå är där: Besök Varbergs fästning (med den kända Bockstensmannen som hittades i en mosse med tre pålar genom kroppen och som man tror dog för över 600 år sedan) och fiskeläget Träslövsläge med små röda fiskebodar och rynkiga fiskare med svårbegriplig dialekt. Sommartid bubblar utelivet i Varberg. Nedanför fästningen spelas ofta konserter. Den största stranden i Varberg, Stora Apelviken, är ett mecka för surfare från hela landet.

  Bläsinge, Öland

  Doften av hav, sälta och solvarm tång. Naturlig strand utan deoderant. Fiskehamn och bodar. Stillsam plats med tärnor och måsar. Mjuk sandbotten. Få utsocknes.

  Strandfakta: Långgrunt och lugnt.

  Var: Östra Öland i jämnhöjd med Ölandsbron.

  Så tar du dig dit: Bäst med bil eller cykel. Buss från Kalmar stannar i Gårdby.

  När du ändå är där: Galleri Blå Porten med lysande kladdkaka. Eckels udde (söder om Kastlösa), havsvik med badbrygga och gott om sälar.

  Stenshuvud, Skåne

  Norra Rörum och Knäbäckshusen. Blå bränningar. Ele-ktrisk grönska. Det här är hav och stränder, men också skånsk djungel. Bort mot Hällevik möter bok rhododendron och tuja. Hägg och syren får luften att dofta som en nyöppnad fruktsoda. Du kan vandra i timmar. Eller så stannar du vid havet. Badar, torkar och badar på nytt.

  Strandfakta: Vacker, men med lömska strömmar. Vitemölla, en halvmil åt norr, är barnvänligare.

  Var: Just söder om Kivik.

  Så tar du dig dit: Bil eller cykel. Närmsta busshållplats Kiviks strand (5 km).

  När du ändå är där: Kivik/Österlen med äppelodlingar (blommar i regel slutet maj?början juni) och marknad (14?16 juli).

  Åhus, Skåne

  Äspet och Täppet låter som två figurer i en Gösta Knutsson-saga, men bildar tillsammans stommen i Sveriges Blackpool: träpir rakt ut i havet, campare i träningsoverall och doft av träkolsgrillat. Långgrunda Täppet kommer med ett tallkantat Sunset Boulevard, flanörer och posörer. Tvärs över hamnbassängen väntar Äspet med kritvit sand och början på en strand som med korta avbrott för hamnar och fiskelägen sträcker sig sju mil söder ut till Ystad och rikets ände.

  Strandfakta: Täppet, om du gillar att spana folk. Äspet är lugnare. Båda är barnvänliga.

  Var: Åhus.

  Så tar du dig dit: Buss från Kristianstad.

  När du ändå är där: Studiebesök på Vin & Sprit; boka i god tid hos turistbyrån, tel 044-240106. Yngsjö havsbad, stark utmanare till titeln traktens bästa. Transval; nej, inte Sydafrika utan Åhusförort i söder. Inget speciellt, men bra namn att dra till med när du ska berätta vart du varit på semestern.

  Haväng, Skåne

  Kilometer efter kilometer av mjuk sand spänner en månformad båge. Horisonten känns oändlig. Stranden vid Haväng och Ravlunda är osvenskt evighetslång. Bred och frikostig. Inramad av Stenshuvud och Hanöbukten. Trakten är tryggt förankrad i Skåne: inåt land väntar böljande äppelodlingar, betande får och korsvirkeshus. Ändå visar den upp detaljer som tyder på motsatsen. Just ovanför landhöjningen följer en stäpp. Faktiskt. Sommarnätter doftar Ravlundafältet tungt av nejlikor och backtimjan.

  Strandfakta: Mycket folk, men också ödsliga partier. Barnvänlig.

  Var: Norr om Kivik.

  Så tar du dig dit: Bil eller cykel. Buss från Kristianstad stannar vid Ravlunda kyrka; därifrån några kilometers promenad.

  När du ändå är där: 50-tals kaféet i Brösarp. Vandringsled längs Verkeån. Blåherremölla och Flodahus med sommargyllingar och gnistergröna bokskogar. Ravlunda kyrka och Fritjof Nilsson Piratens gravsten: "Här under askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen.

  Om du är i Stockholm?

  Solvik

  Sandstrand med brygga, på behagligt avstånd från stadsbruset. Dopp i Mälaren med tjusiga båtar sompasserar på väg mot Drottningholm. Gott om barnfamiljer.

  Så tar du dig dit: T-bana till Alvik, därifrån Nockebybanan (spårvagn) till Smedsslätten.

  Långholmen

  Klippbad, strandbad, små vikar och bryggor. Hela ön är badvänlig, på strandbadet nedanför vandrahemmet samlas barnfamiljer, på södra udden är det gaybad.

  Så tar du dig dit: T-bana till Hornstull, eller buss 66 mot Reimersholme.

  Smedsuddsbadet

  Ett av Stockholms mest populära bad. Väldiga Västerbron reser sig på ena sidan, lugnt vatten och frodig grönska runt omkring. Gott om strandraggare, grillar och barnfamiljer.

  Så tar du dig dit: Buss 4 till Västerbroplan.

  Fredhäll

  Klippor. En oas på Kungsholmens bästa sida. Här finns också det fina Fredhällsbadet, kallbadhus som byggdes till Stockholms olympiad 1912. Få barnfamiljer.

  Så tar du dig dit: Buss 62 till Fredhäll, ändhållplatsen.

  Saltsjöbaden

  Ett alldeles fantastiskt kallbadhus. Som ett träslott i vattenbrynet. Här finns även nakenbad, kvinnor och män har separata avdelningar. Få barn. Havsbad. Inträde: 30 kr för vuxna, 15 kr för barn. Öppet 8.30?18.

  Så tar du dig dit: Saltsjöbanan från Slussen, till ändhållplatsen./BS

  BS = Bodil Sjöström, PA = Per J Andersson, MA = Mattias Abrahamsson, TL = Tobias Larsson, MP = Mikael Persson.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!