• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tigrarnas kamp om Sri Lanka

  Kriget mellan den tamilska gerillan och regeringsstyrkor startade 1983, och sedan dess har mellan 60 000-70 000 människor dödats.

  På Sri Lanka är den singalesiska folkgruppen i majoritet (74%) och lankesiska tamiler utgör den största minoriteten med 13%, indiska tamiler uppgår till 6% och morer till 7%. Språkfrågan har varit känslig, 1956 drevs igenom att singalesiskan skulle vara det enda officiella språket och buddismen statsreligion. I dag tycks många anse att detta var startskottet för de djupgående oroligheterna mellan folkgrupperna, som skulle följa. 1988 beslutades att singalesiska och tamil är likställda som landets två officiella språk.

  Konflikten har utkämpats mellan lankesiska regeringsstyrkor och en tamilsk gerilla, Tigrarna, som slagits för en egen stat kallad Eelam. Det har också funnits en singalesisk gerilla, en ung nationalistisk vänsterrörelse, JVP, som gjorde väpnat uppror 1971. Detta slogs hårdhänt ned. I slutet av 80-talet bedrev JVP-gerillan terror i öns södra provinser.
  Regeringsskiftena på Sri Lanka har skett demokratiskt genom allmänna val. Samtidigt går det att finna otaliga exempel på maktmissbruk, korruption, valfusk och politiskt våld.

  I februari 2002 slöts en vapenvila mellan regeringen och den tamilska gerillan. Tamilerna har givit upp sitt tidigare krav på en egen stat. I fredsplanen handlar det i stället om provinsiell autonomi inom landet. Trots mängder med brott mot vapenvilan har den bestått. I våras utträdde tamilgerillan ur fredsförhandlingarna med regeringen. Man anser att regimen inte levt upp till löftena om uppbyggnad av den krigsdrabbade norra delen av ön. Fredsförhandlingarna försvårades ytterligare av senhöstens inrikespolitiska kris. Landets kvinnliga president, Chandrika Kumaratunga, anklagade regeringen för alltför kraftiga eftergifter mot gerillan. Som en följd sparkades tre ministrar och även parlamentet stängdes temporärt. Trots bakslagen finns ändå gott hopp om att fredsprocessen ska rida ut stormen. De tamilska tigrarnas ledare, Velupillai Prabhakaran, har för sin del bestämt påpekat att rörelsen står bakom fredsförhandlingarna och vapenvilan.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!