Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Världen i Stockholm

När du vill inspireras inför nästa utlandsresa. När du vill göra en nostalgisk tripp i minnena från ditt rika reseliv. Besök det exotiska Stockholm. Vi hyllar den mångkulturella huvudstaden och bjuder på 25 garanterat osvenska nedslag.

Text: Redaktionen • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

Restauranger

Inga sötsura såser

Restaurang Ho’s. Glöm tidigare kinakrogar, nollställ dig och kliv in i den mandaringula lokalen långt ner på Hornsgatan på Södermalm. Ho´s saknar tingeltangel och krusiduller, blaskiga sötsura såser och friterade kycklingbollar. Här serveras läckerheter ur det kantonesiska köket som både överraskar och gör att stockholmare mer eller mindre vallfärdar hit. Servicen är kamratlig, slamret i köket hemtrevligt. Ho´s ger en helt ny upplevelse av Kina som man gärna bär med sig länge. /BS

Var? Hornsgatan 151. Hur? T-bana Hornstull. När? Tisdag–torsdag 11–14.30, 17–22, fredag 11–14.30, 17–22.30, lördag 14–22.30, söndag 14–22. Kontakt: 08-844420.

Så smakar tredje världen

Restaurang Baba Jan. Om du inte kan bestämma dig för en exotisk matkultur ska du satsa på Baba Jan, restaurangen på Etnografiska museet. Här kan du äta multietnisk salladsbuffé, indonesiska kycklingspett och indisk dhal, dricka namibiskt öl och kinesiskt te och snaska på afrikanskt godis, makedonsk halva och arabisk-grekisk baklava. För att nämna en bråkdel av utbudet.

Här det högt i tak, både bildligt och bokstavligt talat. Solen flödar in genom de stora panoramafönstren, afrikansk musik blippar och bloppar fram reslusten och dofter från hela tredje världens grytor kittlar i näsborrarna. I ena hörnet finns en avdelning med sittkuddar och låga bord, populär bland barn och ammande mödrar.

Välj mellan indiska Cobra, namibiska Windhoek, thailändska Singha och ytterligare 32 exotiska ölsorter och 29 tesorter (inklusive chai). Här finns också egentillverkad pickles, rykande hemmabakat bröd, små indiska handrullade cigaretter (bidis) med mera som får reslusten att sjuda i dina ådror.

Dessutom: pannkaka med sylt och grädde till barn som är skeptiska till exotisk mat och pysselverkstad en bit bort inne i museet för barn som känner sig kreativa.

Huvudrätterna kostar 50–100 kronor. Under lunchtid ingår salladsbuffén. På sommaren: sola på uteserveringen eller låna picknickfilt och ät din exotiska lunch i gräset nedanför det vackra japanska tehuset i museiträdgården. /PA

Var? Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34. Hur? Buss 69 från Sergels Torg eller 20 minuters promenad från T-bana Karlaplan. När? Tisdag och torsdag–söndag 11–17, onsdag 11–20. Lunch 11–14 tisdag–fredag. Kontakt: 08-6639719 och http://www.etnografiska.se/etnoweb/rest.htm.

Smått och gott från Beirut

Beirut Café. På Stockholms första libanesiska restaurang är upplevelsen av mat, miljö och andra orientaliska njutningar flerfaldig och rik. Slå dig ner på de plyschklädda divanerna eller soffpallarna i entrén och beställ in arabiskt kaffe, småkakor och en glittrande vattenpipa laddad med söt, mustig jordgubbstobak. När tobaken brunnit ut kan man gå hem och tänka “gott nog”, men om magen känns som en svirrande svärm hungriga cikador är det dags att titta i menyn.

Guldkrogsentrén, de purpurmurriga orientaliska mattorna på det ljusa mosaikgolvet, de tingel-tangeldekorerade kopparlamporna och den hemskt propert kostymklädda personalen gör att tankarna går till en präktig lyxkrog i någon av Främre Asiens metropoler.

Men det behöver inte bli dyrt på Beirut Café. Helst äter man smårätter, kalla och varma mezes. Testa jouwaneh moklieh (citronmarinerade stekta kyklingvingar), shanklish (libanesisk kryddig torkad ost) och Libanons stapelvara hoummos (kikärtsröra). Två rätter var räcker (de kostar bara cirka 50–80 kronor/styck), blanda och dela, doppa pitabrödet i rörorna och känn doften av salta vindar från det ljumma Medelhavet och libanesisk ceder från bergen. Ofta är det fullsatt, vardags- som helgkvällar. Boka i tid! /PA

Var? Engelbrektsgatan 37. Hur? T-bana Tekniska högskolan eller fem minuters promenad från Stureplan. När? Måndag–torsdag 17–24, fredag–lördag 17–01, söndag 17–24. Kontakt: 08-212025.

Magdans och mezes

Cava de Roi. Den här libanesiska restaurangen har snabbt gjort sig ett namn i Stockholms krogvärld. Ägaren Jack Ibrahim kommer från Beirut och det är han som har flugit in de vassa kockarna från Libanon. Här äter du grillrätter och en mängd olika mezes (smårätter). Hoummos, friterade ostrullar, kycklingnjure, auberginröra, underbart kryddad råbiff är bara några av alla de smårätter du kan välja på. Beställ en meny så får du lite av varje. Är du noga med vad du stoppar i dig behöver du inte vara orolig. Den mycket trevliga personalen ser nämligen som sitt kall att undervisa sina gäster i libanesisk matkultur; de berättar vad allt som ställs fram på bordet är för något och hur det ska ätas. Måltiden avslutas lämpligen med turkiskt kaffe och vattenpipa.

Varje kväll utom måndagar och tisdagar bjuds det på magdans till arabisk levande musik. Ofta fullt så beställ bord i god tid. /PJ

Var? Huvudsta centrum. Hur? T-bana Huvudsta. När? Alla dagar 10.30–14.30 (svenskt kök) och 16–01 (libanesiskt kök). Kontakt: 08-271354.

En kväll i Kuala Lumpur

Restaurang Malaysia. Malaysia rymmer många spännande smaker som berättar en historia om kolonisation, kulturmix och handel i djonker över haven. Malaysisk mat är, liksom hela landet, ett potpurri av det inhemskt malaysiska, det indiska och det kinesiska. Du äter på blommiga batikdukar och serveras av personal i lika blommiga kläder. Nationalrätten är saté ayam (kycklingspett med jordnötssås), men mer spännande är exempelvis kari kambing kampung, currylamm på byns vis, med torkad chili, kikärtor och potatis och en smakblandning jag inte upplevt sedan jag var i Kuala Lumpur för tio år sedan.

Missa inte att beställa roti canai, tunt bröd stekt i stekpanna, frasigt och mjukt på samma gång. De gröna pannkaksrullarna med kokos och glass (aiskrim på malaysiska) är en värdig och sötmild avslutning på kryddexcesserna. Huvudrätterna kostar frÙ?n cirka 130 kronor. /PA

Var? Luntmakaregatan 98. Hur? T-bana Rådmansgatan. När? Måndag–torsdag 10–22, fredag 10–23, lördag 13–23, söndag 13–22. Kontakt: 08-6735669.

Veganmat från Östasien

Lao Wai. Rykande wokad veganmat från Östasien. På Lao Wai känns det som om kocken är varsam om min kropp och mina sinnen. Lena smaker med inslag av små chilisting här och där. Inredningen är minimalistisk; här finns inget som pockar på uppmärksamhet. Väggarna lugnt vita och grå och rena från utsmyckningar, maten består av kroppssnälla saker som grönsaker, tofu och sojakött och menyn är lika stram som inredningen. Få rätter, få val.

Man gör som i Kina. Ni beställer in flera rätter som ni delar utan tanke på ditt och mitt. Risskålen är dock personlig. Ät ömsom från de gemensamma tallrikarna mitt på bordet och från din egen risskål.

Vegancappuccinon (gjord på sojamjölk) är fetmjölkskrämig och med distinkt smak av nyrostade italienska kaffebönor. Rätterna kostar mellan cirka 80 och 160 kronor.

Lao Wai ligger i Stockholms Lilla Asien, fem minuters promenad från Kungsgatan. På Luntmakarergatan ligger förutom Lao Wai och Malaysia ytterligare fem asiatiska restauranger (koreanska, japanska, thailändska etc) och på tvärgatorna Kammakargatan, Tegnérgatan och Rådmansgatan hittar du persisk husmanskost, indiska livsmedelsaffärer, kinesiska antikvitetsaffärer, japanska diversehandlare med mera. /PA

Var? Luntmakaregatan 74. Hur? T-bana Rådmansgatan. När? Tisdag–söndag 11.30–14 och 17–22. Måndag stängt. Kontakt: 08-6737800.

Stockholms bästa indier

Lilla Pakistan. Indisk-pakistansk restaurang som är kamellängder bättre än praktiskt taget alla andra indiska krogar i Stockholm. Det är tre gånger så dyrt (huvudrätter för mellan 165 och 265 kronor) som sunkindiern på hörnet, men också tre gånger så gott. Menyerna är finkrogsformulerade. Hör här: “Saffranbrässerad lammrostbiff, garnerad med soltorkade rostade frukter med ingefära och lök, rostade pakistanska pinjenötter och färsk fårost”. Och köket håller faktiskt vad menyn lovar. /PA

Var? S:t Eriksgatan 66. Hur? T-bana S:t Eriksplan. När? Tisdag–torsdag 17–22,
fredag–lördag 17–23. Kontakt: 08-305646 och http://www.lillapakistan.com.

Krishnas gröna rätter

Govindas indiska vegetariska restaurang. Beställ dagens tallrik, slå dig ner vid ett bord och ät i lugn och ro. Det passar liksom inte att stressa här. Restaurangen är en tvär kontrast till busshållplatsen utanför det stora fönstret där folk jäktar för att hinna med.

Ur högtalarna strömmar meditativ musik. Att sällskapet vid bordet bredvid pratar om George Harrison, ex-beatlen som dog i vintras, känns nästan arrangerat. Harrison var nämligen en hängiven Hare Krishna-anhängare och Govindas drivs av Hare Krishna-rörelsen. Menyn består av vegetariska rätter från Indien och dagens tallrik kostar 75 kronor. Missa inte den hemmagjorda saffransglassen. /PJ

Var? Fridhemsgatan 22. Hur? T-bana Fridhemsplan eller buss 1, 4 och 49 till Fridhemsplan. När? Måndag–fredag 11–19, lördag 12–19. Kontakt: 08-6549004.

Texas BBQ

Grill Ruby. Yes, we’re open – skylten bredvid entrén. Willie Nelson – musiken när du kommer in, värmen från grillen, de staplade påsarna med specialimporterad träkol, den dova interiören.

På Grill Ruby är allt det onödiga bortskalat, Texasmat, musik och värme färgar lokalen och stämningen. Beställ en tenderloin (oxfilé), och in kommer bara den på en stor het tallrik. Grillränder och kött så mört att det nästan rinner isär. Inga sladdriga tomater och salladsblad, bara köttbiten. Vid sidan om beställer du potatisen, bakad, mosad eller friterad. Dessutom ett tillbehör eller tre, chilibearnaise, salsa på rostade oliver, cole slaw … På bordet står Rubys egen barbequesås, smaksatt av russin och fikon (köp med hem för en femtiolapp).

Personal som alltid ser dig, minns dig och märks bara när det behövs. Billigt är det inte (från 153 kronor för en köttbit), men för stans godaste barbeque kan man betala. /BS
Var? Österlånggatan 14. Hur? T-bana Gamla stan. När? Måndag–fredag och söndag 17–01, lördag 13–01. Kontakt: 08-206015.

Strandrestaurang i Thailand

Koh Phangan. En av de mest kända thaikrogarna i Stockholm. Och en av de bästa. Koh Phangan är bambu, plastödlor, buddhastatyer och, så klart, neonlampor i tusental. Beställ lokalt öl och självklart blir du serverad thailändskt Singha-öl.

Koh Phangan är ofta fullsatt vid lunchtid så kom i tid. Bordsbokning går bara att göra efter klockan 16. Menyn består av välkryddade, traditionella thairätter. Får du den dumma idén att testa den där lilla, oansenliga röda chilifrukten ovanpå riset talar du med kluven tunga en halvtimme framöver. Skulle du däremot få den något smartare idén att dra till Thailand på riktigt knatar du runt hörnet till Koh Phangans egen resebyrå. Känner du för att slå på stort kan du även få hjälp med att köpa hus eller tomt i det tropiska paradiset.

Till ljudet av cikadornas sång får du en lunch för 60 kronor och middag för runt 150. Menyn finns på deras hemsida. /TL
Var? Skånegatan 57. Hur? T-bana Medborgarplatsen. När? Måndag–fredag 11–01, lördag–söndag 14–01. Kontakt: 08-6425040 och http://www.kohphangan.nu/.

Affärer etc

Afrikanska frillor på Södermalm


Afro Söder. Det är en fördel att ta med sig matsäck till Afro Söder på Södermalm. Att göra dreadlocks eller fixa flätor tar sisådär sjuåtta timmar. Skinfade tar också tid, en klippning där håret är så snaggat att det nästan Ù�r bar skalle, inga kanter får synas, inte ens hårfästet. Afrofade är supersnagg i nacken, sedan kort och jämnt så att skallens form blir rund och fin. Gå in här och bli vackert afrikansk, eller bara gå förbi utanför och snudda vid den sköna atmosfären runt en av Söders mångkulturella salonger. /BS
Var? Krukmakargatan 20. Hur? T-bana Mariatorget. När? Måndag–fredag 11–19, lördag 11–17. Kontakt: 08-6687090.

Egyptisk shopping

Kairo Bazar. Konsten att tränga ihop en hel bazar på några få kvadrat visas i denna pyttebutik nära Västerbrons fäste. Oljelampor, små dekorativa statyer, örhängen och armband, tofflor, flöjter, rökelse och vattenpipor högt och lågt. Strunta i chokladen och blommorna när du går bort, titta in här och slå till på en egyptisk gåva. Fyndigt och exotiskt. /BS
Var? Långholmsgatan 9. Hur? T-bana Hornstull När? Måndag–fredag 11–18, lördagar 11–15. Kontakt: 08-6681191.

Brittisk smet

The English Shop. Det är något speciellt med de där små engelska sylt- och marmeladburkarna. Blanda dem med några engelska supporter-halsdukar, te och blåbärsmuffinssmet så har du The English Shop i Söderhallarna. Här handlar du brittiskt oavsett om det gäller frukostflingor, frusna korvar eller barnböcker. Av någon anledning har butiken en förkärlek för barnryggsäckar i grälla färger och med märkliga motiv (eller vad sägs om att stoppa in barnens lunchmackor i munnen på C3P0-roboten i Star Wars?). Om det är utmärkande brittiskt med knepig smak på ryggsäckar så är det något Vagabond missat i sina guider.
The English Shop finns även i Farsta Centrum. /TL
Var? Söderhallarna, Medborgarplatsen. Hur? T-bana Medborgarplatsen. När? Måndag–onsdag 10–18, torsdag–fredag 10–19, lördag 10–16 och söndag 12–16. Kontakt: 08-6404404 och http://www.englishop.se.

Delikatesser från öst

Rabbit delikatesser & matimport. Det ser inte inbjudande ut. Längst ner i ett hyreshus i vad som utifrån liknar en lagerlokal ligger Rabbit Delikatesser. Gå upp för ståltrappan, ta de tre-fyra stegen över lastbryggan och stig in. Då upptäcker du att det fortfarande mest påminner om en lagerlokal. Butiken fjäskar inte. Här görs inga ansträngningar att förföra kunden med en stilig inredning.

Betonggolvet är grått och svalt, i ena hörnet svajar ett berg av kartonger och hyllorna följer inte alls den pedantiska struktur vi är vana vid från Ica och Konsum. Att handla här är som att handla i sin egen fördom om Östeuropa, vilket bara det är värt ett besök. Viktigast är dock utbudet: Den polska marmeladen, den ungerska chokladen, de polska kexen, den ungerska senapen och, framför allt, köttet – kryddig korv, rökt skinka och fläsk. Allt direktimporterat från Polen och Ungern. Och för den som behärskar polska så säljs dagstidningar här. /PJ

Var? Ankdammsgatan 5, Solna. Hur? T-bana Solna centrum. När? Måndag–fredag 8.30–18.30, lördag 9.30–14,30. Kontakt: 08-275770.

Amerikansk mix till max

Gray’s American Foodstore. Browniemix, muffinmix, pumpkin piemix, Marschmallow Fluff, sirap, majonnäs, flingor i roliga färger och former, jordnötssmör och naturligtvis bagels. För den som rest eller bott i USA är Gray’s American Foodstore en nostalgitripp som skapar såväl fettchocker som goda minnen. Allt kladdigt, onyttigt och kul från USA finns här, för den som inte är särskilt bra på matlagning en riktig skatt. Tillsätt vatten bara och maten är klar. /BS

Var? Odengatan 39. (även Västerlånggatan14 och St Eriksgatan 53) Hur? T-bana Odenplan. När? Måndag–lördag 10–19, söndag 10–18. Kontakt: 08-6123040.

Barer och sena nöjen

Orientdisko på Söders höjder

Re:Orient Club. Något så ovanligt som ett disko för alla oss som blir lyckliga av att känna dofterna från Marrakech gränder, ständigt längtar tillbaka till kamelsafarin i Rajastahn och aldrig kan titta oss mätta på Blå Moskéns siluett mot Istanbuls kvällshimmel. Varannan lördag i den gamla Kägelbanan under Mosebacke på Söder spelar olika DJs det bästa av den arabiska, indiska, persiska, turkiska och nordafrikanska dansmusiken. I baren, som har ett eget rum, slipper man musiken. Där kan man istället titta på en gammal svartvit Bollywoodfilm, ta ett stop vattenpipa laddad med jordgubbs- eller äppeltobak och diskutera skillnaden mellan kokosnöts- och cashewnötsfeni (eller någon annan aktuell fråga) med polarna.

Dessutom: arrangören Södra Teatern har andra roliga klubbar. Flera lördagar i vår är det västafrikansk groove på Club Dakar och östafrikansk glädjemusik på Club Addis (med devisen “Smile, you are in Addis Abeba”). Då håller man till i Södra teaterns foajé. /PA
Var? Södra Teatern och Kägelbanan, Mosebacke Torg. Hur? T-bana Slussen. När? Re:Orient arrangeras 27 april, 11 maj och 25 maj klockan 21–01. Club Dakar 26 april och 10 maj klockan 21–01. Club Addis 4 maj och 1 juni. Samtliga klubbar, entré 60 kronor. Kontakt: 08-55697200 (kansli) och 55697230 (biljetter) och http://www.sodrateatern.com/program/klubbar.htm.

Tjeckiskt gemyt och ölskum

Soldaten Svejk. Skummet putar som stint badskum ur sejdlarna. Staropramen, Bohemia Regent, Pilsner Urquell. De tjeckiska ölen väcker en akut längtan hos mig att svepa glasen på en gång, girigt torka skummet från läpparna och sedan svepa ett glas till – och sedan boka en biljett direkt till Prag för att obegränsat få vältra mig i tjeckiskt gemyt.

Sedan 1974 har man kunnat uppleva en bit Prag på Södermalm. Då startade makarna Zdenek och Vladimira Vavram restaurang Soldaten Svejk. Här kan man glida in och njuta av det typiska centraleuropeiska köket, och samtidigt välja mellan tio sorters direktimporterad tjeckisk fatöl. /PA

Var? Östgötagatan 35. Hur? T-bana Medborgarplatsen. När? Måndag-torsdag 17–24, fredag, lördag 17–01, söndag 17–23. Kontakt: 08-6413366

Tropisk romantik i Birkastan

Tiki Room. Luta dig världsvant mot baren, smutta på en Whispering Reef (rom, vaniljlikör och limejuice). Blunda, känn Polynesiens smak. Titta, och där står du under blåsfisklampor en trappa ner i Birkastan. Söderhavsmys och starka goda drinkar. Ta din dejt till denna bar och ni får en tropisk romans som start på kvällen. /BS
Var? Birkagatan 10. Hur? T-bana St Eriksplan När? onsdag–lördag 17–01. Kontakt: 08-311555.

Som i Andalusien

Mamas & Tapas. Spansk bar och restaurang känd för sina vällagade tapas (smårätter). Enda baren i Stockholm där jag flera gånger varit med om att gästerna till tonerna av flamenco och latinsk disko spontant börjat dansa mellan borden. Klassiska tapas som gambas al ajillo (räkor stekta i olja och vitlök), patatas bravas (friterade potatisklyftor med tomatsås) och tortilla española (potatisomelett). Smårätterna kostar 50 kronor styck. /PA

Var? Scheelegatan 3. Hur? T-bana Rådhuset eller buss 3 från exempelvis Slussen eller Fridhemsplan till Kungsholmstorg. När? Måndag–fredag 16–01, lördag–söndag 12–01. Kontakt: Tel 08-6535390 och http://www.tapas.nu/.

Kaféer

Globalt fika

Zenit. Tre damer i hatt talar livligt på finska, ett pussande par sitter nersjunkna i en mjuk soffa, två unga män fnissar och säger hemligheter på turkiska. I Sidahusets bottenvåning ligger Zenit, Sveriges mest globala kafé, där inte bara kaffe serveras utan också kostnadsfria föredrag, debatter, guideböcker från världens hörn, internet och en mycket stark vilja att förändra världen. Hit går du för att fika mitt i centrala Stockholm och samtidigt få en fördjupad men ändå lättsmält bild av bistånd. /BS

Var? Sveavägen 20. Hur? T-bana T-centralen. När? Måndag’?lördag 10–18. Kontakt: 08-6985472 och http://www.sida.se/zenit.

Italien på kopp

Sosta Espressobar. En espresso i farten, nonchalant lutad mot bardisken. Eller en caffe latte och en macka, stående vid något av de tre små väggborden. På Sosta Espressobar mittemot Handelshögskolan på Sveavägen tar du ett kliv rakt in i den italienska kafékulturen. Här finns inga stolar, utan kaffet dricks givetvis stående och menyn är på italienska. Den ljusa sparsmakade interiören ger en tydlig signal att det är kaffet som är viktigt. Inget tjafs. Sosta Espressobar finns också på Jakobsbergsgatan nära Norrmalmstorg. /PJ

Var? Sveavägen 84/Jakobbergsgatan 5–9. Hur? T-bana Rådmansgatan/Östermalmstorg. När? Måndag–fredag 8–19, lördag 10–17, söndagar stängt. Kontakt: 08-6121349 och 6117107.

Barnvänligt

Färgsprakande fjÙ?rilar

Fjärilshuset. Minst 25 grader varmt och hög luftighet. Då trivs fjärilarna i Fjärilshuset i Hagaparken. Här flyger cirka 400 tropiska fjärilar runt i grönskan. Exotiska och färgsprakande. Mest imponerar Atlasspinnaren med sin vingbredd på nästan 30 centimeter.

I subtropiska Fågelhuset lever cirka 100 fåglar av ett 40-tal olika arter. Några flyger fritt, andra bor i stora burar. Vänder du blicken neråt i ser du rödörade vattensköldpaddor som bor i Fågelhusets varma vattendrag. /PJ

Var? Hagaparken. Hur? Buss 515 eller 69 från Odenplan till Haga norra. När? April–september: Tisdag–fredag 10–16, lördag–söndag 11–17.30. Oktober–mars: Tisdagar–fredagar 10–15, lördag–söndag 11–16. Kontakt: 08–7303981 och http://www.fjarilshuset.se.
För en väldigt barnvänlig men ändå exotisk restaurang, se Baba Jan under Restauranger.

Salsa för småbarn

Caramba Baby Salsa Rytmik. Så bekant, men ändå inte. Välkända sånger av Evert Taube och Astrid Lindgren i salsatakt. På golvet lär sig föräldrar och barn takt och steg – två fram, ett åt sidan, ett bak. Vissa vuxna med småbarn på armen, andra med sina lite större barn bredvid dig. Tungan rätt i mun. Barnen dansar, sjunger, och skrattar, föräldrarna räknar steg. Det är på lek, men man vill ju inte komma ur takt. “Här kommer Pippi Långstrump, tjolahej …”.

– Kom igen nu! Känn rytmen! Å ett två tre! peppar dansledaren Maria Llena som drivit sin Baby Salsa Rytmik i många år.

Lokalen är liten och dansen svettig; saftpausen i halvtid är välkommen. En lektion kostar 80 kronor. /PJ

Var? Högbergsgatan 64. Hur? T-bana Mariatorget. När? Tisdagar–torsdagar 12.30. Söndagar 13. Kontakt: 6423030 och http://www.caramba.nu.

Sommar året om

Bergianska Trädgården. Doften. Det är doften av evig sommar som först slår emot mig när jag kliver in i Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården. Jag, som egentligen inte alls är intresserad av växter, vandrar runt i det behagliga medelhavsklimatet i växthusets fyra avdelningar och tittar på blommor från Sydafrika, Sydvästaustralien och Brasilien. Jag läser på småskyltarna vid växterna och lär mig saker jag inte visste att jag ville veta. Som att det går åt 60 blad från panamapalmen – som växer i västra Indien och det tropiska Amerika – till en panamahatt. Och att det varje år exporteras en miljon hattar bara från Ecuador.

Jag sluter ögonen, luktar och drömmer mig bort till svensk eller utländsk värme. I den kaliforniska öknen är det torrt och doftar inte lika somrigt, men det är här mitt 3,5-åriga sällskap blir mest imponerad – “Oj, oj, oj! Kolla vilken kaktus!”.

Innan vi går ut kastar vi ett mynt i önskebrunnen. 3,5-åringen önskar sig lördagsgodis och jag en lång, varm sommar.

I Bergianska trädgården finns också Viktoriahuset med sin fuktiga tropikvärld med jättenäckrosor, orkidéer och ananasväxter, och så finns parken med nordiska växter. /PJ

Var? Frescati, mittemot Naturhistoriska Riksmuseet. Hur? T-bana till Universitetet eller buss 40 från exempelvis Odenplan till Bergiusvägen. När? Edvard Anderssons växthus: alla dagar 11–17 utom julafton. Frilandsanläggningen: Alla dagar. Viktoriahuset: 1 maj–30 september, vardagar 11–16, lördag, söndag och helgdag 11 – 17. Entré: Edvard Andersons växthus 40 kronor, Viktoriahuset 10 kronor. Kontakt: 08-54591722, http://www.bergianska.se.

Dina guider i det exotiska Stockholm: BS = Bodil Sjöström, PA = Per J Andersson, PJ = Per Johnsson och TL =’Tobias’ Larsson


Text: Redaktionen • 2004-11-30
RestipsSverigeStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top