Annons
Annons
Indonesien

Efter katastrofen i Sydostasien

Thailand Inget annat land har lika många Thailandsresenärer som Sverige, sett i relation till sin befolkning. År 2003 reste 210 000 svenskar till Thailand, och i fjol var det rekordmånga svenskar som firade jul i Thailand. Hur många svenskar som miste livet i flodvågen är ännu osäkert. Thailands östkust med turistorter som Hua Hin, Ko

Text: Per Johnsson • 2005-02-07 Uppdaterad 2005-02-07

Thailand

Inget annat land har lika många Thailandsresenärer som Sverige, sett i relation till sin befolkning. År 2003 reste 210 000 svenskar till Thailand, och i fjol var det rekordmånga svenskar som firade jul i Thailand. Hur många svenskar som miste livet i flodvågen är ännu osäkert.
Thailands östkust med turistorter som Hua Hin, Ko Chang och Ko Samui, nåddes inte av flodvågen och klarade sig helt utan skador. Enbart västkusten drabbades, värst svensk-orten Khao Lak där Ù?deläggelsen var total och flera turisthotell utplånades. Området där många svenskar dog liknar fortfarande en krigszon men röjningsarbetet går framåt.
I Phuket har det mesta av skräpet på stränderna rensats bort och återuppbyggnaden är igång. Charter-resorna från Sverige till Patong Beach, Kata Beach och Karon Beach startade igen i början av februari.
Nu vill allt fler i Thailand se tragedin som en nystart för turismindustrin i Phuket. Miljöorganisationer vädjar om att från och med nu reglera turismen så att det inte blir som förut.
–Nu har vi tillfälle att reglera hur man ska få bygga, var bil- och motorcykeluthyrare ska hålla till och hur många rader av solstolar som får sättas upp. Patongs stränder var en riktig röra, nu ska stranden återfå sin naturliga skönhet, säger Poonsak Naksena, biträdande borgmästare i Phuket.
En undersökning gjord bland regionens invånare visar att 70 procent stödjer förslaget, tuuristnäringen protesterar däremot.
–Vi är redo att minska antalet solstolar, men vi måste få igång arbetet, annars svälter människor ihjäl, säger Manoj Kraitong, ordförande för en branschorganisation för solstolsuthyrare.
Ett annat stort resmål för svenskar, både charter- och ryggsäcksresenärer, är Ko Lanta i Krabiprovinsen. Ko Lanta klarade sig relativt bra. Det långgrunda vattnet utanför huvudön Lanta Rai dit majoriteten av alla turister åker, bromsade vågen vilket troligen räddade många liv. Ù?ndå omkom nio fiskare och två turister på ön (varav en svensk liten flicka). Bara på Ko Lantas största strand Long Beach skadades över 300 människor, dessutom totalförstördes några bungalowbyar. Andra delar av Ko Lanta drabbades också, men inte lika hårt. Materiellt är det mesta på Ko Lanta återställt, men här och där snickras det fortfarande på en och annan trasig servering och bungalow nära stranden. Av öns 150 resorts är det bara tio som ännu inte öppnat. Huvudorten Saladan klarade sig helt utan skador.
Den närliggande lilla ön Ko Jum drabbades hårt av vågen. Ingen rapporteras dock ha omkommit, men 12 fiskare saknas fortfarande. Bara två av 22 resorts har kunnat öppna igen. Småöarna Ko Siboya och Ko Bu Bu, där turismen är mer begränsad klarade sig bättre. Härifrån rapporteras inga dödsfall, och de få bungalowbyarna som finns där klarade sig undan med småskador. (Mer om Krabiprovinsen, bland annat Ao Nang och Phi Phi-öarna, se Bodil Sjöströms reportage Nu är det bara tomt här.)
Längre söderut, i Trangområdet, som är poplärt bland resenärer som reseer på egen hand, klarade sig flertalet av småöarna bra. Förstörelsen på Ko Kradan, Ko Muk och Ko Hai rapporteras vara begränsad. Öarna Ko Tarutao och Ko Lipe nära Malaysias kust drabbades värre. På Ko Tarutao förstördes flera bungalower och en hel del växlighet i nationalparken. Ko Lipe blev också hårt åtgånget, men enligt uppgifter från ön pågår återuppbyggnaden och det har hela tiden varit möjligt att komma dit. På Ko Lipe omkom två fiskare.

Malaysia

Trots att Malaysia klarade sig betydligt bättre än Thailand orsakade vågen skadegörelse i de nordvästra delarna. Kuststäderna Perak, Kedah och Perlis drabbades, liksom turist-öarna Penang och Langkawi. Men både Penang och Langkawi är i dag helt återställda. Infrastrukturen på öarna är intakt och samtliga hotell är öppna.
I fjol besöktes Malaysia av 24 000 svenskar,, vilket gör landet till det näst största resmålet i regionen bland svenskar.

Sri Lanka

Sri Lanka är ett av de mest drabbade länderna. Över 40 000 människor omkom och i stort sett samtliga turistorter på östkusten söder om Colombo, hela syd- och västkusten ödelades. All infrasrukturhar skadats så allvarligt att det fortfarande är mycket svårt att resa från Colombo och söderut. Personer Vagabond pratat med berättar att det tog flera veckor innan röjningsarbetet kunde komma igång eftersom fordonen inte kunde ta sig fram.
I Mount Lawinia tio kilometer söder om Colombo försvann en hel bungalowby. Också i de populära resmålen Galle, Berwula, Bentota, Unawatuna och Hikkaduwa i sydvästra Sri Lanka har all bebyggelse nära stranden försvunnit.
Staden Hambantota vid sydspetsen av nationalparken Yala är helt utraderad. Närmast stranden låg bungalowbyar som var populära bland turister som ville kombinera sol och bad med äventyr i nationalparken. Av Hambantotas 12 000 invånare har minst 4 500 omkommit och 1 000 saknas. Hur många turister som miste livet i när flodvågen drog in över Hambantota vet man ännu inte.
Sri Lanka hade precis börjat hoppas på turismen igen efter 2002 års vapenvila. I fjol besöktes landet av en halv miljon turister. Vad som händer nu är ovisst, men olika åtgärder förbereds för att locka tillbaka turisterna till landet, bland annat fördelaktiga lån till turistföretag och stora kampanjer till resenärer i andra länder. “Om du vill rädda Sri Lanka, kom och hälsa på oss” lyder kampanjens slogan. Bedömare menar dock att det kommer att ta lång tid innan situationen på Sri Lanka förbättras.

Maldiverna

Trots att vågens framfart bromsades av det grunda vattnet och korallreven runt Maldiverna, beskrivs 20 av ögruppens 200 öar som helt förstörda. Ytterligare 53 öar har skadats allvarligt. Vissa delar av Maldiverna träffades så hårt av tsunamin att kartan över öarna måste ritas om. Det gäller främst de östra delarna. Enligt Maldivernas turistbyrå drabbades öarna där lokalbefolkningen bor hårdare än de renodlade turistöarna. Flygplatsen på ön Male är öppen och de flesta lyxresortsen har öppet som vanligt men många fina dykställen runt öarna är förstörda för lång tid framåt.
Turismen är oerhört viktig för Maldiverna. Den svarar för hela 74 procent av landets BNP, och sysselsätter 64 procent av befolkningen.

Indonesien

Indonesien är det land som drabbades hårdast av tsunamin. Över 150 000 människor omkom, och Aceh-provinsen i norra delen beskrivs som helvetet på jorden. Men Indonesien är stort. De etablerade resmålen Bali, Lombok och Java ligger långt från katastrofområdet.

Seychellerna

Seychellerna träffades av tsunamin men klarade sig bra. Endast ett fåtal dödsoffer har rapporterats, däremot skadades infrastruturen. Vice presidenten har i ett offeciellt uttalande sagt att landet är tryggt för turister, och att samtliga hotell utom tre är oskadda.


Text: Per Johnsson • 2005-02-07
IndonesienRestipsSeychellernaSri LankaThailandColomboKhao LakKo Lanta

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top