Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

Turkiska mezes

Skrammel och stekos från småstökigt kök. Sprucken rappning och vinrankor i taket.

Text: Mikael Persson • 2005-06-15 Uppdaterad 2005-06-15

BORD PÅ GATAN. Skrammel och stekos från småstökigt kök. Sprucken rappning och vinrankor i taket. Kvällen är perfekt. Ljummen, jasmindoftande. Tre vänner runt ett bord. Raki i ishink, nötter, melon och så en lätt bakåtlutad kypare med stor bricka i famnen. Träfatet är täckt av tefatsstora tallrikar. Smulig fårost med valnötter. Friterade bläckfiskringar. Krämig yoghurt spetsad med vitlök och färsk mynta. Små arabiska pizzor. Bondsallad med rödlök och chili. Ett urval så stort, så lockande och överdådigt att varje beställning kräver en schackspelares eftertanke.

DET TURKISKA FENOMENET mezes är lika enkelt som genialt. Du ska kunna äta lite av mycket. Mezes kan vara starkt, kryddat eller milt; kallt, ljummet eller varmt. Skepnaderna är lika olika som smakerna. Välj bland vegetariskt, fisk eller kött. Gör beställningen gemensamt. Peka och komplettera med något drickbart. Raki, det turkiska lakritsbrännvinet, vässar smaklökarna ytterligare. Drycken är förvillande lik ouzo, men aningen ruffigare och mer opolerad. Drick machovarianten, ren och frän. Eller ännu hellre, blanda med vatten och is och du förstår varför drycken också kallas lejonmjölk. När: Kvällar. Var: På särskilda serveringar som kallas meyhane. Fråga folk från trakten var de äter, och du hamnar rätt. Hur: Tre–fyra tallrikar motsvarar middag för en person. Mezes brukar kosta 12–15 kronor per rätt.

Turkiska favoriter

Haydari, krämig vitlöksyoghurt med färsk mynta.
Antep ezme, smakrik tomat och pepparröra från sydost.
Midye, friterade musslor.
Patliçan salat, mjuk auberginepuré med hård -vitlökssmak.
Findik lahmacun, tefatsstor arabisk pizza.


Text: Mikael Persson • 2005-06-15
RestipsTurkiet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top