Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Restips

Australien runt

Här serveras det du behöver veta för att planera din resa till Australien.

Text: Karin Wallén • 2005-10-28 Uppdaterad 2005-10-28

Drömmen om Australien börjar med soldränkta stränder, gnistrande korallrev och fantasieggande jeepfärder genom ett vidsträckt landskap. Tankarna går till rykande röd jord, Crocodile Dundee och en mentalitet som kan sammanfattas med ett tillbakalutat “no worries, mate”.

När höstmörkret faller på norra halvklotet går stora backpackertåget till våren Down under. Förra året besökte fem miljoner utländska turister Australien, och antalet förväntas öka. Inte minst väljer många unga svenskar att åka på ett års arbetsvisum, för att kunna jobba sig fram och dryga ut reskassan.

På papperet är Australien ett ungt land. Det har bara gått 217 år sedan den första flottan med straffångar från Storbritannien angjorde kusten utanför det som i dag är Sydney. Landet förklarades brittiskt, trots att kontinenten redan var bebodd.

De första människorna, aboriginerna, kom hit redan för mellan 40 000 och 60 000 år sedan men inte förrän på 1970-talet började deras ursprungliga rätt till marken vinna nationens erkännande. I dag är aboriginkulturen en självklar del av turistnäringen, framför allt i Australiens röda hjärta, the Outback.

Mitt i landet ligger det heliga berget Uluru, mer känt under sitt engelska namn, Ayers Rock.

Det torra landskapet går över i frodig grönska ju närmare kusten man kommer. I staten Södra Australien ligger landets mest kända vindistrikt, Barossa Valley, vars vingårdar ofta bär tyskklingande namn som vittnar om efterkrigstidens stora våg av invandrare.

Australien marknadsfördes som den lovande framtiden, av en regering som såg ett behov av att öka befolkningstalet på denna stora kontinent. Kängururna är fortfarande fler med sina drygt 50 miljoner, men i dag bor här närmare 20 miljoner människor. De flesta hittas längs den solsäkra östkusten där det finns storstäder som Sydney och Brisbane, liksom en rad små kustsamhällen längs med stora barriärrevet.

Men det finns andra sidor av Australien som är värda att utforska. I den södra delen av landet, strax norr om Melbourne, finns bergskedjor som lämpar sig för skidåkning på vintern. Och i västra Australien, norr om Perth, breder ett torrt och öde science fiction-landskap ut sig, tills fuktigare klimat tar vid med regnskog och krokodiler längst upp i norr.

Att se hela Australien är nästan omöjligt. Räkna med lÙ?nga restider med buss eller bil, eller ta inrikesflyg när avstånden blir för stora. För en lagom portion av landet Oz gäller det att välja mellan godbitarna.


Text: Karin Wallén • 2005-10-28
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top